Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
«Ελλειμμα» 18,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο

Στο 3,5% διαμορφώνεται η αύξηση των κρατικών εσόδων για το 9μηνο Γενάρη με Σεπτέμβρη του 2010, δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το επίπεδο που έβαλαν τον πήχη της φοροαφαίμαξης η κυβέρνηση με την τρόικα και την πλουτοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι απόλυτα φανερό ότι η επίθεσή τους, θα ενταθεί και κλιμακωθεί με νέα αντιλαϊκά πακέτα τα οποία και θα ξετυλίξουν μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Είναι φανερό επίσης ότι οι συνθήκες φτώχειας που διαμορφώνουν για το λαό, η κάθετη πτώση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης αφήνουν τα σημάδια τους στη μάζα των φοροεσόδων και συνολικά στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, η μείωση του «ταμειακού ελλείμματος» διαμορφώθηκε στο 28% έναντι ετήσιου στόχου 39,5%, Ετσι για να φτάσουν τον αντιλαϊκό πήχη του 12μηνου θα μαζέψουν μέχρι το τέλος του έτους ακόμη 16 δισ. ευρώ ή από 4 δισ. ευρώ το μήνα για να μαζέψουν μέχρι το Δεκέμβρη του 2010 ακόμη 16 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 36,2 δισ. ευρώ από 34,9 δισ, ευρώ με αύξηση 3,5% εκατ. ευρώ
  • Οι δαπάνες καρατομήθηκαν σε 48,9 δισ. ευρώ από 54,2 δισ. ευρώ με πτώση 9,7%, αλλά το κονδύλι για τόκους αποπληρωμής του κρατικού χρέους εμφανίζει κατακόρυφη άνοδο, πάνω από 8% στα 11,6 δισ. ευρώ
  • Το λεγόμενο έλλειμμα διαμορφώνεται στα 18,5 δισ. ευρώ (από 25,6 δισ. ευρώ) με μείωση 27,7%

Στους τραπεζίτες για νέο βραχυπρόθεσμο δανεισμό ύψους 900 εκατ. ευρώ απευθύνεται ξανά την ερχόμενη βδομάδα η κυβέρνηση. Η δημοπρασία αφορά σε έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org