Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Την Κυριακή η σύσκεψη για τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση συνδικάτα και εκλεγμένοι συνδικαλιστές του κλάδου

Στιγμιότυπο από τις πορείες που έγιναν στις 23 του Σεπτέμβρη ενάντια στις αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και ΦΠΑ
Στιγμιότυπο από τις πορείες που έγιναν στις 23 του Σεπτέμβρη ενάντια στις αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και ΦΠΑ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε σύσκεψη που θα γίνει την Κυριακή 10 του Οκτώβρη στην Αθήνα με στόχο τη συγκρότηση ΠΑΜΕ στην Ενέργεια απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση κλαδικά συνδικάτα (Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής) και εκλεγμένοι συνδικαλιστές του χώρου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στην Ενέργεια (ηλ. Ενέργεια, Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, Α.Π.Ε.),

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους σας. Σε όλους τους εργαζόμενους που ό,τι κι αν ψηφίσατε κομματικά ή συνδικαλιστικά τα προηγούμενα χρόνια αναγνωρίζετε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, με ευθύνη των ηγεσιών, βουλιάζει στην αναξιοπιστία και το συμβιβασμό. Ηρθε η ώρα να ταρακουνήσουμε τα νερά και να πάρουμε τις ευθύνες μας. Μπορεί να μη συμφωνείτε σε όλα μαζί μας αλλά έχετε τη διάθεση να βρούμε τους δρόμους της κοινής δράσης, να αποκρούσουμε την επίθεση, να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας, να δώσουμε δύναμη και προοπτική στο συνδικαλιστικό κίνημα με βάση τα ταξικά μας συμφέροντα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στους αγώνες με όλο το εργατικό κίνημα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Ελάτε όλοι στην Αθήνα την Κυριακή 10 Οκτώβρη και ώρα 2 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) για να συζητήσουμε τις γενικότερες εξελίξεις και τις εξελίξεις στην Ενέργεια, να σχεδιάσουμε τη δράση μας, να συγκροτήσουμε το ΠΑΜΕ στην Ενέργεια και να εκλέξουμε την Πανελλαδική Γραμματεία του.

Μπρος να συγκροτήσουμε το ΠΑΜΕ στην Ενέργεια

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι στην Ενέργεια,

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωράει στην τελική φάση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέσα από το επικαιροποιημένο μνημόνιο οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της Ηλεκτρενέργειας σε συνέχεια των μέτρων για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Φυσικού Αερίου και του Πετρελαίου.

Στην Ηλεκτρενέργεια είναι ειλημμένη απόφαση προκειμένου να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια για την πλήρη απελευθέρωση. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έχουν ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο την οδηγία 72/2009.

Σε αυτή την κατεύθυνση προχωρούν στην υλοποίηση της οδηγίας που προβλέπει το διαχωρισμό των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής.

Η κυβέρνηση προχωρά στην πώληση μέρους της λιγνιτικής παραγωγής σε τιμές κόστους στους εμπόρους, στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων από "ανεξάρτητο" διαχειριστή.

Ταυτόχρονα προετοιμάζουν την αλλαγή της ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος) με στόχο την πλήρη λειτουργία των μονάδων που έχουν κατασκευαστεί από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Προχωρούν σε ληστρικές αυξήσεις της Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα λαϊκά στρώματα προκειμένου από τη "μοιρασιά" να μη μείνει κανένα μονοπώλιο παραπονεμένο.

Τα μέτρα αυτά είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν στο κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ, ιδιαίτερα λιγνιτικών, και θα μεγαλώσουν τον ήδη μεγάλο αριθμό μονάδων που σήμερα ή δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν, στη δραματική μείωση των θέσεων εργασίας, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων (διανομή, μεταφορά).

Στον τομέα των πετρελαίων ήδη 2 μονοπώλια ελέγχουν το 100% στη διύλιση και το 60% στη διανομή όλων των παραγώγων του πετρελαίου. Από την απελευθέρωση και τη μονοπώληση αυτή χαμένα βγήκαν τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν πανάκριβα (βενζίνη, πετρέλαιο) αλλά και οι εργαζόμενοι που αλλάζουν σταδιακά οι εργασιακές τους σχέσεις.

Στο Φυσικό Αέριο ήδη προχώρησαν στο διαχωρισμό των δικτύων από τη ΔΕΣΦΑ, την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου υλοποιώντας τις αποφάσεις της απελευθέρωσης.

Τα μονοπώλια που πρωταγωνιστούν σε όλους τους τομείς, ηλ. Ενέργεια, Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, έχουν συγκεντρώσει τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη. Εχουμε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίου, έντονους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της αγοράς. Οι ανταγωνισμοί αυτοί συνδέονται και με τους ανταγωνισμούς που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων της Ενέργειας.

Η πολιτική αυτή που υπηρετεί τις ανάγκες και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, που προωθούνται χρόνια τώρα από τα κύρια κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) του συνδικαλιστικού κινήματος στους χώρους της Ενέργειας έχουν τεράστιες ευθύνες, υιοθέτησαν και υπηρέτησαν αυτή την πολιτική σε κάθε φάση της. Προβάλλουν στα λόγια δήθεν τη διαφωνία τους και καλούν τους εργαζόμενους στο όνομα του εφικτού να "παλέψουν για το μικρότερο κακό", καλλιεργούν την απογοήτευση, το συμβιβασμό. Δεν μπορούν και δε θέλουν να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων στον κλάδο αλλά και τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας, όπως και το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας, δέχτηκαν σοβαρά χτυπήματα στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι εξελίξεις στην Ενέργεια επιβεβαιώνουν τη θέση που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και αποτελεί τη μόνη που υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και αντιστρατεύεται την πολιτική των μονοπωλίων. Με τα μονοπώλια κανένας συμβιβασμός. Είναι πλέον έγκλημα η αποδοχή της λογικής των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ότι μπορούν να συνυπάρχουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Από εδώ πηγάζει η ανάγκη να συζητήσουμε τι συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται και ποια πρέπει να είναι η προοπτική. Είναι εντελώς καθαρό ότι το συνδικαλιστικό κίνημα με το σημερινό προσανατολισμό και με αυτές τις ηγεσίες θα οδηγείται σε συνεχείς ήττες, θα βαλτώνει, θα απαξιώνεται. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την ανασύνταξη των δυνάμεών του για αποφασιστικό αγώνα με τα μονοπώλια και τις δυνάμεις που τα υπηρετούν, με την ΕΕ. Μόνο σε αυτή την προοπτική να εμποδίζουμε τα χειρότερα, να έχουμε καταχτήσεις και να ωριμάζουμε την ανάγκη ριζικών αλλαγών, να συναντηθούμε με την εργατική τάξη όλων των κλάδων. Τέτοιο συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται, με σαφείς στόχους και προοπτική. Κίνημα μαζικό, ανατρεπτικό.

Η πρότασή μας για Αποκλειστικά Κρατικό Φορέα Ενέργειας, που θα σχεδιάζει με κριτήριο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να κατοχυρώνει την Ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό, να εγγυηθεί φθηνό ρεύμα για το λαό και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κατάσταση είναι δύσκολη και κρίσιμη. Η αγανάκτηση βράζει σε όλους μας.

Εμείς, που υπογράφουμε αυτή την πρόσκληση, σας καλούμε σε μια κοινή προσπάθεια για να δώσουμε αγωνιστικό ταξικό προσανατολισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με τη γραμμή της ταξικής ενότητας των εργατοϋπαλλήλων όλων των κλάδων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Με τη γραμμή της απειθαρχίας και της ανυπακοής στο κεφάλαιο, στις ενώσεις του και στα κόμματά του, της ρήξης και της ανατροπής της πολιτικής τους.

Το ΠΑΜΕ αποτελεί ταξική συσπείρωση Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, εκατοντάδων Επιτροπών Αγώνα σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, δεκάδων μεμονωμένων συνδικαλιστικών στελεχών. Είναι οργανωτής, καθοδηγητής, διαφωτιστής, συντονιστής της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης, η βασική κινητήρια δύναμη της λαϊκής συμμαχίας της με τα άλλα λαϊκά στρώματα και κινήματα απέναντι στον κοινό εχθρό, το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Κίνημα και συμμαχία που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια με στόχο και προοπτική να διεκδικήσει και να επιβάλει μια άλλη, λαϊκή εξουσία. Μια συμμαχία ελπιδοφόρα που ήδη συγκροτήθηκε στις 8 Σεπτέμβρη στην Αθήνα με την ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και τη θετική ανταπόκριση των κοινωνικών συμμάχων ΠΑΣΕΒΕ (αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ), ΠΑΣΥ (μικρομεσαίοι αγρότες), ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), ΟΓΕ (Oμοσπονδία Γυναικών Ελλάδας).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ελάτε μαζί μας να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, να συγκροτήσουμε τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου μας. Που θα οργανώνει, θα συντονίζει, θα παίρνει πρωτοβουλίες, θα εμπνέει, θα συσπειρώνει και θα δίνει αγωνιστική διέξοδο και προοπτική στο συνδικαλιστικό κίνημα. Που θα προωθεί την ενότητα των εργαζομένων του κλάδου μέσα από ισχυρά κλαδικά συνδικάτα Ενέργειας σε επίπεδο νομού ή ευρύτερης περιοχής, στα οποία θα γίνονται μέλη και θα αναπτύσσουν κοινή δράση όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ειδικότητα, επίπεδο σπουδών.

Γιατί αποτελεί αναγκαιότητα η συγκρότηση του ΠΑΜΕ Ενέργειας;

Γιατί η άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ, στα Πετρέλαια και στο Φυσικό Αέριο δεν πάει άλλο. Οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν σε αυτές τις Ομοσπονδίες και στα δεκάδες συντεχνιακά σωματεία ακολουθώντας τα χνάρια των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, δεν μπορούν και δε θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν, με την πολιτική που έχει σαν θεό της την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Δεν μπορείτε να ελπίζετε τίποτα από αυτές τις ηγεσίες, ούτε πρέπει να ξεγελαστεί κανείς από το αγωνιστικό προσωπείο που δείχνουν. Η διέξοδος βρίσκεται στην αλλαγή των συσχετισμών και στον ταξικό προσανατολισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ