Την ένταση των ταξικών φραγμών στην Υγεία εξυπηρετεί και η αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στις «καλλικρατικές» Περιφέρειες
Είναι τέτοια η σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών στην Υγεία (αλλαγών που οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, περικοπές στις παροχές και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων) που όπως επανέλαβε ο υπουργός Υγείας τρεις φορές - στη διάρκεια συναντήσεων που είχε χτες με αντιπροσωπείες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) - η κυβέρνηση θα τις έκανε ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο.
Σ' αυτές τις αλλαγές ο Ανδρέας Λοβέρδος ενέταξε το διπλογραφικό σύστημα, τη μηχανοργάνωση και τη λογιστική καταγραφή, που θα γίνουν σε 30 νοσοκομεία από ιδιωτικές εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας ουσιαστικά αρνήθηκε την ένταξη των γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), επιμένοντας στη γενικότερη απόφαση της κυβέρνησης για ψαλίδισμα της λίστας των ΒΑΕ μέχρι το 2011. Σ' αυτό το πλαίσιο, από τα σχέδια της κυβέρνησης απουσιάζει και η ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα ΒΑΕ.
Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση για εισαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση της ειδικότητας απ' τους νέους γιατρούς, που σημαίνει ότι όσοι γιατροί δεν αποκτήσουν την ειδικότητα, θα είναι το φτηνό εργατικό δυναμικό στη διαβόητη αγορά εργασίας με τους επώδυνους όρους στις αμοιβές και στις συνθήκες εργασίας. Ακόμα ανέφερε ότι θα καταθέσει τροπολογία για τους εισηγητές των Συμβουλίων Κρίσης των Γιατρών, που θα οδηγεί σε διορισμούς. Από τη μεριά της, η ηγεσία του ΠΙΣ δήλωσε ότι συζητά την κατηγοριοποίηση στο θέμα της ένταξης στα ΒΑΕ και δεν αρνήθηκε τις εξετάσεις για την ειδικότητα.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 31 του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010 (που προβλέπει τη διάσπαση των κλάδων υγείας και σύνταξης των ασφαλιστικών ταμείων και «ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών Υγείας απ' τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες του ΕΣΥ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης»). Για το θέμα αυτό συγκαλείται την επόμενη βδομάδα σύσκεψη στο υπουργείο για την προώθηση του σχεδίου με μελέτη και πιλοτικά, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ δήλωσε πως έχει ήδη αποφασιστεί η μεταφορά του 1ου νοσοκομείου του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Το ζήτημα είναι βέβαια πως η κυβέρνηση επιδιώκει και αξιοποιεί την ενιαιοποίηση για την υποβάθμιση των παρεχόμενων από το δημόσιο υπηρεσιών. Ηδη, οι τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις όποιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπάρχουν, σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην αγορά, εξασφαλίζοντας πελάτες και αυξημένα κέρδη στα μονοπώλια του κλάδου.
Σ' αυτό το πλαίσιο, το δικό τους ρόλο στην ένταση των ταξικών φραγμών και στην Υγεία αναλαμβάνουν και τα τοπικά όργανα της κεντρικής διοίκησης, όπως υπαγορεύει και ο «Καλλικράτης». Γι' αυτό και σε προχτεσινή της συνέντευξη η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να αποκεντρωθούν στις 13 Περιφέρειες οι δομές του ΙΚΑ, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή οργάνωση». Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ «σιγά-σιγά θα φύγουν από το υπουργείο Εργασίας και θα πάνε στο υπουργείο Υγείας, για να γίνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες παροχής Υγείας» εξήγησε και συμπλήρωσε πως «σε συνεργασία και με τη ΓΣΕΕ και με το ΙΚΑ και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση φτιάχνουμε αποκεντρωμένες δομές».