Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Μελετά την αποδοτικότητα των ανατροπών

Να υποβαθμίσει την παρουσία των τεχνοκρατών στην Ελλάδα επιχείρησε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Συνάντηση με τους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε χτες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στα πλαίσια των επαφών που έχει συστηματοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με εκπροσώπους διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα παραμείνει για δύο περίπου εβδομάδες στην Ελλάδα, με κύριο αντικείμενο τη μέτρηση της αποδοτικότητας των αντιλαϊκών μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, στο όνομα του να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ασχολήθηκαν με την πρακτική εφαρμογή ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι στη συνάντηση με το κλιμάκιο του ΔΝΤ εξετάστηκε η εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου, με ειδική αναφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια διασταυρώσεων, καθώς και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σκέλος των δαπανών, εθίγησαν τα θέματα της μετάβασης σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, η παρακολούθηση των δημόσιων δαπανών κλπ.

Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του υπουργού, τα νέα μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και είναι αυτά που αφορούν το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, την προώθηση του «Καλλικράτη» στην τοπική διοίκηση, το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέο πακτωλό χρημάτων μέσα από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στο μεταξύ θέμα έχει προκύψει και με το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009, καθώς νεότερες μετρήσεις της Γιούροστατ το αναθεωρούν σε επίπεδα υψηλότερα του 13% του ΑΕΠ, έως και 13,5%, από 12,7% του ΑΕΠ που εκτιμιόταν ως σήμερα. Κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να αποδώσουν τη νέα άνοδο στο γεγονός ότι η μείωση του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ παράλληλα σημειώθηκε μείωση και του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Αλλες πηγές αποδίδουν τη διεύρυνση του ελλείμματος στην αύξηση των χρεών των νοσοκομείων. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει στις 22 Απρίλη, όταν η Γιούροστατ προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία των προϋπολογισμών το 2009. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε συζήτηση για νέα αρνητική αναθεώρηση, το μόνο που υπηρετεί είναι την κυβερνητική προπαγάνδα για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ενδεικτική, τέλος, των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι η είδηση ότι αμερικανικά μονοπώλια του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τα οποία κατά το παρελθόν έχουν συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων, με στόχο να αγοράσουν φτηνότερα και με καλύτερους για τις ίδιες όρους την προσεχή έκδοση που θα γίνει σε δολάρια ΗΠΑ.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η απόσταση των ελληνικών επιτοκίων από τα γερμανικά 10ετή ομόλογα έφτασε χτες πάνω από τις 4 εκατοστιαίες μονάδες, στη δευτερογενή αγορά όπου συναλλάσσονται οι τραπεζίτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ