Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Εδεσε μοναδικά ο χώρος κι η μορφή με το ανατρεπτικό περιεχόμενο

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», όπως και το περίπτερο του «Ριζοσπάστη» που βρίσκονται στο κέντρο του Φεστιβάλ είχαν την τιμητική τους
Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», όπως και το περίπτερο του «Ριζοσπάστη» που βρίσκονται στο κέντρο του Φεστιβάλ είχαν την τιμητική τους
Ενα μεγάλο ποιοτικό βήμα προς τα εμπρός «μετράει» φέτος το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ως προς το χώρο που διεξάγεται, τη μορφή που έχει και πώς αυτή «δένει» με το πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενό του. Δεν είναι μόνο ο πολύ μεγαλύτερος και πανέμορφος χώρος του πάρκου «Τρίτση», ούτε μόνο ότι η μεγάλη πολιτική και πολιτιστική γιορτή της Κομμουνιστικής Νεολαίας μεταφέρθηκε φέτος πιο κοντά στις λαϊκές δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Είναι εντυπωσιακό το πώς το Φεστιβάλ - από το ανατρεπτικό του μήνυμα, τους νέους και μεγαλύτερους κομμουνιστές που το έστησαν και το λειτουργούν αλλά και τις διαφορετικές φέτος κατασκευές του - ήρθε κι έδεσε με τη ζωή, την καθημερινότητα, τα άγχη και τις αγωνίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και με το φυσικό περιβάλλον του πάρκου. Ηρθε να εκφράσει μοναδικά όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, ήρθε να δώσει το μήνυμα της ελπίδας που βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το σοσιαλισμό.

Από νωρίς το απόγευμα, μέχρι και την έναρξη των εκδηλώσεων, κάτοικοι της περιοχής κάνουν τζόκινγκ, βόλτες με τα ποδήλατά τους, εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους περπατούν δίπλα στις όχθες της λίμνης, παρακολουθούν τις πρόβες, τις εκδηλώσεις, τα βίντεο και τα ταμπλό του Φεστιβάλ.

Μπαίνοντας από την είσοδο 1 - στη λεωφόρο Δημοκρατίας - οι επισκέπτες συναντούν τη λαϊκή σκηνή, όπου δεσπόζει το ταμπλό «Εκλογές 7 Νοέμβρη: ΝΑ ΓΙΝΕΙ η αγανάκτηση ΔΥΝΑΜΗ. Ψήφισε Λαϊκή Συσπείρωση». Προχωρώντας μέσα από το χαλικόστρωτο δρομάκι, ανάμεσα σε φιστικιές κι ελιές, συναντά κανείς το χώρο του κινηματογράφου, απομονωμένο για την καλή λειτουργία του. Ακριβώς απέναντι είναι η μικρή θεατρική σκηνή και μπαίνοντας στον κύριο χώρο του φεστιβάλ είναι το περίπτερο των νέων γυναικών - ΟΓΕ. Προχωρώντας συναντάμε τον Παιδότοπο, που έχει ενσωματωθεί σε μια από τις παιδικές χαρές του πάρκου και έχει γεμίσει από νωρίς το απόγευμα με παιδικά γέλια, φωνές και παιχνίδια.

Λίγο πιο μπροστά τα περίπτερα που αποτελούν μία ενότητα, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης: «Μαθητεία - Κατάρτιση», ΠΑΜΕ, «Νέοι Εργαζόμενοι». Στην εξέδρα που έχει στηθεί για τις εκδηλώσεις στο χώρο αυτό, της Εργασίας, κυριαρχεί το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ενώ στην οθόνη δίπλα από τη σκηνή προβάλλονται βίντεο από εργατικά συλλαλητήρια και απεργίες των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αλλά και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.

Προχωρώντας βρίσκεσαι σε μια από τις πολλές μικρές πλατεΐτσες του πάρκου. Περιμετρικά έχουν στηθεί τα περίπτερα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όπου παρουσιάζονται οι υποψήφιοι για το Δήμο της Αθήνας και για την Περιφέρεια Αττικής. Ακόμα, τα περίπτερα των Μεταναστών και της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Σε αυτό το κυκλικό ξέφωτο ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τρεις διαδρομές που θυμίζουν «ακτίνες» ενός κύκλου. Ο ένας οδηγεί στη Διεθνούπολη, η οποία φιλοξενεί σε ένα μαγευτικό τοπίο δίπλα στη λίμνη, τις περίπου 24 ξένες αντιπροσωπείες κομμουνιστικών νεολαιών. Η δεύτερη «ακτίνα» του κύκλου οδηγεί στο χώρο του Αθλητισμού. Στο ίδιο ξέφωτο, πάνω στις όχθες της λίμνης, βρίσκεται ο χώρος του Πολιτισμού. Στις μικρές σκαλωσιές κρέμονται σαν κάδρα - σωστά έργα τέχνης - τα ταμπλό, τα οποία φιλοξενούν όμορφες εικαστικές δημιουργίες συνοδευόμενες από ποίηση του Μπρεχτ και του Μαγιακόφσκι, ρήσεις του Αϊζενστάιν και του Σοστακόβιτς.

Η τρίτη ακτίνα του κύκλου οδηγεί μέσα από το χώρο της νεολαίας, των μαθητών, της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών, τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω», στην κεντρική σκηνή. Εκεί συμπυκνώνεται το κεντρικό πολιτικό μήνυμα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». «Συμπόρευση με το ΚΚΕ. Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση». Εκεί φιλοξενούνται και τα περίπτερα της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΝΕ, του «Ριζοσπάστη», του «Οδηγητή», του «902», των αντιστασιακών οργανώσεων, τα «Θέματα Παιδείας», το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Ακριβώς πάνω από το χώρο αυτό βρίσκεται η κεντρική θεατρική σκηνή.

Και το γλέντι ξεκινά...


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ