Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Φωτιά στους φόρους λαϊκής κατανάλωσης

Ολοκληρώνονται οι συνεννοήσεις με την κυβέρνηση. Παραπέρα καρατόμηση δαπανών (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, εισοδηματική πολιτική κ.ά.). Πακέτο «αναδιαρθρώσεων» για τα μονοπώλια

Η επόμενη φάση της επίθεσης απέναντι στο λαό και το εισόδημά του «κλειδώνει» στο αμέσως προσεχές διάστημα. Οι εμφανιζόμενες «αστοχίες» σε ό,τι αφορά το ύψος της φετινής φοροαφαίμαξης μαζί με τα νέα πακέτα του προϋπολογισμού για το 2011, οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις σε όφελος της πλουτοκρατίας ήταν στη ατζέντα των χτεσινών συνεννοήσεων του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, που ολοκληρώνουν τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες.

Η παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης είναι απόλυτα βέβαιη και μοναδικό ζήτημα προς «διευθέτηση» το μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόσουν στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του κλιμακίου της τρόικας εξετάστηκαν τα παρακάτω:

ΦΠΑ: Μαζικές μετατάξεις που αφορούν σε ολόκληρη τη γκάμα εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.) από το 11% στο 13% ή ενδεχομένως και ακόμη ψηλότερα. Στόχος τους η πρόσθετη επιβάρυνση του λαού με ακόμη 1 δισ. ευρώ το χρόνο αρχής γενομένης από το 2011. Το δήθεν «εναλλακτικό» σχέδιο για εξαίρεση των τροφίμων φαίνεται να εγκαταλείπεται με το σκεπτικό ότι θα διαμορφωθεί πολύπλοκο καθεστώς ΦΠΑ με «συντελεστές 3 ταχυτήτων»

Πετρέλαιο θέρμανσης: Απόλυτα δεδομένη είναι η απόφασή τους για την απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και η εξομοίωσή τους με το πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές το μέτρο θα συμπεριληφθεί στο προϋπολογισμό του 2011. Για την ώρα «ψάχνονται» μόνο για το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, αν για παράδειγμα ξεκινήσει από την 1η Γενάρη ή από το φθινόπωρο του 2011.

Εισοδηματική πολιτική: Απόλυτα δεδομένη η παραπέρα καρατόμηση μισθών στο δημόσιο τομέα με την εφαρμογή του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου» και των όποιων επιδομάτων έχουν απομείνει.

Αναδιαρθρώσεις: Ενέργεια, δίκτυα και υποδομές, «άνοιγμα» στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του πακέτου μέτρων σε όφελος των μονοπωλίων, την ουσία του οποίου ήδη έχουν «κλειδώσει» από τις προηγούμενες συνενοήσεις τους.

Δαπάνες: Στο στόχαστρο βάζουν πλέον τις κρατικές υποχρεώσεις στη χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, λεγόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κ.ά. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι «αυξημένες υποχρεώσεις» κρατικής χρηματοδότησης για το β' εξάμηνο του 2010.

Προϋπολογισμός 2010: Επιβράδυνση στην εμφανιζόμενη αποκλιμάκωση τω ελλειμμάτων εμφανίζουν και τα νεότερα στοιχεία για το 8μηνο του 2010. Η κάθετη πτώση στο επίπεδο λαϊκής κατανάλωσης οδηγεί και μεγάλες «αποκλίσεις» στους ρυθμούς συγκέντρωσης των φοροεσόδων (αύξηση 3,4% έναντι στόχου τους 13,4%). Κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία ετοιμάζονται να φορτώσουν τις εμφανιζόμενες «αποκλίσεις» στις πλάτες του λαού.

Πακέτα χωρίς τέλος

Θέσεις μάχης με ζητούμενο την αρπαγή της λείας παίρνουν τα κοιναγορίτικα και άλλα μονοπώλια ενόψει και του πακέτου ιδιωτικοποιήσεων που βάζει μπροστά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Μετά και τις σχετικές παρουσιάσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε «επενδυτές» στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της ΕΕ (Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι) αναζωπυρώνονται τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, αναχρηματοδότησής του για τα πολλά επόμενα χρόνια, για την εφαρμογή «μνημονίου Νο 2» κ.ά. Σχετική παρέμβαση έγινε και από τον κοινοτικό επίτροπο Ο. Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο «ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιρλανδία θα αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, καμία δε θα χρεοκοπήσει». Αποφασιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη μοιρασιά της πίτας στο χρηματοπιστωτικό κλάδο έχουν τα λεγόμενα «τεστ αντοχής» που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ηδη και στη βάση προηγούμενων συνεννοήσεών τους ο δεύτερος γύρος «αξιολογήσεων» παίρνει μικρή αναβολή προκειμένου να ολοκληρώσουν τις μεταξύ τους επιχειρηματικές διαβουλεύσεις, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org