Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ «ΜΑΡΦΙΝ»
Σοβαρές παραλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας

Σειρά παραλείψεων της «Marfin» που συνέβαλαν στο θάνατο τριών υπαλλήλων της κατά τη διάρκεια του εμπρησμού του υποκαταστήματός της στην οδό Σταδίου, διαπιστώνει σχετικό πόρισμα της Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας που ερεύνησε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι εργαζόμενοι. Ο εμπρησμός και τα λειψά μέτρα πυρασφάλειας είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι αν δεν είχε μείνει συμπτωματικά ανοιχτή μια πόρτα στο δεύτερο όροφο, για να εξαερίζεται παρακείμενη τουαλέτα λόγω προβλήματος της αποχέτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στιγμή του εμπρησμού 27 υπάλληλοι βρίσκονταν στο υποκατάστημα.

Στο πόρισμα που συνέταξε τον προηγούμενο Ιούλη η Επιθεώρηση Εργασίας καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου, ελλείψεις πιστοποιητικών πυρασφάλειας, ανύπαρκτη εκπαίδευση των υπαλλήλων στην πυροπροστασία. Σύμφωνα δε με χτεσινό δελτίο Τύπου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχει υποβληθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη μη αποτελεσματική και ασφαλή εκκένωση του χώρου.

Συγκεκριμένα το πόρισμα αναφέρει πως «ο εργοδότης οφείλει να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία». Στην περίπτωση, όμως της «Marfin» η επιχείρηση «δεν είχε το προαναφερόμενο πιστοποιητικό». Παράλληλα το πόρισμα αναφέρει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν είχε γίνει καμία εκπαίδευση - ενημέρωση - επιμόρφωση και ούτε είχε ποτέ πραγματοποιηθεί κάποιου είδους άσκηση εκκένωσης του κτιρίου». Αξίζει να σημειωθεί πως τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας χορηγούνται όταν η εργοδοσία μιας επιχείρησης έχει καταρτίσει μελέτη του χώρου εγκατάστασης όπου θα αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα πυρόσβεσης - πυροπροστασίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη συγκεκριμένη φύση και δραστηριότητα της επιχείρησης, ανάλογα με την έκταση, το είδος και τον αριθμό των εργαζομένων και τρίτων (όπως αριθμός εξόδων κινδύνου, είδος και ποσότητα εξοπλισμού πυρόσβεσης κλπ). Η μελέτη αυτή κατατίθεται στην Πυροσβεστική για έγκριση. Μετά την έγκριση, ο εργοδότης εφαρμόζει τα αναφερόμενα στη μελέτη, στους χώρους της επιχείρησής του και καλεί την Πυροσβεστική να ελέγξει αν εφαρμόστηκαν τα μέτρα και να εκδώσει πιστοποιητικό πυρασφάλειας για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Σύμφωνα δε με το πόρισμα είναι απαραίτητη «η κατάρτιση (από τον εργοδότη) σχεδίου διάσωσης - διαφυγής με χάραξη/ διευθέτηση οδών διάσωσης και εξόδων κινδύνου, οι οποίες δεν πρέπει να κλειδώνονται προκειμένου να μπορούν να ανοιχτούν εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσει». Το πόρισμα προσθέτει πως υπήρχε «πόρτα μεταλλική στον 3ο όροφο του κτιρίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκκένωση του κτιρίου, διότι μέσω σιδερένιας σκάλας οδηγούσε στην ταράτσα και στη στέγη του κτιρίου, αλλά τη στιγμή του συμβάντος ήταν κλειδωμένη. Η συγκεκριμένη πόρτα δεν ήταν έξοδος κινδύνου». Παράλληλα πόρτα στο πλατύσκαλο του κλιμακοστασίου, που δεν ήταν έξοδος κινδύνου και οδηγούσε σε ακάλυπτο χώρο όπου υπήρχε μηχανολογικός εξοπλισμός, ήταν κλειδωμένη.

Ομως, «η μοναδική θύρα - έξοδος κινδύνου του υποκαταστήματος που βρισκόταν στον ισόγειο χώρο του κτιρίου δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας (καμπίνα δυο θυρών με ανιχνευτή μετάλλων) δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζόμενους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον πολύ καπνό ήταν αποπνικτική και αυθόρμητα όλοι οι εργαζόμενοι για να διασωθούν ανέβαιναν προς τα επάνω θεωρώντας πιο ασφαλή τη διαφυγή τους. Επιπλέον αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους ότι η θύρα - έξοδος κινδύνου του ισογείου (που δεν θα πρέπει να κλειδώνεται για να μπορεί να ανοιχθεί εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει) , άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την μπάρα πανικού της ίδιας της θύρας και συγχρόνως πατούσε ένα κουμπί σε ένα φορητό τηλεχειριστήριο, που ήταν το μοναδικό σε όλο το χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο. Τη στιγμή του συμβάντος με την ύπαρξη του καπνού θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατον να βρεθεί το μοναδικό τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί, συγχρόνως με το σπρώξιμο της θύρας για να μπορεί να ανοίξει η θύρα-έξοδος κινδύνου. Επίσης, υπάρχουν μαρτυρίες εργαζομένων όπου αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο γραφείο είχε πιάσει πρώτο φωτιά που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο θα είχε καταστραφεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά ενέργειες για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων(2020-06-16 00:00:00.0)
Νέα ρατσιστική επίθεση(2015-01-03 00:00:00.0)
Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες θανάτου των 3 εργαζομένων(2010-05-07 00:00:00.0)
Κατασκηνώσεις χωρίς πυρασφάλεια(2008-07-26 00:00:00.0)
Κατάρρευση ή πυρκαγιά...(2001-01-09 00:00:00.0)
Ανύπαρκτος κάθε έλεγχος(1995-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ