Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Αμείωτο το ΝΑΤΟικό ενδιαφέρον για τον Καύκασο

Στις 30 Σεπτέμβρη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία. Αναμένεται πως στην Τιφλίδα θα συζητηθεί η πολιτική κατάσταση, τα ζητήματα της παραμονής των ρωσικών βάσεων στα εδάφη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της λειτουργίας της επίσημης αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ στη Γεωργία.

Είναι προφανές, πως η επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στη Γεωργία συνδέεται με τη γενικότερη κατάσταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στον Καύκασο.

Η ρωσο-γεωργιανή ένοπλη σύγκρουση τον Αύγουστο του 2008 αύξησε την προσοχή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Γεωργία. Το Γενάρη του 2009 μεταξύ ΗΠΑ - Γεωργίας υπογράφτηκε η «Χάρτα για τη στρατηγική συνεργασία», ενώ τον Ιούνη ιδρύθηκε αμερικανο-γεωργιανή «επιτροπή στρατηγικής συνεργασίας». Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ πρόσφεραν βοήθεια στη Γεωργία ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή προβλέπει την αύξηση του ρόλου της Γεωργίας στο Νότιο Καύκασο. Είναι εδώ χαρακτηριστική η πρωτοβουλία του Γεωργιανού Προέδρου, Μ. Σαακασβίλι, για συγκρότηση συνομοσπονδίας της Γεωργίας, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Πρόταση που εκτιμήθηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ ως προσπάθεια αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στην περιοχή αυτή, με στόχο τη μείωση του ρωσικού ρόλου στον Καύκασο.

Στη διάρκεια πολυάριθμων επισκέψεων Αμερικανών στρατιωτικών στη Γεωργία προωθούνται τα ζητήματα του εκσυγχρονισμού των ένοπλων δυνάμεων της Γεωργίας, η προσέγγισή της με τα στάνταρ του ΝΑΤΟ, μέσα από το λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», με στόχο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σ' αυτά τα πλαίσια, εντάσσεται και η συμμετοχή των Γεωργιανών στρατιωτών στη ΝΑΤΟική κατοχή του Αφγανιστάν, όπου αυτό το μήνα είχαν και την πρώτη έμψυχη απώλεια.

Τον Ιούλη του 2010 η Χίλαρι Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέφτηκε τη Γεωργία στηρίζοντας τον Γεωργιανό Πρόεδρο. Η συγκεκριμένη επίσκεψη ερμηνεύτηκε από ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ ως επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι οι ΗΠΑ, παρά τις διακηρύξεις, εξακολουθούν να στοχεύουν στη δημιουργία μιας «ζώνης» μόνιμης αστάθειας δίπλα στα ρωσικά σύνορα.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ