Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει ενάντια στις συλλογικές συμβάσεις

Θυσίες μόνο για τις ανάγκες της τάξης και των παιδιών τους πρέπει να κάνουν οι εργάτες, δυναμώνοντας τους ταξικούς αγώνες
Θυσίες μόνο για τις ανάγκες της τάξης και των παιδιών τους πρέπει να κάνουν οι εργάτες, δυναμώνοντας τους ταξικούς αγώνες
Χωρίς ανάπαυλα εντείνεται η αντεργατική επίθεση. Μείωση μισθών και υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, δραστικές περικοπές στις παροχές Υγείας, παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία και στον αντίποδα ενίσχυση του κεφαλαίου με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών περιλαμβάνει το αντεργατικό πακέτο, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μπροστά στην αναμενόμενη εκτίναξη της επίσημης ανεργίας, που το επόμενο έτος, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, θα φτάσει το 14,5% η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη ως «συνταγή» προέβαλε:

  • Τη δυνατότητα να μην εφαρμόζονται οι κλαδικές συμβάσεις, ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Την αξιοποίηση από την εργοδοσία «της ισχύουσας ευελιξίας». Δηλαδή, τη χρήση της εκ περιτροπής εργασίας (τριήμερα, τετραήμερα), την επέκταση της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.λπ.
  • Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, επιβεβαιώνει ότι θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν που ακολούθησε μέχρι σήμερα και ακόμα χειρότερα. Η υπουργική απόφαση με την οποία μετατρέπει σε κουρελόχαρτα τις συλλογικές συμβάσεις είναι εκτέλεση συμβολαίου για λογαριασμό του κεφαλαίου. Η νύξη μάλιστα ότι αυτό ενδέχεται να αφορά και τη μη εφαρμογή και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου». Πολύ περισσότερο που η Εθνική Σύμβαση ήδη δίνει τη δυνατότητα να παραβιάζεται για τους νέους νεοπροσλαμβανόμενους κάτω των 25 ετών και τους νέους που εργάζονται με το θεσμό της μαθητείας. Επιπλέον, ήδη η Εθνική Σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ καθορίζει τα κατώτερα μεροκάματα και τους μισθούς σε εξευτελιστικά επίπεδα και επί της ουσίας μειώνει το εργατικό εισόδημα για την τριετία 2010 - 2912.

Η κυβέρνηση αρνείται με απόλυτη επίγνωση των συνεπειών, την πραγματική κάλυψη όλων των ανέργων με αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας. Γυρίζει την πλάτη στους ανέργους, ενώ την ίδια στιγμή «κλείνει το μάτι» στο κεφάλαιο, το οποίο απαλλάσσει από τις ασφαλιστικές εισφορές, στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Και αυτό το πρόσχημα, όπως και για την περίπτωση των συλλογικών συμβάσεων, προβάλλεται τη στιγμή που με τον πρόσφατο νόμο 3863 η κυβέρνηση μείωσε το κόστος των απολύσεων - μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων - άρα εξάλειψε έναν ανασταλτικό παράγοντα που έβαζε φρένο στις απολύσεις, ενώ αύξησε και τον αριθμό των ομαδικών απολύσεων που μπορούν πλέον να κάνουν κάθε μήνα οι επιχειρήσεις.

Αύριο η κινητοποίηση στον ΣΕΒ

Ετσι, οι καθημερινές εξελίξεις αναδεικνύουν ως κρίσιμο το καθήκον για ένταση της δράσης, με στόχο την οργάνωση των εργατών, καταρχήν μες στους τόπους δουλειάς. Σ' αυτή την κατεύθυνση, τα ταξικά συνδικάτα προσπαθούν να δυναμώσουν τη δράση τους με στόχο την άμεση κλιμάκωση του αγώνα. Αύριο, καλούν σε συγκέντρωση και πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, δίνοντας ραντεβού στις 6.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας του κλάδου (Πειραιώς 1) και εντείνοντας τη δράση του για την οργάνωση της πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στον κλάδο. Την κινητοποίηση αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που έγινε την Κυριακή, μετά από πρόταση της διοίκησης και σε συντονισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συνελεύσεις σε διάφορους κλάδους και τόπους δουλειάς για την οργάνωση της απόκρουσης της αντεργατικής επίθεσης:

  • Σε γενική συνέλευση καλεί την επόμενη Δευτέρα και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, με σύνθημα «Τώρα η κατάσταση πρέπει να περάσει στα δικά μας χέρια». Η συνέλευση θα γίνει στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» (Πειραιώς 1, Ομόνοια).
  • Σε γενική συνέλευση καλεί και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τους εργαζόμενους του «ΑΤΤΙΚΑ», την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί. Η συνέλευση των εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων(2013-03-05 00:00:00.0)
Αγωνιστικός συναγερμός για την επιτυχία της(2013-02-08 00:00:00.0)
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ενάντια σε μονοπώλια - κυβέρνηση - ΕΕ(2011-12-24 00:00:00.0)
Περήφανη απάντηση των εργαζομένων στις μειώσεις μισθών(2011-11-12 00:00:00.0)
Μεθοδεύει «μεσαιωνική» επιχειρησιακή σύμβαση(2011-01-20 00:00:00.0)
Στη "μάχη" της σύμβασης(1998-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ