Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κλιμάκωση από τους εργαζόμενους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα διυλιστήρια της Δυτικής Γαλλίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα διυλιστήρια της Δυτικής Γαλλίας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απαντούν οι Γάλλοι εργαζόμενοι στην καταστολή με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί ν' αντιμετωπίσει το απεργιακό κύμα που σαρώνει τη χώρα, με αιχμή το νομοσχέδιο απορρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθείται και προβλέπει αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, παροχή δικαιώματος πλήρους σύνταξης από τα 65 στα 67 χρόνια και αύξηση των χρόνων εισφορών από τα 37,5 στα 41,5 χρόνια. Ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών και στις αστυνομικές αρχές «να αρθεί ο αποκλεισμός των αποθηκών πετρελαίου πάση θυσία».

Οι πρώτες επιχειρήσεις των αστυνομικών δυνάμεων έγιναν, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, στις περιοχές Ντονζ, Μανς και ντε λα Ροσέλ, όπου οι απεργοί απομακρύνθηκαν, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια, αλλά επέστρεψαν μετά από λίγες ώρες και απέκλεισαν και άλλες αποθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών επιστράτευσε, χτες το μεσημέρι, το ειδικό σώμα της αστυνομίας που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση καταστάσεων ομηρίας ή τρομοκρατικών επιθέσεων, με εντολή «να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στις αποθήκες πετρελαίου».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ δήλωσε ότι «δε θα αφήσουμε ατιμώρητους τους αλήτες», αναφερόμενος στους συμμετέχοντες «σε βίαια επεισόδια»...

Ενώ οι εργαζόμενοι και στα 12 διυλιστήρια της χώρας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία και τους αποκλεισμούς, κλιμάκωση αποφάσισαν και οι συνάδελφοί τους στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνοντας την τροφοδοσία του συστήματος, ενώ αποκλείστηκαν από απεργούς και τρεις από τις 12 δεξαμενές φυσικού αερίου της χώρας, οι οποίες, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση Sud, καλύπτουν το 60% της παροχής φυσικού αερίου. Παράλληλα, κλιμακώνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σταματώντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τα δρομολόγια σε όλα τα μέσα σε Μασσαλία και Ρεν, ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση των δρομολογίων και στα τρένα, αφού οι σιδηροδρομικοί συνεχίζουν τις 24ωρες κυλιόμενες απεργίες.

Στο «χορό» παραμένουν οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι χτες, οδηγώντας με χαμηλή ταχύτητα, μπλόκαραν επί ώρες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πρωτεύουσα, αλλά συνεισέφεραν και στο μπλοκάρισμα βιομηχανικών ζωνών και λιμανιών. Για δεύτερη μέρα, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των κλάδων στις αερομεταφορές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μπλόκα σε σχεδόν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επέμεινε, και χτες, στο γνωστό «όπλο» των γνωστών - αγνώστων και έτσι εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στη Λυόν, όπου έσπευσε ο υπουργός Εσωτερικών Ορτεφέ για να προειδοποιήσει ότι «οι δυνάμεις καταστολής δε θα παραμείνουν πλέον θεατές», και μικρότερης εμβέλειας επεισόδια έγιναν στην Ναντέρ και στη Ρέν. Αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις στοχεύουν κυρίως τις μαθητικές κινητοποιήσεις, λόγω του νεαρού της ηλικίας των συμμετεχόντων και της απειρίας τους.

Εντούτοις, οι μαθητές δε φαίνεται να πτοούνται. Χτες, περικύκλωσαν το κτίριο της Γερουσίας στο Παρίσι και σήμερα προγραμματίζουν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ οι ενώσεις τους πρόκειται να συναντηθούν με τις φοιτητικές ενώσεις για περαιτέρω συντονισμό της δράσης τους. Οπως όλα δείχνουν, οι κινητοποιήσεις βαίνουν σε περαιτέρω κλιμάκωση και οι διαθέσεις του κόσμου αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις: Το 71% των Γάλλων υποστηρίζει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι και την κήρυξη γενικής απεργίας διαρκείας παντού, ενώ το 59% υποστηρίζει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ακόμη και αν το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό ψηφιστεί από τη Γερουσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ