Ξεκάθαρο μήνυμα συναίνεσης και συνεργασίας με την κυβέρνηση στη βάση μιας «ατζέντας» που θα περιλαμβάνει τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές και τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου, αλλά και συμπληρωματικά μέτρα κρατικής ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων έστειλε ο Α. Σαμαράς, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της πλουτοκρατίας να βάλει πιο γερές πλάτες.
Πίσω από τα ανέξοδα φραστικά πυρά κατά της κυβέρνησης και τις δημαγωγικές κορόνες κατά του μνημονίου, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε με σαφήνεια την αποφασιστικότητα του κόμματός του να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να υλοποιηθούν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα. Το χαρακτηριστικό της χτεσινής ομιλίας του Α. Σαμαρά στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ είναι ότι πλειοδότησε σε πολύ πιο προωθημένες αντιδραστικές αλλαγές και πιο γενναία φιλομονοπωλιακά μέτρα, «αποκαλύπτοντας» τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την «αλλαγή πολιτικής» που επαγγέλλεται. Στο όνομα της ανάπτυξης και σωτηρίας της πατρίδας εμφανίστηκε πανέτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση να περάσει όλες τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου, ενώ δε δίστασε να κάνει «φυγή προς τα μπρος» προτείνοντας πολύ πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα, όπως ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ακόμα και πριν το 2013(!), πράγμα που συνεπάγεται ένταση της λεηλασίας της ζωής του λαού και περισσότερο αίμα για τους εργαζόμενους.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει: Θέλει να αλλάξει την πολιτική της για να αλλάξει τη χώρα; Αν αυτό θέλει, εμείς εδώ είμαστε. Αλλά με μέτρα άμεσης ανάκαμψης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αμέσως μετά φρόντισε να διευκρινίσει ποια θεωρεί ως άμεσα μέτρα ανάκαμψης: «Χαμηλότεροι φόροι (σ.σ. εννοείται για τα επιχειρηματικά κέρδη), σταδιακή μείωση των (σ.σ. εργοδοτικών) ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του ΦΠΑ και του φόρου μεταβίβασης για όλες τις αγοραπωλησίες νεόδμητων κτιρίων, επιχορήγηση επιτοκίου για στεγαστικά πρώτης κατοικίας κατά 2%». Επίσης «πληρωμή όλων των οφειλών του κράτους σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς και συμψηφισμός χρέωσης από και προς το Δημόσιο».
Δικαιολογώντας τις προτάσεις του για ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, υποστήριξε ότι «το κράτος πρέπει να πληρώσει ορισμένα λεφτά αν θέλει να εισπράξει»(!)... Μαζί με τα παραπάνω ζήτησε «την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με ρυθμούς ...Ολυμπιάδας, αλλά και την ψήφιση ενός Επενδυτικού Νόμου, αντίστοιχου με εκείνο που βρήκε το ΠΑΣΟΚ όταν ήλθε στην εξουσία»...
Ξεκαθάρισε επίσης ότι συμφωνεί απόλυτα με τις διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι η πρότασή του για αναθεώρηση του Συντάγματος αποσκοπεί στην πλήρη νομιμοποίησή τους. Αναφερόμενος στους λόγους που η ΝΔ καταψήφισε το μνημόνιο, είπε ότι «δεν το κάναμε γιατί επέβαλε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές. Το ακριβώς αντίθετο: Εμείς ήμασταν και παραμένουμε υπέρμαχοι των διαρθρωτικών αλλαγών. Αλλωστε, όσες ήλθαν για ψήφιση, όλες σχεδόν τις ψηφίσαμε». Αμέσως μετά διακήρυξε ότι «εμείς υποστηρίζουμε πιο φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Και έχουμε την πρόθεση, για μερικές απ' αυτές, να ζητήσουμε ακόμα και αναθεώρηση του Συντάγματος».
Στο ίδιο πνεύμα ξεκαθάρισε ότι στηρίζει πλήρως τα μέτρα «περιστολής της σπατάλης», δηλαδή το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, το άγριο τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ. «Δεν απορρίψαμε το μνημόνιο διότι περιείχε περιστολή της σπατάλης. Το ακριβώς αντίθετο. Εμείς ζητάμε δημοσιονομική εξυγίανση πολύ πιο φιλόδοξη. Διακηρύξαμε, μάλιστα - και κάποιοι τότε μας επέκριναν γι' αυτό - ότι πρέπει να επιδιώξουμε, το γρηγορότερο δυνατό, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή μηδενισμό του ελλείμματος», είπε χαρακτηριστικά.
Η διέξοδος που προτείνει για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη είναι η πολιτική που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η τρόικα. Η «διαφορά» είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ θέλει περισσότερα μέτρα τόνωσης της αγοράς και στήριξης των επιχειρήσεων. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για τη συναινετική γραμμή πλεύσης, επικαλέστηκε ότι ήδη «βάλαμε πλάτες στα δύσκολα», αναφέροντας πως το κόμμα του ψήφισε τα 30 από τα 60 νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ότι εμείς σταθήκαμε εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτό απλούστατα δεν συνέβη»... Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, ζήτησε από τους βουλευτές να μην πέσουν στην παγίδα της εσωστρέφειας, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα ενότητας στο όνομα του «αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας».
Μετά, το τέλος της συνεδρίασης, η οποία μετά από πολλά χρόνια διεξήχθη «κεκλεισμένων των θυρών», ο Α. Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκανε λόγο για άριστο, ενωτικό και φιλικό κλίμα.