Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόκληση η σύνοδος του ΟΟΣΑ στην Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Αρχισε, χτες, αγνοώντας τις αραβικές και παλαιστινιακές διαμαρτυρίες η τριήμερη σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη δυτική Ιερουσαλήμ. Η Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και πολλές αραβικές ηγεσίες κάλεσαν τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ να μποϋκοτάρουν τη σύνοδο που διοργανώνει το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή ως τόπου διεξαγωγής της Ιερής Πόλης δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί μεθοδευμένη ισραηλινή επιδίωξη για αναγνώριση της πόλης ως ισραηλινής πρωτεύουσας.

Αν και επισήμως η ισραηλινή ηγεσία έχει αρνηθεί ότι έχει τέτοιες προθέσεις, οι δηλώσεις, πριν λίγες μέρες, του ισραηλινού υπουργού Τουρισμού ότι «η πραγματοποίηση της συνόδου στην Ιερουσαλήμ αποτελεί μια μορφή αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας», υποχρέωσαν, έστω και για τυπικούς λόγους, τον εκπρόσωπο του ΟΟΣΑ να προβεί σε διαψεύσεις. Οπως και να έχει, από τα 33 μέλη του Οργανισμού, στη δυτική Ιερουσαλήμ παρευρίσκονται τα 28, με την πιο ηχηρή απουσία να είναι αυτή της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έγινε δεκτό στον ΟΟΣΑ, με ιδιαίτερη παρέμβαση των ΗΠΑ, μόλις το Μάη και είναι η πρώτη σύνοδος που οργανώνει.

Καταγγελίες και ατυχήματα

Σε, κατά λάθος, εκπυρσοκρότηση εκρηκτικών φαίνεται ότι οφείλεται η έκρηξη που συγκλόνισε, χτες το πρωί, κτίριο της «Χαμάς» στη Ράφα, και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ γυναίκες και παιδιά. Η ίδια η οργάνωση απέφυγε να κατηγορήσει το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ότι εβραίοι έποικοι πυρπόλησαν σχολείο θηλέων έξω από τη Νάμπλους. Η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως από παλαιστινιακές πηγές, αν και γεγονός είναι ότι οι πυρπολήσεις παλαιστινιακών δημοσίων κτιρίων αλλά και περιουσιών είναι προσφιλής τακτική μεταξύ των εποίκων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org