Ο λαός της Αφρικής κλήθηκε να πληρώσει το λογαριασμό της διοργάνωσης την ώρα που μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνεχίζουν να ζουν χωρίς ηλεκτρικό και πόσιμο νερό |
Μπορεί η Ισπανία να ήταν η νικήτρια της διοργάνωσης και να πήρε τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας, ωστόσο για μια ακόμη φορά οι πραγματικοί κερδισμένοι ήταν οι πολυεθνικές και οι χορηγοί, οι οποίοι κινούν τα νήματα στο σημερινό ποδόσφαιρο, και ο χαμένος της υπόθεσης είναι τα λαϊκά στρώματα της αφρικανικής χώρας που θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο».
Την ίδια ώρα που το δημόσιο χρήμα μετατράπηκε σε έργα πολυτελείας, οι ανάγκες του λαού σε βασικά και κρίσιμα έργα υποδομής παρέμειναν τεράστιες, με το 43% των κατοίκων να συνεχίζει να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Και όλα αυτά όταν για τους εργαζόμενους η σκληρή πραγματικότητα αποτυπώνεται σε μισθούς πείνας, εργασιακές σχέσεις λάστιχο και ανασφάλιστη εργασία. Ο εργασιακός μεσαίωνας τον οποίο βιώνουν έκανε το γύρο του κόσμου με τις κινητοποιήσεις στο περιθώριο της διοργάνωσης. Μάλιστα, μια νεκρή γυναίκα ήταν ο τραγικός απολογισμός της διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας, όταν τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους από τους διοργανωτές.
Την ίδια ώρα όμως, η ευαισθησία της ΦΙΦΑ αποτυπώθηκε εκεί όπου θεώρησε ότι θίγονται τα εμπορικά της δικαιώματα. Στο παιχνίδι της Ολλανδίας με τη Δανία 36 γυναίκες από τη «χώρα της τουλίπας» απομακρύνθηκαν από το γήπεδο με την κατηγορία ότι η πορτοκαλί ενδυμασία τους συνιστούσε γκρίζα διαφήμιση εταιρείας μπύρας ανταγωνιστικής στον αντίστοιχο βασικό χορηγό της διοργάνωσης... Για μια ακόμη φορά, σε μια διεθνή διοργάνωση του ποδοσφαίρου έγινε σαφές ότι στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν το παραμικρό από το πανηγύρι των πολυεθνικών και των χορηγών.
Associated Press |
Σε διαμαρτυρίες για την εκμετάλλευση που υπέστησαν από τις πολυεθνικές εταιρείες προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα έργα του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια των αγώνων |
Παράλληλα με το κανονικό Μουντιάλ, πολύ πριν την έναρξη των αγώνων είχε ξεκινήσει και το αντίστοιχο που αφορούσε τις κόντρες συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα αθλητικά προϊόντα και επί της ουσίας κατέχουν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στην πίτα των κερδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις «κολοσσοί» του χώρου - ADIDAS, NIKE και PUMA - εκπροσωπήθηκαν συνολικά από 29 ομάδες - με τα οικονομικά οφέλη να είναι τεράστια από τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Το ίδιο τεράστια όμως ήταν και η μάχη που έδωσαν μεταξύ τους προκειμένου να αρπάξουν το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών. Ο πόλεμος που διεξήχθη γύρω από την μπάλα των αγώνων, την περίφημη «Τζαμπουλάνι» (δημιουργία της ΑDIDAS) σχετικά με την καταλληλότητά της ή όχι είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αυτού του πολέμου.