Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στο δρόμο για τις τιμές

Στους δρόμους βγήκαν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ξεκινήσουν τη συγκομιδή, αν δεν ανακοινωθούν ικανοποιητικές τιμές από τους μεγαλεμπόρους, που είναι και οι κύριοι ρυθμιστές της ελιάς. Για μια ακόμη χρονιά, οι εμποροβιομήχανοι προσφέρουν στους αγρότες εξευτελιστικές τιμές (0,60 το κιλό για τη βρώσιμη ελιά) τη στιγμή που σύμφωνα με τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Χαλκιδικής το κόστος παραγωγής ξεπερνάει το 1,15 ευρώ, κι ενώ η ίδια αυτή ελιά πωλείται στα σούπερ μάρκετ με 4 και 5 ευρώ.

Ελαιοπαραγωγοί από την Ορμύλια, τις Καλύβες, την Ολυνθο, τον Αγιο Μάμα και την Πορταριά δίνουν κάθε μέρα ραντεβού στον κόμβο της Ολύνθου και με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα περιοδεύουν σ' όλα τα ελαιοπαραγωγικά χωριά της Χαλκιδικής και ζητούν από τους αγρότες να μην ξεπουλήσει κανείς την παραγωγή του.

Η συμμετοχή των ελαιοπαραγωγών στις κινητοποιήσεις είναι μεγάλη, και από όλους εκφράζεται η αποφασιστικότητά να μην παραδοθεί στους εμποροβιομήχανους το προϊόν σ' αυτήν την εξευτελιστική τιμή.

«Δε θα επιτρέψουμε φέτος να πάρουν την ελιά σε εξευτελιστικές τιμές. Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί. Την ελιά θα την αφήσουμε να μαυρίσει στα δέντρα, θα την βγάλουμε λάδι ή θα την πετάξουμε, με τέτοια τιμή όμως δε θα τη δώσουμε», δήλωναν οι αγρότες.

Σε μαζική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών στον Αγιο Μάμα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων, αποφασίστηκε οι αγρότες να απαιτήσουν κατώτερες εγγυημένες τιμές 1,40 - 1,30 - 1,20 - 1,1 - 0,95 - 0,80 - 0,50 ανάλογα με τα τεμάχια ελιών ανά κιλό.

Κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ με τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ελαιοπαραγωγών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ορμύλια και εξέφρασαν την αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών της Χαλκιδικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ