Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση του πολέμου με νέα αφορμή

Το λεγόμενο «δίκτυο μαχητών» του Τζ. Χάκανι, είναι το πρόσχημα για επέκταση των επιχειρήσεων των ΝΑΤΟικών

Από χτεσινή διαδήλωση στην Καμπούλ ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική κατοχή
Από χτεσινή διαδήλωση στην Καμπούλ ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική κατοχή
Νέες εντάσεις πυροδοτούνται μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, με αφορμή το «δίκτυο μαχητών Ταλιμπάν» του Τζαλαλουντί Χάκανι - που ξεκίνησε ως σύμμαχος των ΗΠΑ και τώρα δραστηριοποιείται «εναντίον» του αφγανικού καθεστώτος στα σύνορα του Αφγανιστάν και του Πακιστάν - και στόχο την κλιμάκωση του πολέμου στο Πακιστάν. Οι ΗΠΑ απαιτούν από την πακιστανική κυβέρνηση να εξαρθρώσει το συγκεκριμένο δίκτυο των Ταλιμπάν που δραστηριοποιείται σε πακιστανικό έδαφος άμεσα, καθώς θεωρείται ως βασική απειλή, για τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις, αποβάλλοντάς τους από το Βόρειο Ουαζιριστάν, ειδικά στη δεδομένη χρονική στιγμή που πρόκειται να ενισχυθούν αποφασιστικά οι κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και επιθυμούν ει δυνατόν ελαχιστοποίηση των απειλών.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, που σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχει το συγκεκριμένο δίκτυο των Ταλιμπάν, καθώς πέρσι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 μυστικοί πράκτορες που προσπάθησαν να διεισδύσουν ή να περάσουν στην περιοχή τους, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο του Τζ. Χάκανι ήταν από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Ρίγκαν. Ο Τζ. Χάκανι συμμετείχε και στην κυβέρνηση του 1992, αλλά και στη συνέχεια όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, καθώς και στην περίοδο Καρζάι. Σήμερα βρίσκεται απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, ενώ τα χρήματα με τα οποία συντηρείται η ομάδα του πιστεύεται ότι προέρχονται από εγκληματικές δράσεις.

Νέο χτύπημα κατά αμάχων

Την ίδια στιγμή, η αφγανική κυβέρνηση του φιλοκατοχικού προέδρου Χαμίντ Καρζάι υποτίθεται ότι ασκεί κριτική στις αμερικανοΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις για τη σφαγή αμάχων - στην πλειοψηφία τους μαθητών - την περασμένη Κυριακή. Το πόρισμα της κυβέρνησης, μην μπορώντας να αποφύγει να αναγνωρίσει το έγκλημα των κατοχικών δυνάμεων, παραδέχεται το γεγονός της εκτέλεσης αμάχων παιδιών, ερχόμενη σε μία δήθεν αντιπαράθεση με τις κατοχικές δυνάμεις, που επιμένουν ότι όλοι οι νεκροί ήταν «ενήλικες μαχητές». Ακόμα μία «ένταση» για το «θεαθήναι», που δεν αναμένεται να καταλήξει κάπου, με τα εγκλήματα της κατοχής να διαιωνίζονται και στις περισσότερες περιπτώσεις να μη γίνονται γνωστά.

Στο μεταξύ, νέες πληροφορίες έρχονται στο «φως» για εκτέλεση αμάχων από τις κατοχικές δυνάμεις το βράδυ της Τετάρτης. Κάτοικοι της περιοχής Λασκάρ Γκαρ, της επαρχίας Χελμάντ καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν επίθεση από κατοχικά στρατεύματα όταν συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τη διανομή του νερού, με αποτέλεσμα ακόμα εννιά άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους. Ο Αφγανός κυβερνήτης της περιοχής παραδέχτηκε τη νέα σφαγή αμάχων, σημειώνοντας ωστόσο ότι το περιστατικό έγινε γνωστό, αλλά όχι το πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ανησυχία για την επίθεση Αφγανού αξιωματικού κατά κατοχικών

Μία από τις χειρότερες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ, στην κατοχική βάση Τσάπμαν της επαρχίας Χοστ, στα σύνορα με το Πακιστάν. Οκτώ Αμερικανοί που αποδείχτηκε ότι ήταν πράκτορες της CIA σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποίησε αξιωματικός του αφγανικού στρατού. Το γεγονός αυτό ήδη αξιοποιείται ως «επιχείρημα» των δυνάμεων κατοχής για περαιτέρω παραμονή τους στο Αφγανιστάν, με τη δικαιολογία της καλύτερης αναδιοργάνωσης του αφγανικού στρατού, με τρόπο που θα είναι απόλυτα ελεγχόμενος από τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις.

Σε άλλη βομβιστική επίθεση χτες τέσσερα μέλη των καναδικών κατοχικών δυνάμεων και ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκαν στην επαρχία Κανταχάρ.

Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν έφθασε χτες στην Καμπούλ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον εγκάθετο Αφγανό πρόεδρο Χάμιντ Καρζάι και με το στρατηγό Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του NATO στην κατεχόμενη χώρα. Η Γαλλία, που συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έχει την τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στην αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν, με 3.300 άνδρες στο έδαφος της χώρας και άλλους 450 σε γειτονικές της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ