Τρίτη 12 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέα εθνικοποίηση από την κυβέρνηση Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.--

Εθνικοποιήσεων συνέχεια για την κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες που εντατικοποιεί τις ενέργειες για την υλοποίηση του σχεδίου «καπιταλισμός των Ανδεων», με την εθνικοποίηση της μεταλλευτικής εταιρείας Κολκουίρι, η οποία ανήκει στην ελβετική «Γκλενκόρ» (Glencore International AG), μια από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες ευρείας γκάμας εμπορευμάτων και πρώτων υλών σε βιομηχανικούς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την εθνικοποίηση της εταιρείας που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία ψευδάργυρου και κασσίτερου στην ομώνυμμη περιοχή στα δυτικά της Βολιβίας ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Προεδρίας, Χουάν Ραμόν Κιντάνα, κατόπιν των συνομιλιών και της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τα συνδικάτα του μετάλλου και τους κατοίκους της περιοχής, προσθέτοντας ότι εξαιρούνται από την εθνικοποίηση τα ορυχεία της περιοχής, τα οποία λειτουργούν από τις κοοπερατίβες της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανθρακωρύχων.

Η εταιρεία Κολκουίρι ανήκει στην «Σίντσι Γουάιρα», θυγατρική της Γκλενκόρ στη Βολιβία. Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας εθνικοποίησης που ξεκίνησε το 2007 με την εθνικοποίηση κάποιων εκ των 5 ορυχείων που ανήκαν στη θυγατρική της «Γκλενκόρ», τη «Σίντσι Γουάιρα» και συνέχισε το 2010 με την εθνικοποίηση των χυτηρίων αντιμονίου. Η κυβέρνηση Μοράλες από το 2006 έχει προχωρήσει σε σειρά εθνικοποιήσεων κρίσιμων τομέων της παραγωγής, ενώ στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε ανακοινώσει την εθνικοποίηση της TDE, θυγατρικής της ισπανικής REE, εταιρείας που ελέγχει το ηλεκτρικό δίκτυο της Βολιβίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ