Τρίτη 9 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΕΕ ΓΙΑ «FRONTEX»
Επιδιώκουν επέκταση των αρμοδιοτήτων της

Την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του «Frontex» και την ανάθεση σε αυτόν διευρυμένων ή νέων ρόλων συζήτησαν χτες οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες. Οπως είναι γνωστό, ο «Frontex» αποτελεί στρατιωτικο-αστυνομικό σώμα που συγκροτήθηκε το 2005 και στην ουσία αποτελεί κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα, το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι ομάδες αυτές δραστηριοποιούνται ήδη στον Εβρο.

Στα πλαίσια των προτάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής για την τροποποίηση του κανονισμού του «Frontex» ο οργανισμός αυτός θα αναλάβει το συντονισμό των κοινών πτήσεων επιστροφών, δηλαδή, των πτήσεων εκδίωξης των μεταναστών και των προσφύγων, την καλύτερη ανταλλαγή και αξιοποίηση των διαθέσιμων πληροφοριών για τη βελτίωση του κατασταλτικού του έργου, με έμφαση στις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τους αξιωματικούς συνδέσμους, αλλά και την κοινή εκπαίδευση των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων.

Ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική και επιβεβλημένη» την ενίσχυση των κατασταλτικών αρμοδιοτήτων του «Frontex», ο οποίος με πρόσχημα την καταπολέμηση της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης λειτουργεί ως φραγμός των εξαθλιωμένων της παγκοσμιοποίησης που ζητούν καταφύγιο στην ΕΕ εξαιτίας της πείνας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ο Χ. Παπουτσής ζήτησε τη βελτίωση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ με μέτρα όπως η προσωρινή αναστολή των μεταφορών μετά από αίτηση του επιβαρυμένου κράτους - μέλους ή η κατάργηση του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου. Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνόδου, ο Χ. Παπουτσής αναφέρθηκε στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών «το οποίο ήδη αυτή τη στιγμή θίγεται και μάλιστα έντονα από την άποψη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί (σ.σ. αλλοδαποί χωρίς χαρτιά) που κυκλοφορούν κυρίως στην Αθήνα - γιατί όλοι εκεί φτάνουν - και οι οποίοι συμπιέζουν την ελληνική κοινωνία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». Στη σύνοδο συζητήθηκαν εξάλλου, η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου αλλά και η ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τις ταχυμεταφορές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προαναγγελία ακόμα πιο άγριου κυνηγητού μεταναστών και προσφύγων(2015-02-14 00:00:00.0)
Μονιμοποιείται η καταστολή σε βαπόρια και λιμάνι(2011-11-23 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνει τις διώξεις κατά των μεταναστών(2011-04-20 00:00:00.0)
Σε λειτουργία νέος μηχανισμός καταστολής(2010-10-01 00:00:00.0)
Ενίσχυση καταστολής και συνεργασία με τις ΗΠΑ(2010-01-22 00:00:00.0)
Ενίσχυση και συντονισμός της καταστολής της μετανάστευσης(2009-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ