Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ
Ο επίσημος αντικομμουνισμός προσφέρει ιδεολογική και ηθική κάλυψη στους βάνδαλους

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφαξ», στις 6 Δεκέμβρη το βράδυ, στην πόλη Πούσκιν, της ευρύτερης περιφέρειας του Λένινγκραντ, άγνωστοι επιδίωξαν ν' ανατινάξουν το μνημείο του Β. Ι. Λένιν. Μετά την έκρηξη προκλήθηκε σοβαρή ζημιά στο μεσαίο τμήμα του μπρούντζινου μνημείου ύψους 2,5 μέτρων, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει κλίση. Για το ζήτημα οι αρχές ασφαλείας κίνησαν ποινική δίωξη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) καταδίκασε την ανατίναξη του μνημείου του Λένιν και ζήτησε από την Κρατική Δούμα να αναλάβει τον έλεγχο της έρευνας γι' αυτό το συμβάν. Μιλώντας στις 7 Δεκέμβρη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κρατικής Δούμας, ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Βλαντιμίρ Κάσιν χαρακτήρισε το γεγονός «πράξη βανδαλισμού» και πρόσθεσε πως στο παρελθόν τα μνημεία του Λένιν «τα ανατίναζαν μόνο οι φασίστες». Ο βουλευτής υπενθύμισε πως αυτό είναι το δεύτερο συμβάν, αφού την 1η Απρίλη 2009 είχε συμβεί ανάλογη ενέργεια στο μνημείο του Λένιν που βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λένινγκραντ. Ομως, μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί οι ένοχοι.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Λένινγκραντ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) καταδικάζει το γεγονός και σημειώνει πως οι πραγματικοί λόγοι της άνανδρης πράξης βρίσκονται στο μίσος που κρύβουν ορισμένοι κύκλοι απέναντι στη σοσιαλιστική περίοδο της χώρας. Το ΚΕΚΡ τονίζει πως αυτοί που προσπαθούν να ανατινάξουν τα μνημεία του Λένιν ενισχύονται ιδεολογικά και ηθικά από τη στάση των επίσημων αρχών της Ρωσίας, που συνδράμουν αποφασιστικά τον αντικομμουνισμό κι αντισοβιετισμό.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ