Μετά τον Ολι Ρεν, και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα μιλά για «διορθωτικές δράσεις» σε έσοδα και δαπάνες
Από το αποτέλεσμα της κάλπης θα εξαρτηθεί τελικά το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια. Γι' αυτούς, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους συνεργάτες της σε ΕΕ και ΔΝΤ, η λήψη νέων μέτρων για το 2011 θεωρείται δεδομένη. Αλλωστε, μετά τις δηλώσεις Ολι Ρεν - στις πρόσφατες εργασίες του Γιουρογκρούπ - ένας ακόμη κοινοτικός παράγοντας, ο Σερβάς Ντερούζ (μέλος της τρόικας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), μιλά για τη λήψη νέων μέτρων.
Πρόκειται για δηλώσεις, οι οποίες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς διαλύουν τον κουρνιαχτό της σκόνης που δημιούργησαν σκόπιμα οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης, οι οποίοι, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα. Στην επιχειρούμενη αυτή εξαπάτηση του ελληνικού λαού, πρωτοστάτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγες μέρες, πήρε υπό την προστασία του τους ...μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Real News» την Κυριακή, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει ότι ούτε η ίδια η αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων - η δημοσιοποίηση των οποίων έχει μετατεθεί για τις 15 Νοέμβρη - ούτε και τα επιμέρους στοιχεία της αποτελούν έκπληξη, ενώ προσθέτει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 θα έχει επιπτώσεις το 2010 και το 2011, οι οποίες θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία». Υποδεικνύει, μάλιστα, ότι « οι διορθωτικές δράσεις μπορούν να κινηθούν είτε από την πλευρά των δαπανών, είτε από την πλευρά των εσόδων».
Δεν αποκλείει, δηλαδή, τίποτα. Ούτε νέα φοροεπιδρομή μέσω της νέας αύξησης των έμμεσων φόρων, αλλά ούτε και νέες δραστικές περικοπές σε δαπάνες που αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις κ.λπ.
Οι δηλώσεις Ντερούζ έγιναν με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος και χρέους - μετά την ενσωμάτωση από την Γιούροστατ χρεών του ευρύτερου δημόσιου τομέα της περιόδου 2006 - 2009 - η οποία ανατρέπει τη σημερινή εικόνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, η αναθεώρηση των στοιχείων θα οδηγήσει το έλλειμμα του 2009 κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ - από 13,6% σήμερα - και το χρέος στο 127 - 129% του ΑΕΠ. Αλλά και η κυβέρνηση έχει τους δικούς της λόγους, τα δικά της κίνητρα, που την ωθούν να προβεί στη λήψη νέων μέτρων, καθώς έχει συνδέσει την πορεία της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» με την προσπάθεια επαναφοράς της «αξιοπιστίας» της οικονομικής πολιτικής στα μάτια των ξένων κερδοσκόπων. Η επιστροφή του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα «στις αγορές», η δυνατότητα δηλαδή να δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, θεωρείται από την κυβέρνηση σαν στόχος μέγιστης προτεραιότητας και προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων, είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλιμακώσει την επίθεσή της ενάντια στους εργαζόμενους μετά τις εκλογές στις 7 και 14 Νοέμβρη. Το αν θα περάσουν τα σχέδια αυτά θα εξαρτηθεί από την ίδια την ψήφο τους. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι στραπατσάρουν τα κόμματα του δικομματισμού και της αντιλαϊκής πολιτικής και ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα στο να βάλουν φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια.