Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΠΕΤΡΟΛΑ»
Μπλόκαραν πούλμαν φορτωμένο για το σκλαβοπάζαρο

Οταν τα ταξικά συνδικάτα ρώτησαν με τι συμβάσεις θα δουλεύουν Ρουμάνοι εργάτες, οι υπεύθυνοι έφυγαν

Οι όροι εργασίας μέσα στα ΕΛΠΕ πρέπει ν' απασχολήσουν το λαό όλης της περιοχής (φωτ. από πρόσφατη πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας)
Οι όροι εργασίας μέσα στα ΕΛΠΕ πρέπει ν' απασχολήσουν το λαό όλης της περιοχής (φωτ. από πρόσφατη πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας)
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το σκλαβοπάζαρο», αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν για μια ακόμα φορά χτες τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο των έργων επέκτασης της «ΠΕΤΡΟΛΑ» στην Ελευσίνα, παραμένοντας για περίπου δύο ώρες έξω από την πύλη του εργοταξίου, συμμετέχοντας μαζικά σε έκτακτη κινητοποίηση των Συνδικάτων Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου Πειραιά και Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ». Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά τις πληροφορίες ότι η εργοδοσία θα επιχειρούσε με κάθε τρόπο να βάλει στο χώρο για εργασία περίπου 400 ξένους εργάτες δουλεμπορικών γραφείων, αξιοποιώντας τη Συνθήκη Μπολκεστάιν. Την ίδια στιγμή απαίτησαν και την επαναπρόσληψη περίπου 8 εργαζομένων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, η οποία τους απέλυσε όταν απαίτησαν να πληρωθούν σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση.

Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, ξεκαθάρισαν για μια ακόμα φορά ότι θα εμποδίσουν τις προσπάθειες της μεγαλοεργοδοσίας (ΕΛΠΕ και μεγαλοεργολάβοι) να ολοκληρώσουν το έργο, το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα που γίνονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος εργασίας στήνοντας ένα τεράστιο σκλαβοπάζαρο.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε η εργοδοσία έχει λυσσάξει να βγάλει έξω από το χώρο εργασίας τα συνδικάτα ώστε να μείνουν οι εργαζόμενοι έρμαια. Για τον ίδιο λόγο τους «ενοχλεί» που οι συνδικαλιστές βρίσκονται σε καθημερινή βάση έξω από την πύλη του εργοταξίου, εμποδίζοντας το σκλαβοπάζαρο. Σε αυτά τα πλαίσια άλλωστε προσπάθησε να αποκλείσει από το εργοτάξιο τους τρεις εκλεγμένους εργαζόμενους στην Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί ακυρώνοντας τις κάρτες εισόδου. Χτες το πρωί πάντως η αστυνομία έκανε «διακριτική» εμφάνιση με ένα περιπολικό και μάλιστα αξιωματικός, που δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι ήταν απλά περαστικοί, ζήτησαν να «ενημερωθούν» τι ακριβώς γίνεται. Οταν βέβαια οι συνδικαλιστές τους ζήτησαν να ελέγξουν ένα πούλμαν γεμάτο Ρουμάνους εργάτες που πήγε να μπει εκείνη την ώρα στο εργοτάξιο, η απάντηση ήταν ...«ελάτε στο τμήμα να καταθέσετε» και έσπευσαν να φύγουν. Είναι ενδεικτικό ότι τελικά το πούλμαν έφυγε όταν οι συνδικαλιστές ρώτησαν έναν Ιταλό υπεύθυνο που εμφανίστηκε αν έχουν χαρτιά οι εργάτες που να δείχνουν ότι είναι ασφαλισμένοι και με τι σύμβαση πληρώνονται!

Βέβαια, η πρωτοπόρα πάλη για να διασφαλιστεί η εργασία με δικαιώματα μέσα στα ΕΛΠΕ ενοχλεί την εργοδοσία, που δε χάνει ευκαιρία να πετά λάσπη στα ταξικά συνδικάτα. Σ' αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση των ΕΛΠΕ, σε προχτεσινή συνέντευξη, εξαπέλυσε νέα επίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, παραλληλίζοντας τον αγώνα που δυναμώνει με εγκληματική δραστηριότητα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ