Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθεωρήσεις κατοχικών στρατευμάτων

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ επιθεωρεί τα κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ επιθεωρεί τα κατοχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, μετά τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα την περασμένη βδομάδα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον εγκάθετο Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, να ενημερωθεί για την πρόοδο της «νέας» επιθετικής κατοχικής στρατηγικής και να «ενισχύσει» το ηθικό των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων. Ο Ρ. Γκέις υποστήριξε ότι έχουν επιτευχθεί αρκετά με την κλιμάκωση του πολέμου, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει μία μακρά και ακόμα σκληρότερη περίοδος συγκρούσεων, που θα φέρει μεγαλύτερες απώλειες, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της κατοχής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που επίσης πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, επανέλαβε τη θέση του περί αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από το 2011 και πλήρη απόσυρση των μάχιμων στρατευμάτων το 2015, υποστηρίζοντας ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Ο επικεφαλής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, από την πλευρά του αμφισβητεί το 2014 ως δυνατή ημερομηνία αποχώρησης, παρά την εντατικοποίηση των κατοχικών επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και στο Πακιστάν. Χτες καμικάζι επιτέθηκε εναντίον της αυτοκινητοπομπής του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Μπαλουχιστάν, Ναουάμπ Ασλάμ Ραϊζάνι, ο οποίος τελικά διέφυγε σώος. Στην επίθεση ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννιά ακόμα τραυματίστηκαν, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή όπου κυριαρχούν τα αποσχιστικά κινήματα, δεδομένων και των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει. Παράλληλα, ο κυβερνητικός στρατός συνεχίζει τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» εναντίον των Ταλιμπάν, στις περιοχές που θεωρούνται «προπύργια των Ταλιμπάν», ενισχύοντας το κλίμα έντασης.

Στο Πακιστάν επιτέθηκε φραστικά από τη Βομβάη στην Ινδία και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος χαρακτήρισε «είναι απαράδεκτο για την ασφάλεια της Ινδίας να είναι δυνατόν να απειλείται από τρομοκρατικές οργανώσεις από γειτονικά εδάφη. Είναι απαράδεκτο για το Αφγανιστάν και για τους στρατιώτες μας οι Ταλιμπάν και η αλ Κάιντα να βρίσκουν καταφύγιο στις συνοριακές περιοχές του Πακιστάν»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν με ευρύτερες στοχεύσεις(2017-08-23 00:00:00.0)
Η κατοχή συνεχίζεται παρά τη δήθεν «αποχώρηση»(2011-06-26 00:00:00.0)
Πολύνεκρες επιθέσεις(2011-05-20 00:00:00.0)
Δολοφονία αγωνιστή συνδικαλιστή(2010-09-07 00:00:00.0)
Ρίχνει τις μάσκες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης(2010-08-01 00:00:00.0)
«Κέντρο κατά της τρομοκρατίας» το θέλει ο Ομπάμα(2008-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ