Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Κίνηση τακτικής για να διασκεδαστεί η λαϊκή αγανάκτηση

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ευρύ ανασχηματισμό της ισπανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο σε μια περίοδο που οι σοσιαλδημοκράτες προχωράνε ένα πακέτο σκληρών μέτρων λιτότητας, με τη δικαιολογία που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επιπλέον, στην Ισπανία - που αντιμετωπίζει μια ραγδαία αύξηση της ανεργίας, που ξεπερνά επίσημα το 20% - διεξήχθησαν πρόσφατα μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων ενάντια στα μέτρα λιτότητας και στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπου δίνεται το «πράσινο φως» στην εργοδοσία να απολύει ευκολότερα και φτηνότερα τους εργαζόμενους.

Ετσι ο Θαπατέρο με την τακτική αυτή κίνηση μάλλον επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να παρουσιάσει κάποιες καταργήσεις υπουργείων ως μεγάλη τομή, για δήθεν εξοικονόμηση πόρων.

Εκτός κυβέρνησης - για πρώτη φορά από το 2004 - βρέθηκε η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντες, θέση που έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, που διατηρεί το υπουργείο του και ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος έλαβε η μέχρι τώρα υπουργός Υγείας, Τρινιδάδ Χιμένεθ. Το υπουργείο Προεδρίας (καθήκοντα που ασκούσε η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) ανέλαβε ο Βάσκος Ραμόν Χάουρεγι, νυν ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών. Το υπουργείο Εργασίας του παραιτηθέντος Θελεστίνο Κορμπάτσο ανέλαβε ο Βαλεριάνο Γκόμεθ. Παράλληλα, καταργούνται δύο υπουργεία - της Ισότητας και της Οικιστικής Ανάπτυξης - αρμοδιότητες των οποίων εντάσσονται στα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης.

Για «αναμόρφωση της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο Θαπατέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, υποστηρίζοντας πως η νέα κυβέρνηση θα είναι αυτή «των μετασχηματισμών, της οριστικής οικονομικής ανάκαμψης και της εργασίας». Γενικές εκλογές στην Ισπανία πραγματοποιούνται το 2012, ωστόσο, αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2011 θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως ο Ισπανός πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ