Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση

Πτώση 4,1% και 3,6% σημείωσαν οι νέες παραγγελίες και ο κύκλος εργασιών τον Ιούλη

Η πτωτική πορεία του κύκλου εργασιών και των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία και τον Ιούλη καταδεικνύει την ένταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο ελληνικός καπιταλισμός, αλλά και τις συνέπειες του εξοντωτικού για τα λαϊκά στρώματα μνημονίου, που αξιοποιεί η κυβέρνηση για να ξελασπώσει τους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Και η κατάσταση θα ήταν σαφώς χειρότερη, αν το εξαγωγικό κεφάλαιο δεν εκμεταλλευόταν την ανάκαμψη που εμφανίζουν μια σειρά καπιταλιστικές χώρες, αυξάνοντας τις πωλήσεις του στις ξένες αγορές.

Από την άλλη, η ανοδική πορεία των τιμών των οικοδομικών υλικών που καταγράφεται και τον Αύγουστο, σε μία περίοδο οξύτατης κρίσης, η οποία χρόνια μαστίζει τον κλάδο των κατασκευών, απλώς επιβεβαιώνει την ισχυρή μονοπώληση και της συγκεκριμένης αγοράς. Ετσι δημιουργείται το «παράδοξο», τη στιγμή κατά την οποία οι κατασκευαστές μιλούν για 200.000 απούλητα διαμερίσματα, στοιχείο ενδεικτικό του βάθους της κρίσης, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που ελέγχουν τις πρώτες ύλες της οικοδομικής δραστηριότητας, να αυξάνουν τις τιμές, προκειμένου να προστατέψουν τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, ο Δείκτης Νέων Παραγγελιών στη βιομηχανία τον Ιούλη παρουσίασε μείωση κατά 4,1%, σε σχέση με τον Ιούλη του 2009, έναντι μείωσης 31,1% που σημειώθηκε τον περσινό Αύγουστο. Από τη σύγκριση των μέσων επιπέδων (δωδεκάμηνο Αυγούστου 2009 - Ιούλη 2010 προς το αντίστοιχο περσινό δωδεκάμηνο) προκύπτει μείωση 7,2%, έναντι μείωσης 23,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. Ενδεικτικό είναι ότι η πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιούλη οφείλεται στη μείωση των παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 19,6%, τη στιγμή που η ζήτηση των παραγγελιών εξωτερικής αγοράς σημείωσε αύξηση 25,8%, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι η εσωτερική αγορά συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση.

Παρεμφερή εικόνα υπάρχει και με τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία το μήνα Ιούλη, ο οποίος, σε ετήσια βάση - Ιούλης 2010 προς Ιούλης 2009 - εμφανίζει μείωση 3,6%, έναντι μείωσης 27,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου, προκύπτει επίσης μείωση 4,7%, έναντι μείωσης 17,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η κατά 3,6% μείωση του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το μήνα Ιούλη οφείλεται στη μείωση του κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 8,8% και στην αύξηση του κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 10,8%.

  • Αύξηση 3,3% σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών το μήνα Αύγουστο του 2010, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009. Σε μέσα επίπεδα δωδεκάμηνης περιόδου, προκύπτει επίσης αύξηση 1,8%, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ