Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενιαίος φορέας και πρωτοβάθμια φροντίδα

Το «σχέδιο της μεταρρύθμισης» έχει τον τίτλο «Υγεία του Πολίτη» και συνοψίζεται σε 34 σελίδες με πρόλογο του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου.

Οπως αναφέρεται στην εισαγωγή, το σχέδιο έχει χρονικό ορίζοντα εφαρμογής έξι ετών, γίνεται «με γνώμονα την προστασία του Ελληνα Πολίτη και του Δημόσιου Συμφέροντος» και έχει ως σκοπό «τη μετεξέλιξη του ΕΣΥ σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες του Ελληνα πολίτη για αξιοπρεπείς και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, φροντίδας και περίθαλψης.

Το σχέδιο έχει οκτώ άξονες:

Ο πρώτος άξονας αναφέρεται στην Περιφερειακή Συγκρότηση του ΕΣΥ που στην ουσία οδηγεί στην κατάτμησή του. Προβλέπει ότι σε Περιφέρεια της χώρας συγκροτείται Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (Πε. Σ.Υ.) ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), πλην της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής, για τις οποίες θα ισχύσουν ειδικές ρυθμίσεις.

Σε κάθε Πε. Σ.Υ. υπάγονται όλες οι μονάδες ΕΣΥ κάθε Περιφέρειας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ά.) και διοικείται από ΔΣ, με Πρόεδρο - Γενικό Διευθυντή και δύο αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές.

Ο Πρόεδρος - Γενικός Διευθυντής του Πε. Σ.Υ. διορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και μετά από έγκριση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής.

Επίσης συνιστά αυτοτελώς ή από κοινού με Πε. Σ.Υ. άλλης Περιφέρειας, Ανώνυμες Εταιρίες με σκοπό τη διαχείριση των προμηθειών ή Ανώνυμες Τεχνικές Εταιρίες για την ανάπτυξη και συντήρηση κτιριακών υποδομών, καθώς και για άλλες υποστηρικτικές λειτουργίες των Νοσοκομείων και ΚΥ (π.χ. διαχείριση τροφοδοσίας, καθαριότητας, ασφάλειας κλπ.).

Αποφασίζει για τις μετακινήσεις προσωπικού ανάμεσα στις μονάδες της Περιφέρειας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Ενιαίος χρηματοδοτικός φορέας

Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στον Ενιαίο Χρηματοδοτικό Φορέα και προβλέπει τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), ο οποίος συγκεντρώνει και διαχειρίζεται τους πόρους υγείας των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Ασφαλισμένους Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κ.ά.) και σε εθελοντική βάση των υπολοίπων φορέων και κλάδων κοινωνικής ασφάλισης υγείας. Οι παροχές υγείας σε χρήμα (χρηματικά επιδόματα) καθώς και η πρόσθετη περίθαλψη συνεχίζουν να παρέχονται από τους φορείς και κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Ο.ΔΙ.Π.Υ. αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ)και τελεί υπό την εποπτεία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, έχει περιφερειακή συγκρότηση και διοικείται από ΔΣ στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Δημοσίου.

Οι φορείς και κλάδοι ασφάλισης υγείας που δε θα μεταβιβάσουν τους πόρους υγείας στον ΟΔΙΠΥ, θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για τις υπηρεσίες του ΕΣΥ βάσει ειδικού τιμολογίου.

Ο προϋπολογισμός του ΟΔΙΠΥ που προέρχεται από πόρους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και κρατική επιχορήγηση, εγκρίνεται από τα συναρμόδια υπουργεία και κατανέμει τους πόρους του στα Περιφερειακά του Τμήματα σύμφωνα με δημογραφικά, επιδημιολογικά, κοινωνικά κλπ. χαρακτηριστικά.

Ο ΟΔΙΠΥ αγοράζει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας για τους δικαιούχους του από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα με κριτήρια ποιότητας και κόστους.

Τέλος, αναπροσαρμόζονται τα τιμολόγια υπηρεσιών υγείας (νοσήλιο, διαγνωστικές πράξεις, επισκέψεις κ.ά.) με σταδιακή κατάργηση όλων των υπουργικών αποφάσεων ή άλλων κανονιστικών πράξεων τιμολόγησης δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

Ο τρίτος άξονας αναφέρεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και έχει τη βαρύγδουπη διατύπωση ότι «Το Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα παρέχει Πρωτοβάθμια ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, Προληπτική ιατρική, Προαγωγή της υγείας και Κοινωνική φροντίδα».

Τη διοικητική ευθύνη λειτουργίας των υπηρεσιών ΠΦΥ σε επίπεδο Περιφέρειας έχει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Πε. Σ.Υ.

Τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) μετατρέπονται σε αυτοτελείς μονάδες και έχουν τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών και σε μη δικαιούχους (ασφαλισμένους Ταμείων που δεν έχουν ενταχθεί στον ΟΔΙΠΥ, αλλοδαπούς κλπ.) οι οποίοι καταβάλλουν αμοιβή κατά πράξη και με βάση προκαθορισμένο τιμολόγιο.

Κάθε ΚΥ μη αστικών περιοχών διαθέτει ως αποκεντρωμένες μονάδες του, Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ), ενώ ορισμένα κυρίως σε μικρά νησιά και Καποδιστριακούς Δήμους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και ύστερα από εκτίμηση των αναγκών, χαρακτηρίζονται με απόφαση του Πε. Σ.Υ. και έγκριση του υπουργού Υγείας-Πρόνοιας ως Περιφερειακά Ιατρεία 24ωρης Ετοιμότητας ή Πολυδύναμα Ιατρεία.

Στις αστικές περιοχές ιδρύονται Αστικά Κέντρα Υγείας (ΑΚΥ),

που προέρχονται απ' τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ, των Δήμων κλπ., από την αξιοποίηση σημερινών μικρών νοσηλευτικών μονάδων που θα αλλάξουν χρήση ή θα καταργηθούν.

Ο υπουργός μίλησε και για τη δημιουργία νέων ΑΚΥ αλλά είπε ότι ο αριθμός τους θα προκύψει από τη μελέτη.

Ο οικογενειακός γιατρός αντικαθίσταται απ' τον προσωπικό γιατρό, που θα υπογράψει τριετή σύμβαση με τον ΟΔΙΠΥ. Είναι πλήρους απασχόλησης και μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, όχι όμως σε δικαιούχους του ΟΔΙΠΥ. Σε αντίθετη περίπτωση η σύμβαση θα διακόπτεται.

Θέση προσωπικού γιατρού μπορούν να καταλάβουν όλοι οι γιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, οι γιατροί παθολόγοι καθώς και γιατροί άλλων κλινικών ειδικοτήτων που εργάζονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στον ιδιωτικό τομέα ύστερα από βραχεία ειδική εκπαίδευση.

Ολοι οι προσωπικοί γιατροί έχουν κανονικό ωράριο εργασίας στο ιατρείο τους (ή στο ΚΥ) ενώ περιοδικά εφημερεύουν στο ΚΥ αναφοράς ή τίθενται σε εφημερία ετοιμότητας για την αντιμετώπιση «εκτάκτων περιστατικών».

Ο προσωπικός γιατρός, που θα έπρεπε να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην ΠΦΥ, χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της νοσηλείας.

Ετσι κάθε δικαιούχος υποχρεούται να επιλέξει και να εγγραφεί ή στο πλησιέστερο ΚΥ ή σε ένα προσωπικό γιατρό της περιοχής μόνιμης κατοικίας του.

Το «σημείο αναφοράς» (ΚΥ ή προσωπικός γιατρός) θα έχει την ευθύνη των παραπομπών (νοσοκομειακή περίθαλψη, γιατροί ειδικοτήτων, εργαστηριακές εξετάσεις) για κάθε δικαιούχο. Η εγγραφή του δικαιούχου σε ΚΥ ή σε προσωπικό γιατρό αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρύνεται με το πλήρες κόστος των υπηρεσιών.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επισκέπτονται συμβεβλημένους με τον ΟΔΙΠΥ γιατρούς των ειδικοτήτων γυναικολογίας, οφθαλμολογίας, δερματολογίας και ΩΡΛ, για τις οποίες ειδικότητες ισχύει το καθεστώς ελεύθερης επιλογής και χωρίς παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού.

Οι χωρίς παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού επισκέψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων, (πλην των ανωτέρω εξαιρέσεων), καθώς και στα Νοσοκομεία και ΚΥ θα έχουν ως συνέπεια ο δικαιούχος να επιβαρύνεται με το 50% του κόστους των υπηρεσιών που καταναλώνει με αυτό τον τρόπο. Εξαίρεση αποτελούν οι επείγουσες περιπτώσεις και τα προγραμματισμένα ραντεβού στα Νοσοκομεία ή στα ΚΥ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ