Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ
Με μπαμπούλα την... τρομοκρατία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η τρομοκρατία» εξακολουθεί να είναι ο μπαμπούλας σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη και να λειτουργεί ως όργανο χειραγώγησης και χαλιναγώγησης σε μία περίοδο που οι λαοί «βράζουν» από οργή εξαιτίας της πολιτικής προάσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Οι ιμπεριαλιστές και τα ΜΜΕ τους παίζουν καλά αυτό το παιχνίδι.

Αυτή τη φορά, η υποτιθέμενη απειλή ήταν ένα «σχέδιο» που προέβλεπε μια σειρά ταυτόχρονων τρομοκρατικών επιθέσεων στη βρετανική πρωτεύουσα, Λονδίνο, και σε μεγάλες γαλλικές και γερμανικές πόλεις. Το σχέδιο, κατά τις μυστικές υπηρεσίες, καταστρώθηκε στο Πακιστάν, και η όλη επιχείρηση «είχε σχέση με την αλ Κάιντα και πολύ πιθανόν με τους Ταλιμπάν». Σύμφωνα πάντα με πηγές της υπηρεσίας πληροφοριών, τις οποίες επικαλείται το Sky News, οι επιθέσεις θα ήταν ανάλογες με αυτές της Βομβάης, το Νοέμβρη του 2008, όταν «ισλαμιστές» επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε πολλούς στόχους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 163 άνθρωποι. Ωστόσο, λέγεται ότι το σχέδιο αποτράπηκε «χάρη στη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ», όπως διευκρίνισε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό ABC επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ, τόνισε πως και η χώρα ήταν ανάμεσα στους πιθανούς στόχους, ότι οι επιθέσεις θα είχαν «οικονομικούς» και «εύκολους στόχους» και κατέληξε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε ενημερωθεί για τις απειλές, που ο αξιωματούχος έκρινε ως «αξιόπιστες».

Ευκαιρίας δοθείσης ξεπλένονται και τα εγκλήματα των Αμερικανών στο Πακιστάν, καθώς δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal «αποκάλυψε» ότι η κλιμάκωση των επιδρομών των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών της CIA στο Πακιστάν - είκοσι εντός του Σεπτεμβρίου - έχει ως στόχο τη ματαίωση επιθέσεων στην Ευρώπη. Τα τραγελαφικά συνοδεύουν την αποκάλυψη του «σχεδίου που απειλούσε όλες τις μεγάλες δυτικές χώρες». «Η απειλή σε αυτό το στάδιο είναι αξιόπιστη, αλλά όχι ακριβής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ως αντίδραση στην αποκάλυψη του σχεδίου Αμερικανός αξιωματούχος που δε θέλησε να κατονομαστεί.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει επιθέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι γνωστές στις αρχές, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για επικείμενη επίθεση στη Γερμανία, ανακοίνωσε από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση, οποία διαβεβαίωσε ότι το επίπεδο συναγερμού στη χώρα παραμένει αμετάβλητο.

Ενώ στη Βρετανία, τις προηγούμενες μέρες τα ΜΜΕ είχαν πλημμυρίσει με ειδήσεις, από διαρροές των μυστικών υπηρεσιών, περί επικείμενης «τρομοκρατικής επίθεσης», αλλά από τη Βόρεια Ιρλανδία και από αποσχισθείσες οργανώσεις του ΙΡΑ, ενώ η απειλή κρινόταν «σημαντική» και οι αρχές είχαν κηρύξει «συναγερμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ