Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
«Ακρωτηριάζουν» τη θεραπεία στο όνομα της εξυγίανσης

Σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία «καλπάζουν», τα προβλήματα υγείας πληθαίνουν γιατί η Υγεία μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους

Στιγμιότυπο από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση
Επικίνδυνες και απάνθρωπες καταστάσεις για τους ασθενείς και χρονίως πάσχοντες και ιδιαίτερα για τους ανασφάλιστους και άπορους, δημιουργούν οι περικοπές που επιταχύνει η κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη κυριαρχία των μονοπωλίων σε Υγεία και Πρόνοια.

Οπως επισημάνθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΙΚΑ εξακολουθούν να εμπαίζουν τους διαβητικούς που διεκδικούν να χορηγούνται απ' το Ταμείο τα ειδικά παπούτσια που βοηθούν στην πρόληψη των ακρωτηριασμών. Μετά την ανατριχιαστική απάντηση που έδωσε το Τμήμα Παροχών του ΙΚΑ στην Ομοσπονδία, ότι οι ακρωτηριασμοί συμφέρουν περισσότερο απ' τη χορήγηση των παπουτσιών, και το θόρυβο που ξεσηκώθηκε, η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί άμεσα ειδική επιτροπή που θα κρίνει αν τα ειδικά υποδήματα θα χορηγηθούν. Η γενικόλογη υπόσχεση - πουθενά στην ανακοίνωση δεν υπήρχε συγκεκριμένη δέσμευση ότι τα υποδήματα θα καλυφθούν - συνοδεύτηκε απ' την παρελκυστική τακτική του ΙΚΑ. Πέρασε ένας μήνας για να συγκροτηθεί η Επιτροπή, ενώ η πρώτη συνεδρίαση ....αναμένεται να γίνει εντός 15 ημερών και αυτό ενώ διαβητικοί συνεχίζουν να ακρωτηριάζονται, επειδή δεν υπάρχει πολιτική πρόληψης. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στο διάστημα αυτό υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις νέων ανθρώπων που οδηγήθηκαν στον ακρωτηριασμό!

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρίας Ι. Ιωαννίδης κατήγγειλε ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν πλέον πολλά νεότερα και αποτελεσματικότερα φάρμακα για τη θεραπεία των ασθενών, εξαιτίας των περικοπών που γίνονται για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων κατά 20% και κατόπιν της εντολής για τη συνταγογράφηση κατά 30% αντίγραφων φαρμάκων. Οπως είπε, τα φαρμακεία των νοσοκομείων έχουν μειώσει τις παραγγελίες και ειδικότερα στα νέα και ακριβά φάρμακα, που είχαν εγκριθεί απ' τις επιστημονικές επιτροπές των νοσοκομείων και οι διοικήσεις καλούν τους γιατρούς να «βολευτούν με τα φάρμακα που έχουν». Ετσι π.χ. στην περίπτωση των διαβητικών, οι γιατροί των νοσοκομείων έχουν να χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία μόνο τη φτηνή ινσουλίνη που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερες επιπλοκές στους διαβητικούς, να οδηγήσει σε κακή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη ή σε χειρότερη έκβαση ενός χειρουργημένου ασθενή, αντί της νεότερης γενιάς ινσουλίνης που έχει καλύτερη θεραπευτική αποτελεσματικότητα.

Γολγοθάς για τους ανασφάλιστους και άπορους

Απάνθρωπες καταστάσεις ζουν όμως και οι άποροι και ανασφάλιστοι. Οι άποροι ασθενείς με διαβήτη προμηθεύονται την ινσουλίνη που χρειάζονται για τη θεραπεία τους απ' τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να αναζητούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο τον τύπο ινσουλίνης που τους έχει συστήσει ο γιατρός, να πηγαίνουν σε θεραπείες με προγενέστερες ινσουλίνες που είναι φθηνότερες ή να αλλάζουν θεραπευτικό σχήμα ανά δίμηνο, ανάλογα με το τι τύπος ινσουλίνης έχει μείνει στα φαρμακεία των νοσοκομείων! Κυριολεκτικά στο έλεος της μοίρας τους είναι και οι ανασφάλιστοι και κυρίως οι μετανάστες που δεν έχουν καν το βιβλιάριο απορίας και αδυνατούν να αγοράσουν την ινσουλίνη που χρειάζονται για τη θεραπεία τους. Και αυτό όταν η μη ρύθμιση του διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμούς, τυφλώσεις, νεφροπάθειες κ.ά.

Περικοπές όμως γίνονται και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι διαβητικοί για τον έλεγχο του σακχάρου χρειάζονται 200 - 250 ταινίες μέτρησης το μήνα. Το ΙΚΑ χορηγεί μόνο 150 και μόνο με έγκριση ελεγκτή γιατρού παραπάνω ταινίες. Στον ΟΑΕΕ έγινε προσπάθεια να περικοπούν οι παροχές προς τους διαβητικούς. Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως υπάρχει στον ΟΠΑΔ που χορηγεί μόλις 100 ταινίες και το υπόλοιπο ποσό καλούνται να το πληρώσουν απ' την τσέπη τους οι διαβητικοί - κάθε κουτί με ταινίες μέτρησης σακχάρου κοστίζει 35 - 40 ευρώ. Μάλιστα, δεν παρέχει καθόλου ταινίες μέτρησης σακχάρου στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που παρουσιάζουν και τις περισσότερες επιπλοκές.

Οι διαβητικοί και οι χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ολόκληρο το κόστος των υλικών που έχουν ανάγκη στα φαρμακεία και να παίρνουν στη συνέχεια το 75% των χρημάτων που έδωσαν απ' το ταμείο τους. Ομως απ' τις 4 Αυγούστου ο ΟΠΑΔ σταμάτησε να εξοφλεί τις δαπάνες των χρονίως πασχόντων για αναλώσιμα υλικά και έτσι οι διαβητικοί δυσκολεύονται πλέον να πληρώσουν για τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούν καθημερινά (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες, βελόνες κ.λπ.) και τα οποία κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ το μήνα.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε δημόσια διαβητολογικά ιατρεία και οι ασθενείς απ' την επαρχία αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα ή σε ιδιώτες γιατρούς.

Επικίνδυνη παραπλάνηση

Σε ανακοινώσεις που έκανε το Εθνικό Κέντρο Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για διάφορα τρόφιμα και γλυκίσματα που πωλούνται ως δήθεν κατάλληλα για διαβητικούς. Οι ειδικοί συνέστησαν στους διαβητικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση τέτοιων προϊόντων, τονίζοντας ότι πολλά από αυτά έχουν περισσότερο λίπος, περισσότερες θερμίδες και συμβάλλουν στη διαιώνιση της παχυσαρκίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ