Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί από αμερικανικές επιθέσεις

ΜΙΡ ΑΛΙ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν, με στόχο τον δήθεν περιορισμό δυνάμεων των «Ταλιμπάν» από τα κρησφύγετά τους. Την Τρίτη σε επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή του βορειοδυτικού Αφγανιστάν, τουλάχιστον 20 άνθρωποι, φερόμενοι ως «ταλιμπάν» έχασαν τη ζωή τους. Οκτώ αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν την περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν στην περιοχή των φυλών, μετά από πληροφορίες σχετικά με «μαχητές» των Ταλιμπάν που βρίσκονταν στην περιοχή, ωστόσο η ταυτότητα των θυμάτων δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.

Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν με αφορμή τη γιορτή Εϊντ αλ Αντα για τους μουσουλμάνους, ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, έκανε νέες υποκριτικές δηλώσεις δήθεν κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που τον επέβαλε στην εξουσία. Μετά τις δηλώσεις του ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ για κλιμάκωση των επιθέσεων, ο Χ. Καρζάι κάλεσε τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τα όπλα και να προχωρήσουν σε «συμφιλίωση» με την εγκάθετη κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ξεκαθάρισε ότι ο Χ. Καρζάι παραμένει εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ, παραβλέποντας τις δηλώσεις του Αφγανού Προέδρου που καλούσε δήθεν σε περιορισμό των βραδινών επιχειρήσεων των κατοχικών δυνάμεων, με στόχο τον περιορισμό των θανάτων αμάχων... Σε δηλώσεις τους, αξιωματούχοι των κατοχικών δυνάμεων, ωστόσο, φροντίζουν να επαναλαμβάνουν με σαφήνεια ότι δε θα υπάρξει τερματισμός του πολέμου και αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων πριν το 2015. Οι κατοχικές δυνάμεις επιμένουν και στην «αποτελεσματικότητα» των νυχτερινών επιδρομών που φτάνουν τις 17 κάθε βράδυ τους τελευταίους τρεις μήνες, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, των οποίων δε γνωστοποιείται η ταυτότητα, αυξάνοντας τις αντικατοχικές αντιδράσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ