Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ - «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ»
Υποαπασχόληση και ατομικές συμβάσεις

Το εργοστάσιο υπολειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο. Μόνο από το 2000 έχουν γίνει 360 απολύσεις

Συνεχίζεται η υπολειτουργία (λόγω της κρίσης, σύμφωνα με τη διοίκηση) του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας («ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ») της γαλλικής πολυεθνικής «Lafarge». Η κατάσταση αυτή διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, χωρίς η εργοδοσία να έχει ενημερώσει το Σωματείο Εργαζομένων για το «τι μέλλει γενέσθαι», προκαλώντας ανησυχία και ανασφάλεια.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η σημαντική μείωση της παραγωγής τσιμέντου σε επίπεδο ομίλου αλλά και του εργοστασίου στη Χαλκίδα. Η συνολική παραγωγή τσιμέντου από τον όμιλο ΑΓΕΤ για το 2010 υπολογίζεται σε 4 - 4,5 εκατομμύρια τόνους. Για το 2011 εκτιμάται ότι θα πέσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, στους 3,5 εκατομμύρια τόνους. Στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας η παραγωγή σακιασμένου και χύδην τσιμέντου έχει μειωθεί το 2010 στους 500 χιλιάδες τόνους (ενώ έχει δυνατότητες για 2,5 εκατομμύρια).

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος εταιρειών «Ηρακλής» ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 211,92 εκατομμυρίων ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2010, μειωμένες κατά 21,4% σε σχέση με το 2009, αλλά πάντα κέρδη. Σε αντιστάθμισμα αυτής της πορείας και προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη της, η «Lafarge» διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για απολύσεις και διώξιμο των εργαζομένων. Την τελευταία εικοσαετία (1991 - 2009) έχουν απολυθεί από το εργοστάσιο της Χαλκίδας 602 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 360 από το 2000 και μετά. Ακόμα το 2010 απολύθηκαν 12 εργαζόμενοι, ενώ αναμένονται και συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος του έτους, που, όμως, δεν αναπληρώνονται.

Σήμερα (υπο)απασχολούνται στο εργοστάσιο κοντά στους 350 εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή η «Lafarge» μετέρχεται κι άλλους τρόπους, αξιοποιώντας τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που «δουλεύουν» γι' αυτή. Πριν λίγο καιρό (στις 20/9/2010) το Σωματείο Εργαζομένων στη Χαλκίδα είχε καταγγείλει την αντεργατική προσπάθεια της εργοδοσίας για ανατροπή και κατάργηση διμερών συμφωνιών για μισθολογικά και εργασιακά θέματα. Σ' αυτή την κατεύθυνση προσπάθησε να επιβάλει ατομικές συμβάσεις σε νεοπροσληφθέντες, με κατάργηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό με την παρέμβαση του σωματείου. Πριν λίγες μέρες επανήλθε με νέα πρόκληση, καλώντας πάλι, ξεχωριστά, εργαζόμενους του τμήματος προμηθειών και ζήτησε επιτακτικά κάποιοι εργαζόμενοι να πάνε σε άλλες θέσεις και άλλοι να φύγουν «οικειοθελώς». Οταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν την παρέμβαση του σωματείου, τότε η εργοδοσία τους αφαίρεσε το αντικείμενο της εργασίας τους. Ομως, τέτοιες ενέργειες, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές του σωματείου, βρίσκουν τους εργαζόμενους απέναντι και δεν πρόκειται να περάσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ