Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Περικοπές στις λαϊκές παροχές με εκχώρηση φιλέτων στο κεφάλαιο

Το κρεβάτι του Προκρούστη των άγριων περικοπών στις - ήδη υποβαθμισμένες - παροχές για τα λαϊκά στρώματα με την ταυτόχρονη εκχώρηση του φιλέτου των προμηθειών - κοντά στα τρία δισ. ευρώ το χρόνο - στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας (ντόπιους και διεθνείς) ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη το μνημόνιο. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ομολογεί κυνικά ότι αυτά τα μέτρα θα τα έπαιρνε ανεξαρτήτως της τρόικας, υποστηρίζοντας ότι η επίσπευση αυτών των μέτρων γίνεται στο όνομα της εξυγίανσης των οικονομικών της Υγείας ώστε να εξευρεθούν πόροι απ' τις «σπατάλες που κάνουμε» - όπως αρέσκεται να λέει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος - που θα επενδυθούν στο σύστημα για τη βελτίωση των παροχών υπέρ του ασθενούς. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τους ασθενείς - και τα ασφαλιστικά ταμεία - σε πειραματόζωα αντοχής στους οικονομικούς σχεδιασμούς της που υπακούουν στις απαιτήσεις του μνημονίου.

Εμπορευματοποιημένη ένταξη

Ο κύβος ερρίφθη στις 26.10.2010 σε κοινή σύσκεψη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ. Εκεί λοιπόν αποφασίστηκε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ότι με πιλοτικά προγράμματα στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη - που μπορεί να επεκταθούν στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας - ξεκινά η ένταξη των υγειονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας - το λεγόμενο ΕΣΥ.

Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή του άρθρου 31 του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010 που κατακρεουργεί τις συντάξεις και προβλέπει τη διαμόρφωση «Ενιαίου Συστήματος Υγείας», στο οποίο οι Φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούν να συμπράττουν και να αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας απ' το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με βάση ενιαίους κανόνες, όπως προβλέπει το άρθρο 32. Η προώθηση αυτής της επιλογής ενισχύεται και απ' τις αξιώσεις της τρόικας για την υποτίθεται ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας. Στην ουσία ενεργοποιούνται παλιότερα σχέδια για το φόρτωμα της ΠΦΥ στις πλάτες του ΙΚΑ, καθώς δεν αναπτύχθηκαν ποτέ οι απαραίτητες δημόσιες μονάδες στα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα η ΠΦΥ να μεταφερθεί - εκτός απ' το ΙΚΑ - στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, που τελικά γονάτισαν κι αυτά. Ετσι, λοιπόν, τώρα και με πρόσχημα τις αξιώσεις της τρόικας, επιχειρείται μια βίαιη ενοποίηση στις δύο περιφέρειες, που θα αποτελέσει και τον τύπο για την επέκταση στις υπόλοιπες περιφέρειες, μετά την «καλλικρατική» διάρθρωση της χώρας.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, «θα περπατήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011» και κατά βάση θα φορτώσει όλη την ΠΦΥ στις πλάτες του ΙΚΑ, του οποίου οι αντοχές έχουν καταρρεύσει μόνο απ' τους δικούς του ασφαλισμένους. Αυτό προκύπτει, αν ληφθεί υπόψη ότι απ' τη δεκαετία του 1980 υπήρχε ο σχεδιασμός για, επιπλέον, 200 μονάδες ΠΦΥ στα αστικά κέντρα, ώστε να αναπτυχθεί ένα στοιχειωδώς ολοκληρωμένο δημόσιο ΠΦΥ. Οχι μόνο δεν αναπτύχθηκαν νέες μονάδες, αλλά και όσες λειτούργησαν από τότε, όπως τα 200 αγροτικού τύπου, εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους με τεράστια κενά κυρίως στο προσωπικό. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν σαν μανιτάρια περισσότερα από 400 διαγνωστικά κέντρα και πάνω από 130 δήμοι μπήκαν στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας με τη συμμετοχή εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως επανειλημμένα είχε δηλώσει η τέως υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσβλέπει σε μια δικτύωση όλων αυτών των υπηρεσιών ΠΦΥ σε επίπεδο δήμων μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Το πιλοτικό σχέδιο που αποφασίστηκε, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, θα δώσει και τον τύπο της γενίκευσης σε όλη την Ελλάδα.

Θα αυξήσουν κι άλλο τα χαράτσια

Ακολούθησε μια σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές 40 νοσοκομείων της χώρας, τα οποία έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η υπόδειξη του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ήταν καταπέλτης: Οι δαπάνες για το 2011 θα πρέπει να πέσουν κάτω από το επίπεδο του 2009!

Τα νούμερα, όπως παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τον προϋπολογισμό, προκαλούν δέος: Για το 2010 οι δαπάνες για φάρμακα, αντιδραστήρια, ορθοπεδικό, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό περιορίστηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ μετά τις υποδείξεις της επιτήρησης - αν και θα έπρεπε να γίνουν και χωρίς τις υποδείξεις της, όπως επανέλαβε και χτες ο υπουργός. Σ' αυτά προστίθενται και άλλα 600 εκατ. ευρώ που αφορούν σε έξοδα των εξωτερικών υπηρεσιών (συνεργεία καθαριότητας, φύλαξης κλπ.), καθώς και λειτουργικές ανάγκες, όπως φώτα και νερό.

Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,1 δισ. ευρώ για νοσήλια. Μαζί με τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού θα καλύψει έξοδα μέχρι 2,6 δισ. ευρώ, μεταφέροντας ένα μέρος στο 2011. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να κατεβάσει τις δαπάνες παρακάτω και από τα 2,6 δισ. ευρώ, όταν οι διοικητές των νοσοκομείων κατέθεσαν σχέδια προϋπολογισμών που συνολικά ξεπερνάνε τα 3,5 δισ. ευρώ για το 2011. Πρακτικά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι περικόπτει κοντά στο ένα δισ. ευρώ από τους, ήδη, σακατεμένους προϋπολογισμούς. Ετσι θα ενταθούν τα φαινόμενα περικοπών σε υλικά και θα μειωθούν παραπέρα οι προσφερόμενες παροχές. Ηδη, μειώθηκαν τα χειρουργεία κατά 3%, τη στιγμή που υπάρχει, κατά τα λεγόμενα των διοικητών, αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών κατά 10%.

Σ' αυτή τη σύσκεψη η κυβέρνηση βρήκε τη σωτηρία του δημόσιου συστήματος Υγείας στην είσπραξη των τριών ευρώ, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ετοιμάζεται να αυξήσει σε 10 ευρώ!

Κι ήρθε η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ (2.11.2010) όπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος (είναι και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ), παρουσίασαν το περίγραμμα ενός νέου σχεδίου για τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η ανάθεση των προμηθειών στον ιδιωτικό τομέα που θα εποπτεύεται «από δημόσια εποπτική αρχή». Ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, απηύθυνε πρόσκληση προς τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της διάταξης και στη συνέχεια να αναλάβουν, μέσα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, να αγοράζουν, να αποθηκεύουν και να διανέμουν τα υλικά στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως το 2010 η συνολική δαπάνη στην Υγεία θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 45% (δηλαδή 11,25 δισ. ευρώ) είναι απ' την τσέπη των ασθενών κυρίως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ετσι, οι συνολικές δαπάνες Υγείας φτάνουν σε 9,7% επί του ΑΕΠ, που θεωρούνται ως σπατάλη για τη χώρα μας.

Επικοινωνιακή διαστρέβλωση

Κι ήρθε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την παρουσία του (3.11.2010) στον ΟΑΕΕ όπου παρουσίασε ως «επανάσταση» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, απ' την οποία θα εξοικονομήσει 100 εκατ. ευρώ το μήνα. Ακολούθησε ένας επικοινωνιακός κριός της κυβέρνησης και των ελεγχόμενων από αυτή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τον οποίο ανακαλύφθηκαν ...επίορκοι γιατροί - και φαρμακοποιοί - οι οποίοι δεν είναι υποθετικές, αλλά, όχι γενικευμένες, περιπτώσεις - οι οποίοι προωθούσαν την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Το αποτέλεσμα αυτής της «φαρμακερής» φιλολογίας ήταν η ανακοίνωση απ' τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) - στις 4.11.20010 - για «τη διαμόρφωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης για συχνά και σοβαρά νοσήματα, με στόχο την αντιμετώπιση της υπέρμετρης, της λαθεμένης, αλλά και του υψηλού κόστους συνταγογράφησης». «Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν τριμελείς ομάδες από καταξιωμένους επιστήμονες για εννέα νοσήματα και νοσολογικές κατηγορίες, ενώ στη συνέχεια θα συγκροτηθούν αντίστοιχες ομάδες και για άλλα νοσήματα. Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης θα υποβάλλονται στο υπουργείο Υγείας για να αξιοποιηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία ως οδηγία - βοήθημα στους γιατρούς και ως πλαίσιο αναφοράς για τον έλεγχο της συνταγογράφησης» ξεκαθαρίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις Υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών, ενώ οι ασθενείς θα αναγκάζονται να αγοράζουν τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φάρμακα, αν αυτές δεν προβλέπονται από το Πρωτόκολλο.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ