Στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ - που καλύπτουν 15.000 ασφαλισμένους - ο χρόνος αναμονής επίσκεψης σε γιατρό ξεπερνά τις 15 μέρες, ενώ υπάρχουν και κάποιες ειδικότητες (π.χ. οφθαλμίατρος και παθολόγος) όπου απορρίπτεται το αίτημα για τηλεφωνικό ραντεβού καθώς ξεπερνά τον ένα μήνα, που είναι το όριο για το κλείσιμο του ραντεβού. Ακόμα πιο μεγάλος είναι ο χρόνος αναμονής στο Νοσοκομείο της Νάουσας, που καλύπτει 34.500 κατοίκους στο νομό. Η μέση αναμονή ξεπερνά τις 20 μέρες, με αποτέλεσμα «οι ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικά ιατρεία και εξεταστικά κέντρα που ληστεύουν ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία», επισημαίνουν το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Συνταξιούχοι και καταγγέλλουν: «Εδώ και καιρό παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, υλικά, εργαλεία κλπ., με αποτέλεσμα να ματαιώνονται ακόμα και χειρουργεία».
Αποκαλυπτικό για τις ελλείψεις είναι ότι στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ υπηρετούν 10 υπάλληλοι, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 28, ενώ στις υγειονομικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν κάθε μέρα όλες οι ειδικότητες των γιατρών και κάποιες είναι μόνο το πρωί (π.χ. καρδιολόγος). «Παίρνοντας υπόψη τις άδειες των γιατρών και του προσωπικού υπάρχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς αντικαταστάτες», σημειώνεται στο υπόμνημα.
Στο νοσοκομείο υπάρχει εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους. «Υπάρχουν 34 εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, που εργάζονται με το "πιστόλι στον κρόταφο", στην πλειοψηφία τους με 280 ευρώ το μήνα και όσοι εργάζονται τα Σαββατοκύριακα πληρώνονται με 320 ευρώ το μήνα», καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο.
Ζητούν, μεταξύ των άλλων, να επανδρωθούν το νοσοκομείο και το ΙΚΑ με γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, να καταργηθούν οι πληρωμές για τους ασθενείς και να παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους άνεργους και τους ανασφάλιστους που δεν έχουν βιβλιάριο υγείας.