Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Εθνικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων

ΛΑ ΠΑΣ.--

Την πλήρη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σημείο αιχμής την εθνικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο που αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων με τα εργατικά συνδικάτα εδώ και μια τετραετία, είναι έτοιμο και θα σταλεί το συντομότερο δυνατό στο Κογκρέσο.

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση των δύο ιδιωτικών εταιρειών που διαχειρίζονται το σύστημα, την Prevision, θυγατρική της Ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentina SA- BBVA, και τη Futuro, θυγατρική της Ελβετικής Zurich Financial Services. Οι δύο εταιρείες χειρίζονται τα συνταξιοδοτικά ταμεία που καλύπτουν 1,3 εκατ. πολίτες της Βολιβίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Επίσης, προβλέπεται η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 από τα 65 χρόνια, ενώ οι μητέρες και οι εργαζόμενοι σε ορυχεία και μεταλλεία θα δικαιούνται συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία. Παράλληλα, προβλέπονται οι μειώσεις των εισφορών εκ μέρους των εργαζομένων, ενώ αυξάνεται και το ύψος των συντάξεων αναλόγως με το ύψος των αποδοχών. Οι αυξήσεις στις κατώτερες συντάξεις σχεδόν τριπλασιάζονται, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μοράλες, ο εργαζόμενος με 30 έτη εργασίας, με μισθό 3.000 βολιβιάνος (425 δολάρια) πλέον θα παίρνει 2.050 έναντι των 860 σήμερα και κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει τις επόμενες εβδομάδες, το κρατικό σύστημα διαχείρισης των συντάξεων θα αρχίσει να αντικαθιστά τα ιδιωτικά ταμεία από το 2011.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Δικαιοσύνης Ελιζαμπέτ Αρισμέντι δήλωσε ότι η Βολιβία δεν πρόκειται να αποζημιώσει τη βρετανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Rurelec PLC για την εθνικοποίηση της θυγατρικής της Empresa Electrica Guaracachi SA. Κατά την Αρισμέντι, η έρευνα που έχει περατωθεί καταδεικνύει τις τεράστιες οφειλές της εταιρείας προς το κράτος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας είναι απολύτως «προετοιμασμένη» για την προσφυγή στην επιδιαιτησία, χαρακτηρίζοντας συνάμα «εξωπραγματικές» τις απαιτήσεις της Rurelec για αποζημίωση ύψους 79,3 εκατομμύρια. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της έδωσε «προθεσμία» έως το Σαββάτο στην κυβέρνηση της Βολιβίας να καταβάλει το ποσό αποζημίωσης, ειδάλλως όπως ανακοίνωσε θα καταφύγει στην επιδιαιτησία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org