Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Η Γεωργία συνέλαβε το Σάββατο έξι άτομα που φέρεται να σχεδίαζαν μια σειρά «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο έδαφός της. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών οι 6 Γεωργιανοί πολίτες είχαν στρατολογηθεί από το ρωσικό στρατό, ανάμεσα στους οποίους και πρώην αξιωματικός του γεωργιανού στρατού.

ΣΟΦΙΑ.-- Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών υπεγράφη χτες ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Κίνα, το οποίο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών, την ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα της σιδηροδρομικής τεχνολογίας καθώς και την ανάπτυξη σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Μυστηριώδης ασθένεια με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της πανούκλας παρατηρείται στη βόρεια Ουγκάντα από τις 10 Νοέμβρη και έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 38 ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας απέκλεισαν το ενδεχόμενο του αιμορραγικού πυρετού Εμπολ και, τύφου και άλλων ασθενειών με συμπτώματα όπως ισχυρός πονοκέφαλος, ζαλάδα, διάρροια, εμετός.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Οι Ισπανόφωνοι κάτω των 20 ετών αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού των νέων στις ΗΠΑ (μεταξύ 21.8% και 25%) ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από το 17% του 2000 σύμφωνα με την Δημογραφική Υπηρεσία (Census Bureau). Τα στοιχεία βασίζονται σε δημογραφικές αναλύσεις όσον αφορά τις γεννήσεις, τους θανάτους, την εγγραφή στο Medicare και τις μετρήσεις των νέων μεταναστών μέχρι την 1 Απριλίου του 2010.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Δεν πρόκειται «να κλείσει μία συμφωνία» με τη Γαλλία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Ραφάλ» προτού αποχωρήσει από την εξουσία την 1η Ιανουαρίου 2011, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο «TV Brasil», ο απερχόμενος Πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα καθώς αυτή η «συμφωνία θα αποτελούσε βαριά κληρονομιά». Το «Ραφάλ» της γαλλικής κατασκευαστικής εταιρείας «Ντασώ», που ακόμη δεν έχει πωληθεί στο εξωτερικό, διεκδικεί μαζί με το «F/A-18 Super Hornet» της αμερικανικής «Μπόινγκ» και το «Gripen NG» της σουηδικής «Σάαμπ» το χρυσοφόρο συμβόλαιο αγοράς ύψους 4 έως 7 δισ. δολαρίων.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ενοπλες δυνάμεις από το σουδανικό στρατό και τους πρώην αντάρτες SPLM του νότου θα αναλάβουν από κοινού τη φρούρηση πετρελαϊκών εγκαταστάσεων πριν και μετά το δημοψήφισμα της 9ης Γενάρη που θα διεξαχθεί στο νότο σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση ή την παραμονή του νότιου τμήματος στο Σουδάν ανακοίνωσαν χτες Σουδανοί αξιωματούχοι.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η νοτιοαφρικανική αστυνομία συνέλαβε χτες 358 παράνομους ανθρακωρύχους μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σε εγκαταλειμμένο ορυχείο ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ που ήταν ιδιοκτησίας ενός εγγονού του πρώην Προέδρου της χώρας Ν. Μαντέλα και ενός ανιψιού του νυν Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενα βρέφος ενός έτους σκοτώθηκε και ακόμα 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε χτες στην ινδική πόλη Βαρανάσι, δίπλα στο Γάγγη ποταμό, με τις αρχές να κάνουν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» και να προχωρούν σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ