Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Αντιλαϊκό πακέτο και στην Υγεία

Περικοπές στις παροχές Υγείας στο φόντο της πλήρους παράδοσης της Υγείας στα μονοπώλια

Οι παροχές υγείας δε μπορεί να εξαρτώνται από το αν κάποιος δουλεύει ή αν είναι ασφαλισμένος
Οι παροχές υγείας δε μπορεί να εξαρτώνται από το αν κάποιος δουλεύει ή αν είναι ασφαλισμένος
Το «κούρεμα» των παροχών Υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους προωθεί η κυβέρνηση μέσα από την αναδιαμόρφωση των κανονισμών παροχών των Ταμείων. Μετά τη λεηλασία των συντάξεων και την προκλητική περικοπή τους, ακόμα και για τους χαμηλοσυνταξιούχους η κυβέρνηση έρχεται να αποψιλώσει και τις παροχές Υγείας που μέχρι τώρα καλύπτονται από τα Ταμεία. Το έναυσμα δόθηκε χτες με την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ), στην οποία συμμετείχαν οι διοικητές και οι πρόεδροι των ασφαλιστικών οργανισμών.

Οπως έκανε καθαρό ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνης, θα υπάρξει επανεξέταση των κανονισμών παροχών Υγείας σε είδος, ώστε όλα τα ταμεία να δίνουν ενιαίο πακέτο παροχών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της δαπάνης στον κλάδο Υγείας των Ταμείων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2011.

Θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ασφαλισμένων ο υπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι δε θα υπάρξει περιορισμός των παροχών. Μόνο που παρά τις διακηρύξεις οι πράξεις δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Η λεγόμενη «ενιαιοποίηση» και στην περίπτωση των συντάξεων και στην περίπτωση της Υγείας, οδηγεί σε αφαίρεση και περικοπή δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο που τα Ταμεία ήδη έχουν προχωρήσει σε περικοπές, υπακούοντας στην κυβερνητική εντολή για περιορισμό των δαπανών Υγείας. Η πρόσφατη επαίσχυντη απάντηση του ΙΚΑ προς τους διαβητικούς, δείχνει ότι η λεγόμενη αντιμετώπιση της σπατάλης οδηγεί στις περικοπές δικαιωμάτων ή στην άρνηση ικανοποίησης δίκαιων αιτημάτων και πάντα σε βάρος των ασφαλισμένων. Την ίδια στιγμή το Φάρμακο και η Υγεία συγκεντρώνεται στα χέρια όλο και λιγότερων μεγαλοεπιχειρηματιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσω του ΣΥΣΠΥ και της θεσμοθετημένης συνεργασίας των Ταμείων, «θα ενισχυθεί ο ρόλος του αγοραστή» και αυτά «θα διαπραγματεύονται ενιαία με καθαρούς όρους τις συμβάσεις με όλους τους παρόχους υγείας (νοσοκομεία, εργαστήρια, κλινικές)». Βέβαια, το πρόβλημα δε βρίσκεται στο ότι ενιαία όλα τα ταμεία θα αγοράζουν τις υπηρεσίες, το περίεργο μάλιστα είναι γιατί τόσα χρόνια αυτό δε γίνεται.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία γίνονται πελάτες μιας ενιαίας αγοράς Υγείας που κουμαντάρουν τα μονοπώλια.

Οι περικοπές στις παροχές Υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων εντάσσονται στα σχέδια της κυβέρνησης για ένα ενιαίο δίκτυο Υγείας όπου συνυπάρχουν δημόσια νοσοκομεία και κλινικές, με ιδιωτικές δομές και ΜΚΟ. Ακριβώς αυτή την κατεύθυνση έρχεται να υπηρετήσουν τα σχέδια για ένταξη των κλάδων Υγείας και των υποδομών που διαθέτουν τα Ταμεία στο ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση θεωρεί την Υγεία όχι δημόσιο αγαθό που κατοχυρώνεται μέσα από τους δημόσιους φορείς, αλλά άλλο ένα εμπόρευμα στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας και τα αντίστοιχα μονοπώλια αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε, η ίδια η υπουργός Εργασίας κάλεσε με πρόσφατη τοποθέτησή της τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να αξιοποιήσουν το έδαφος που αφήνει πίσω της η σχεδιασμένη υποβάθμιση των υπηρεσιών των ταμείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ και αύξηση της πληρωμής από τους ασφαλισμένους(2013-02-28 00:00:00.0)
Περικοπές και ανατροπές σε Υγεία - Πρόνοια(2012-02-19 00:00:00.0)
Καταργούνται 113 υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ(2011-04-19 00:00:00.0)
Προάγγελος άγριων περικοπών(2009-12-13 00:00:00.0)
Χρηματοδότηση από τους ασθενείς και τα ταμεία(2001-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ