Τρίτη 9 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Καταναγκαστική χειρωνακτική εργασία για τους ανέργους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ολοένα και σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό των εργαζομένων, με πρόσχημα πάντα την κρίση και τη μείωση του ελλείμματος. Στο στόχαστρο οι άνεργοι που λαμβάνουν επιδόματα καθώς υποχρεώνονται σε αναγκαστική χειρωνακτική εργασία στην κοινότητά τους, σύμφωνα με το σχέδιο για τη «μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους» (τη διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας) που επεξεργάζεται η κυβέρνηση συνασπισμού, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον και αναμένεται να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, οι δουλειές που θα κάνουν οι δικαιούχοι επιδομάτων θα είναι η κηπουρική και το μάζεμα σκουπιδιών και το σχέδιο προβλέπει ότι οι άνεργοι θα εργάζονται μέχρι και 30 ώρες τη βδομάδα, ενώ το πραγματικό μήνυμα της επίμαχης διάταξης κατά την κυβέρνηση συνασπισμού είναι να καταπολεμηθεί αυτό που καλεί ως «συνήθεια της αργίας». Ας σημειωθεί δε ότι για να καταπολεμηθεί η συνήθεια της αργίας, λες και οι άνεργοι επέλεξαν να φυτοζωούν και να μη δουλεύουν, οποιοσδήποτε αρνηθεί να λάβει μέρος ή δεν εμφανίζεται εγκαίρως στην εργασία του, θα αποκλείεται από το πρόγραμμα για τουλάχιστον τρεις μήνες. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», ανάμεσα στα μέτρα που θα παρουσιάσει ο Ντάνκαν Σμιθ θα είναι και μία «κάρτα πιστωτικών μονάδων» που θα αντικαταστήσουν τις κοινωνικές παροχές.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση Κάμερον για να εκχωρήσει περίπου τη μισή από την έκταση που βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Δασών, με στόχο να καλύψει την «τρύπα» του ελλείμματος. Η νομοθεσία, στην οποία υπόκεινται τα δάση και η οποία χρονολογείται από την υπογραφή της «Μάγκνα Κάρτα», το 1215, ενδέχεται να αναθεωρηθεί προκειμένου να καταστεί εφικτή η συναλλαγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ