Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Με νέες δυνάμεις στον αγώνα για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το 12ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ το οποίο εξέλεξε νέα Κεντρική Διοίκηση

Αποψη από τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στο βήμα, ο πρόεδρος Χρήστος Τσιντζιλώνης
Αποψη από τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στο βήμα, ο πρόεδρος Χρήστος Τσιντζιλώνης
Με τη συμμετοχή πλέον των τριακοσίων εκλεγμένων αντιπροσώπων, που ήρθαν απ' όλη τη χώρα παρά την κακοκαιρία, αντιστασιακών και νεότερων αγωνιστών - απογόνων και επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, σε αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, το 12ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο τροποποιημένο καταστατικό της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στην Ενωση συμμετέχουν όχι μόνον οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και οι Απόγονοι και Φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ. Ετσι, στο 12ο Συνέδριο, καθώς δυστυχώς λιγοστεύουν για λόγους βιολογικούς οι αγωνιστές της Αντίστασης, στην πλειοψηφία τους οι σύνεδροι ήταν νεότερων ηλικιών και έγινε σημαντική ηλικιακή ανανέωση στα εκλεγμένα όργανα της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ - όπως άλλωστε έγινε και στα όργανα των παραρτημάτων της, στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις που προηγήθηκαν του Συνεδρίου. Το γεγονός αυτό υπογραμμίστηκε, ιδιαίτερα, ως σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση του αγώνα για την ανάδειξη και την υλοποίηση των ιδανικών και των οραμάτων της Εθνικής μας Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις σημερινές συνθήκες φυσικά.

Ετσι, μεταφέροντας στο Συνέδριο το θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, εξέφρασε τη βεβαιότητα και τη σιγουριά ότι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ θα συνεχίσουν να καταθέτουν τη δική τους συμβολή στους αγώνες του λαού μας στις σημερινές συνθήκες, με αγώνες προσαρμοσμένους στις ανάγκες των καιρών, τονίζοντας πως τα σημερινά καθήκοντα είναι δεμένα με την προοπτική του αύριο και τη νίκη του λαού μας.

Ετσι, πρόσθεσε, η συμβολή σας σήμερα είναι όχι μόνον για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ενάντια στην πλαστογράφηση της Ιστορίας. Γιατί τα διδάγματα του μεγάλου αγώνα σας είναι σε σύνδεση με τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο. Εχουμε πόλεμο, τόνισε χαρακτηριστικά, που τον διεξάγει, τον διοργανώνει και τον εκτελεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και πρέπει να απαντήσουμε με τους μαχητικούς αγώνες μας. Κι εδώ έχει σημασία να αναδείξουμε τα διδάγματα από τη συγκλονιστική δεκαετία 1940-1950, από τις συγκλονιστικότερες της νεότερης Ιστορίας μας, όπου πρωτοστάτησε ο λαός με την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Για να μαθαίνει η νεολαία ότι οι μάχες πρέπει να υπηρετούν τη στρατηγική του Κόμματος, έχει σημασία να μιλήσουμε για τη Λαϊκή Εξουσία, για τη Λαϊκή Οικονομία, ότι τα σημερινά καθήκοντα πρέπει να υπηρετούν το στόχο μας για το Σοσιαλισμό. Κι εδώ, τόνισε, σημαντική συμβολή θα είναι οι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες, αυτοί που έχουν ζωντανές εμπειρίες από τις σοσιαλιστικές χώρες να προβάλλουν όσα έζησαν και έδωσαν οι χώρες αυτές στους λαούς, να προβάλλουν τις μοναδικές εμπειρίες τους για το σοσιαλισμό που γνώρισαν.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε και ο νεολαίος Νίκος Σταματόπουλος, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε: Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τη ζωή και τη δράση σας, από τους ηρωικούς αγώνες σας, για να δυναμώνει η νεολαία την πάλη για την ανατροπή του σάπιου κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Από τους ηρωικούς αγώνες σας διδασκόμαστε πως «όταν ο λαός θέλει, μπορεί!».

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ενωσης Βουλγάρων Αντιφασιστών Τσαβδάρ Στόιμενοφ ευχαρίστησε την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τη συμπαράστασή της στους αγώνες της Ενωσής τους για να αναγνωρισθεί ο αντιστασιακός -αντιφασιστικός αγώνας των Βουλγάρων αγωνιστών που το σημερινό αντιδραστικό καθεστώς αρνείται να κάνει. Επίσης χαιρέτισε η Ηλέκτρα Μέλιου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων Βουλγαρίας.

Ο Γιάννης Αραζός, κρατούμενος στο Νταχάου, εκ μέρους της ΠΕΣΑΘΕΑ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών (Γερμανίας κλπ.) να σβήσουν τη μνήμη των χιτλερικών εγκλημάτων. «Ομως δε θα μπορέσουν να ταπώσουν τα φουγάρα και τη μυρουδιά της καμένης σάρκας στα κρεματόρια», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Ευάγγελος Μαχαίρας στάθηκε και κατάγγειλε τις συντονισμένες προσπάθειες πλαστογράφησης και αντιστροφής της Ιστορίας και των γεγονότων, ιδιαίτερα από γνωστούς ...καθηγητάδες που συνεργάζονται με ...ευαγή ιδρύματα κυρίως των ΗΠΑ. Οσον αφορά τις γερμανικές οφειλές, αφού στιγμάτισε τη στάση των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων που αρνούνται να τις διεκδικήσουν, τόνισε ότι «ούτε παραγραφή ούτε εξόφληση έχει γίνει», όπως ισχυρίζεται η γερμανική κυβέρνηση και κάλεσε την κυβέρνηση άμεσα, τώρα, να κινηθεί και να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές.

Παρόντες στο Συνέδριο ήταν, επίσης, ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Στ. Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, ο Παναγιώτης Μακρής, ο Γιώργος Τσιτούρης, καθηγητής - γιατρός, ο Φοίβος Τσέκερης και πολλοί παλαίμαχοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, ακόμα, οι: Παπαγεωργίου Κώστας, εκπρόσωπος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Καναδά, Τσουρές Νίκος, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Αουσμπουργκ Γερμανίας, Σδούκος Επαμεινώνδας, εκ μέρους των Ελλήνων του Βερολίνου, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα προς το 12οΣυνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ έστειλε ο ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR), Ούλριχ Σνάιντερ. Να σημειωθεί ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, δείγμα τιμής και σεβασμού στην Εθνική Αντίσταση, όπως επισημάνθηκε από το Προεδρείο, το οποίο και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς την Πρυτανεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ