Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ «Ρ»
Κατασκηνώσεις χωρίς πυρασφάλεια

Επιστολή στον «Ρ», με αφορμή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, έστειλαν ο δήμος Αθηναίων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας

Επιστολή στον «Ρ» έστειλε ο δήμος Αθηναίων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με αφορμή το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας το Σάββατο 19 Ιούλη με τίτλο: «Κατασκηνώσεις χωρίς πυρασφάλεια στην Ανατολική Αττική».

Στο ρεπορτάζ αποκαλύπταμε έγγραφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Πυροσβεστική Νέας Μάκρης) που είχε συνταχθεί μέσα στον Ιούνη και σύμφωνα με το οποίο 11 από τις 16 μεγαλύτερες κατασκηνώσεις της Αττικής όπου φιλοξενούνται χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους, δεν πληρούν τα μέτρα και μέσα πυρασφάλειας.

  • Ο δήμος Αθηναίων στην επιστολή του αναφέρει ότι «οι παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στην περιοχή Αγ. Ανδρέα έχουν άδεια πυρασφάλειας από την ΠΥ Νέας Μάκρης και δεν αναφέρονται στην κατάσταση - φωτοτυπία που δημοσιεύσατε». Και κάνει λόγο για «αναφορά που δεν είναι αληθής». Ο δήμος επισυνάπτει το πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
  • Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας αναφέρει ότι «η κατασκήνωσή μας πριν την έναρξη λειτουργίας της έλαβε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για θέματα πυροπροστασίας. Ακόμα, αναφέρει ότι είναι εφοδιασμένη με το απαραίτητο πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
Η απάντηση του «Ρ»

Για το δήμο Αθηναίων: Δημοσιεύουμε ξανά σήμερα το έγγραφο του «Ρ» που είχε συντάξει η ΠΥ Νέας Μάκρης μέσα στον Ιούνη και που εμφανώς αναφέρει ότι οι κατασκηνώσεις του δήμου δεν είχαν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, αν και είχε ξεκινήσει η κατασκηνωτική περίοδος (σ.σ. φέτος στις 20 Ιούνη ξεκίνησε η λειτουργία των κατασκηνώσεων του δήμου). Καλά θα κάνει ο δήμος πριν αναφέρει ότι η αναφορά του «Ρ» ήταν ψευδής, να προσέχει περισσότερο και να φροντίζει να εξασφαλίζει την ασφάλεια σε όσους φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις.

Οπως, δηλαδή, πράγματι φρόντισε να κάνει αρκετές μέρες μετά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, όπως έλεγαν στον «Ρ» αξιωματικοί της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, από το 1988 (όταν άλλαξε ο σχετικός νόμος), μόλις το 2007, ο δήμος Αθηναίων προμηθεύτηκε για πρώτη φορά (!!!) πιστοποιητικό, δηλαδή μετά από 19 χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την αποκάλυψη του «Ρ» σε αρκετές κατασκηνώσεις την ίδια κιόλας μέρα ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού από ξερά κλαδιά και σκουπίδια. Οπως ανέφεραν στον «Ρ» αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, την περασμένη Τρίτη στις 6 το πρωί, ξέσπασε φωτιά σε μία από τις κατασκηνώσεις αυτές και μάλιστα στις περιφράξεις. «Ευτυχώς, τη σβήσαμε αμέσως», επισήμαναν.

Για το υπουργείο Υγείας:

Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ρ» αναφέρουν ότι το πιστοποιητικό που επικαλείται (σ.σ. δεν εστάλη στην εφημερίδα μας) εκδόθηκε τρεις μέρες μετά το ρεπορτάζ και ενώ η κατασκηνωτική περίοδος έχει αρχίσει προ πολλού.

Τέλος, σημειώνουμε ότι, ακόμα υπάρχουν 10 από τις 16 μεγάλες κατασκηνώσεις που δεν έχουν πάρει ούτε πιστοποιητικό πυρασφάλειας, ούτε υπάρχουν προβλεπόμενα μέτρα και μέσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ