Τρίτη 9 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με αιχμή το Ιράν, οι επαφές Νετανιάχου στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Υπέρ της ύπαρξης «ξεκάθαρης και αξιόπιστης στρατιωτικής απειλής κατά του Ιράν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται ν' αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο» τάχθηκε, για άλλη μια φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έθεσε, και πάλι, πιεστικά το ζήτημα στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο συναντήθηκε, χτες, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ. Εντούτοις, λίγες ώρες αργότερα, η αμερικανική ηγεσία απάντησε αρνητικά, διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέις, ο οποίος υποστήριξε ότι «η διπλωματία και η πολιτική μπορούν να αποδειχτούν καλύτερη λύση».

Ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αναμένεται να συζητήσει με τους Αμερικανούς συνομιλητές του, εκτός του Ιράν, και για τις εξελίξεις στις τελματωμένες ισραηλινο-παλαιστινιακές άμεσες συνομιλίες. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει να υπάρξουν «μέτρα που θα ενθαρρύνουν» την επανέναρξη των συνομιλιών. Εντούτοις, το βασικό σημείο τριβής, δηλαδή το «πάγωμα» των εποικισμών, που έχει θέσει ως προϋπόθεση συμμετοχής στις όποιες συνομιλίες η παλαιστινιακή πλευρά, παραμένει πάντα ανοιχτό.

Επιπλέον, δε, οι προκλήσεις από μέρους της ισραηλινής πλευράς συνεχίζονται καθώς μόλις χτες ο δήμος της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε την κατασκευή 1.300 νέων κατοικιών στη συνοικία Χαρ Χόμα στον ανατολικό, παλαιστινιακό, τομέα της πόλης. Αυτό υποστήριξε η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now», που κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία για «προβοκάτσια ενάντια σε κάθε προσπάθεια ειρήνευσης και διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ