Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Μέσα στο 2001 η υλοποίηση της εκποίησης

Εντός του 2001 αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συνεργασία της «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) με ξένο στρατηγικό εταίρο, καθώς το σενάριο της ανταλλαγής μετοχών με εταιρία ισοδύναμου επιπέδου και χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης, κερδίζει διαρκώς έδαφος. Μεταξύ των υποψηφίων εταίρων της ΕΛΠΕ περιλαμβάνονται η αυστριακή OMV, η ουγγρική MOL και η πολωνική PKN, αλλά και ιταλικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη βδομάδα στα Σκόπια ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ ΑΕ, Ελ. Τζέλλας, ως δεύτερη εκδοχή προβλέπεται η εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου, ο οποίος μπορεί να είναι μια μεγάλη ξένη εταιρία του κλάδου. Ο στρατηγικός σύμμαχος θα αποκτήσει πακέτο μετοχών της «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» και θα αναπτύξει εμπορική συνεργασία με την ελληνική εταιρία.

Στο μεταξύ σύμβαση δανειοδότησης, ύψους 50 εκατ. δολαρίων, υπεγράφη στα Σκόπια μεταξύ της θυγατρικής της ΕΛΠΕ, ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ, και της EBRD, για τη μερική χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. δολαρίων. Η σύμβαση υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Λ. Γκεοργκιέφσκι.

Οπως διευκρίνισε ο διευθυντής της EBRD στην ΠΓΔΜ, Χ. Ράσελ, η αποδέσμευση των πόρων του δανείου θα ξεκινήσει σταδιακά από τους πρώτους μήνες του νέου έτους, ενώ ο αγωγός θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές του β' εξαμήνου του 2001, οπότε θα αποδίδει τα 2/3 της δυναμικότητάς του. Πάντως, μέχρι το 2005, ο αγωγός, που θα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς 2.500.000 τόνων αργού πετρελαίου ετησίως, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στο 100% της δυναμικότητάς του.

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των όρων του δανείου, της EBRD, το ενεργητικό και οι οικονομικές υποχρεώσεις της ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ, θα μεταφερθούν σε μια νέα εταιρία, στην οποία θα μετέχουν κατά 20% η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και κατά το υπόλοιπο 80% η θυγατρική της «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ