Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ»
Διαχρονικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αναδεικνύει το πόρισμα που κατέθεσε χτες η Β. Νικολαϊδου, εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με τη διερεύνηση του σκανδάλου με τα «δομημένα ομόλογα».

Το πόρισμα της Εξεταστικής παραδίδεται σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και για τη συγκεκριμένη υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε η Επιτροπή η Β. Νικολαΐδου προτείνει:

«Για το συγκεκριμένο σκάνδαλο των "δομημένων ομολόγων" φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία χρησιμοποίησε τα ομόλογα αυτά για τη "μείωση" του κόστους δανεισμού σε βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων σε αυτά και ιδιαίτερα ο κατά την επίμαχη χρονική περίοδο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας και ο τότε υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, ενώ περαιτέρω υφίσταται η ανάγκη σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής (σ.σ. "προανακριτικής") για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών».

Στο πόρισμα που κατέθεσε το ΚΚΕ αναφέρεται ότι η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής περιορίστηκε μόνο στο ζήτημα των «δομημένων ομολόγων» της περιόδου 2004-2007 και «με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έμεινε εκτός έρευνας το μεγάλο σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών που για δεκαετίες διαπράττεται σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Αρχικά με τη χαμηλότερη δέσμευση των καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος που με πρόσχημα την ανάπτυξη κατά κύριο λόγο χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Στη συνέχεια με τους νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την τοποθέτησή τους στο χρηματιστήριο και σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως είναι τα "δομημένα ομόλογα" που είναι ένα διαχρονικό διαρκές έγκλημα που δεν παραγράφεται στη συνείδηση του λαού.

Αυτό το πλαίσιο διαμόρφωσε και το έδαφος για να διαπραχθεί το σκάνδαλο που είχε ως αποτέλεσμα τις απώλειες στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στα "δομημένα ομόλογα".

Επομένως, τονίζεται, έχουν βαρύτατες διαχρονικές ευθύνες και τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Από κοινού και τα δύο κόμματα όχι μόνο συνδιαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο που έδωσε τη δυνατότητα αφαίμαξης των αποθεματικών, αλλά περαιτέρω καταψήφισαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Το ΚΚΕ, αναφέρεται στο πόρισμα, από την αρχή είχε υποστηρίξει την ανάγκη διερεύνησης του σκανδάλου των «δομημένων ομολόγων» χωρίς να τρέφει αυταπάτες για την πραγματική πρόσθεση των εκπροσώπων των δυνάμεων του δικομματισμού να προχωρήσουν στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ουσιαστική αμφισβήτηση του πυρήνα της πολιτικής που με συνέπεια υπηρετούν διαχρονικά και εκδηλώνεται στην προκειμένη περίπτωση με τη στενή σύμφυση παραγόντων του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού κεφαλαίου με το Ελληνικό Δημόσιο, επικαθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική δανεισμού του κράτους. Σήμερα, τονίζεται, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη αυτή θέση επιβεβαιώνεται πλήρως».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Στο πόρισμα της Β. Νικολαΐδου γίνεται αναφορά στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων την οποία από κοινού καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η πρόταση κινείται στους παρακάτω άξονες:

-- Επιστροφή όλων των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι σήμερα.

-- Κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

-- Αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων με την τοποθέτησή τους μόνο σε τίτλους του δημοσίου, με εγγυημένη απόδοση που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και με επιτόκιο το ύψος του ανώτατου επιτοκίου δανεισμού του δημοσίου, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.

-- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και για όσους εργάζονται στα βαριά και ανθυγιεινά στα 55 και τα 50 αντίστοιχα. Πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9.000 ένσημα. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες ασφάλισης.

-- Σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν την συνταξιοδότηση. Κατώτερος μισθός τα 1.400 Ευρώ και κατώτερη σύνταξη τα 1.120 Ευρώ.

-- Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους, με προοπτική απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές.

-- Απαλλαγή των εργαζομένων από την εισφορά για τον κλάδο υγείας και πρόνοιας.

Τα άλλα κόμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ποινικές ευθύνες στους Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη τους οποίους παραπέμπει σε «προανακριτική επιτροπή» και πολιτικές ευθύνες στους Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μεϊμαράκη. Ο ΛΑ.Ο.Σ. εκτιμά ότι οι όποιες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών έχουν παραγραφεί, αλλά εντοπίζει «αναπάντητα ερωτήματα» για τον Π. Δούκα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ποινικές ευθύνες σε Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη και πολιτικές στους Γ. Αλογοσκούφη, Β. Μεϊμαράκη, Α. Παληγούρα και Σ. Χατζηγάκη.

Οπως είναι γνωστό, η ΝΔ έχει αποχωρήσει από την Εξεταστική εδώ και καιρό, κάνοντας λόγο για προειλημμένες αποφάσεις με σκοπό τη «συκοφάντηση, τη σπίλωση και την παραπληροφόρηση όπως έγινε στην υπόθεση Βατοπεδίου». Εκτιμά δε ότι από καμία μαρτυρία και κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα ήταν σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Το πόρισμα της Εξεταστικής θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και για τη συγκρότηση «προανακριτικής επιτροπής» γίνεται μυστική ψηφοφορία και χρειάζεται να συμφωνήσει η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ