Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προτάσεις και πολιτική καρμπόν με το ΠΑΣΟΚ

Το σύνολο των μέτρων που προβάλλει για την «υπέρβαση» δήθεν του μνημονίου, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κυβέρνησης και ήδη υλοποιούνται

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αν το αποτέλεσμα (σ.σ. των αυτοδιοικητικών εκλογών) είναι τέτοιο που το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το παρουσιάσει ως "νίκη" του, τότε θα λυθούν τα χέρια του να κάνει πολύ χειρότερα. Ποια χειρότερα και πόσο χειρότερα; Κι άλλη αύξηση φόρων, κι άλλη περικοπή μισθών και επιδομάτων, κι άλλο νέκρωμα της αγοράς, κι άλλα λουκέτα, κι άλλη ανεργία, κι άλλη ακρίβεια» (Α. Σαμαράς, «Εθνος της Κυριακής», 5/9/2010).

Πρόκειται για την τελευταία «λέξη» στην εκλογική καμπάνια της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία, εκτός των άλλων, δείχνει πεντακάθαρα ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να πετύχει το στόχο της: Να παραπλανήσει και να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα για την αντιλαϊκή πολιτική της, να υφαρπάξει την ψήφο τους και την επόμενη μέρα να την αθροίσει στο μαύρο μέτωπο που πολεμά τα λαϊκά συμφέροντα με παραλλαγές στην επιχειρηματολογία του κάθε κόμματος - εταίρου.

Το οπλοστάσιο της προεκλογικής προπαγάνδας, όπως φαίνεται από την παραπάνω δήλωση του προέδρου της ΝΔ, «φουλάρει» με τα αναγκαία υλικά: Αφθονες κορόνες κατά του μνημονίου και πλαστές διαχωριστικές γραμμές, άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης και εντυπωσιοθηρικές κοκορομαχίες, φιλολαϊκές μάσκες, ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις, πελώρια ψέματα και μισές αλήθειες, ισχυρή δόση δημαγωγίας κ.ο.κ.

Ολα αυτά, στο φόντο μιας δοσμένης αντιλαϊκής στρατηγικής, την οποία η ΝΔ υπηρέτησε διαχρονικά για λογαριασμό της αστικής τάξης και συνεχίζει να την υπηρετεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιδιώξει η ΝΔ με αξιώσεις τον εγκλωβισμό λαϊκών συνειδήσεων είναι να πείσει ότι η πολιτική της δεν είναι ίδια με αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, δεδομένης της πείρας που έχουν αποκτήσει τα λαϊκά στρώματα, επιχειρεί μια συστηματική πλύση εγκεφάλου σε ανώριμες πολιτικά συνειδήσεις, χρησιμοποιώντας κατά κόρον εύηχες λέξεις και κούφιους όρους, όπως «στρατηγική ελπίδας», «αναπτυξιακή στρατηγική», «άλλο μείγμα πολιτικής», «αλλαγή πολιτικής», «εναλλακτική λύση» και άλλα παρόμοια.

Ολα για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου

Ο Α. Σαμαράς καλεί το λαό να στείλει στις εκλογές του Νοέμβρη μήνυμα «αλλαγής πολιτικής», εμφανίζοντας ως εναλλακτική δήθεν πολιτική μία δέσμη φιλομονοπωλιακών μέτρων, που στηρίζουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ενισχύουν την κυριαρχία της πλουτοκρατίας.

Πρόκειται για μέτρα που ήδη έχει δρομολογήσει και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει να τα επαναλαμβάνει εξαντλητικά, περιοριζόμενος να διακηρύσσει μονότονα ότι διαθέτει δήθεν «εναλλακτική λύση» εξόδου από την κρίση.

Από αυτή τη σκοπιά, ο λαός αξίζει να θυμάται ποια είναι τα μέτρα που παρουσίασε κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση» ο Α. Σαμαράς τον περασμένο Ιούλη στο Ζάππειο και να καταδικάσει τη ΝΔ για την πολιτική της.

Τα λεγόμενα «άμεσα αναπτυξιακά μέτρα», που περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ, είναι τα εξής:

-- Εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου με τη διάθεση κρατικών ομολόγων. Για να ικανοποιηθούν οι προμηθευτές του Δημοσίου, ανάμεσά τους και εκείνοι που λυμαίνονται τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας, θησαυρίζοντας από τις μπίζνες με το κράτος.

-- Προώθηση και ψήφιση επενδυτικού νόμου με ισχυρά και σταθερά φορολογικά κίνητρα. Η ΝΔ σαν κυβέρνηση ψήφισε νόμο για μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου στο 20% (από 24%) μέχρι το 2014. Το ΠΑΣΟΚ επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου και η ΝΔ ζητάει την επέκταση των προβλέψεών του.

-- Υπαγωγή των μεγάλων επενδύσεων απευθείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Για να έχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τα κυβερνητικά επιτελεία και να κινούν τα νήματα κατά πώς βολεύει στην κερδοφορία τους.

-- Ιδιαίτερη εποπτεία των νέων υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας από τον πρωθυπουργό. Το συγκεκριμένο αίτημα δεν εκφράζει τίποτα λιγότερο από την επιθυμία της πλουτοκρατίας στους συγκεκριμένους τομείς να κερδίσουν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

-- Επένδυση σε συντελεστές με υψηλό πολλαπλασιαστή και απόδοση (ενδογενείς πηγές ανάπτυξης - Παιδεία, Ερευνα, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον). Κερδοφόροι και προπάντων στρατηγικοί τομείς της παραγωγής, σημαντικοί για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, υποτάσσονται στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, τόσο με τις προτάσεις της ΝΔ, όσο και με την πολιτική που προωθεί το ΠΑΣΟΚ.

-- Αμεση καταπολέμηση του παρεμπορίου. Πρόκειται για προσπάθεια να ενεργοποιηθούν τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά και να στοχοποιηθούν κύρια οι μετανάστες για τα κεσάτια στα μικρομάγαζα του κέντρου, που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης και τα μειωμένα εισοδήματα των εργαζομένων, την ίδια ώρα που τα εμπορικά μεγαθήρια θεριεύουν και συγκεντρώνουν την πλειοψηφία της κατανάλωσης.

Πλήρης εφαρμογή του μνημονίου

Αυτά τα μέτρα, που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση, η ηγεσία της ΝΔ επιμένει να τα προβάλλει ως εναλλακτική δήθεν πολιτική. Το γαλάζιο πακέτο περιλαμβάνει επίσης την πρόταση για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με διακηρυγμένο στόχο την «εξοικονόμηση» 50 δισ. ευρώ, που τάχα θα επιτρέψουν την ταχύτερη απαλλαγή από το μνημόνιο. Ομως και αυτή η πρόταση βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και ήδη έχουν επιλεγεί τα φιλέτα που θα ξεπουληθούν ή θα εκμισθωθούν σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους για 50 ή 90 χρόνια.

Το συμπέρασμα είναι ολοφάνερο: Η ΝΔ δε διαθέτει καμία εναλλακτική πρόταση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η πολιτική της είναι ταυτόσημη με αυτή που εφαρμόζουν σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και απορρέει από τη στρατηγική της Λισαβόνας και τη σύγχρονη μετεξέλιξή της, την «Ευρώπη 2020», που έχει ως στόχο να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των λαών προκειμένου να διασώσει και να ισχυροποιήσει τα ευρωμονοπώλια.

Είναι η στρατηγική του μνημονίου, που έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει μέχρι τέλους η ηγεσία της ΝΔ. Η «υπέρβαση του μνημονίου», που επαγγέλλεται δημαγωγικά, προϋποθέτει για τη ΝΔ την ταχεία και πλήρη εφαρμογή του, με αιχμή τη σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ έσπευσε κι αυτός να ανακηρύξει την «υπέρβαση του μνημονίου» ως εθνικό στόχο. «Η συντομότερη υπέρβαση του μνημονίου αποτελεί αυτονόητο εθνικό στόχο», δήλωσε ο Δ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Α. Σαμαρά την περασμένη Τρίτη, φροντίζοντας ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει ότι «αυτό θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική εφαρμογή όλων αυτών των εκσυγχρονιστικών αλλαγών που χρειαζόμαστε και που τόσο χρόνια δεν τολμήσαμε να κάνουμε». Οπου «εκσυγχρονιστικές αλλαγές», ο πρόεδρος του ΣΕΒ, όπως και ο πρόεδρος της ΝΔ εννοούν τις αντιλαϊκές ανατροπές το μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα χειρότερα για το λαό και τους εργαζόμενους, που προβλέπει κινδυνολογικά και δημαγωγικά ο Α. Σαμαράς, θα έρθουν όχι μόνο αν το ΠΑΣΟΚ δεν υποστεί πανωλεθρία στις κάλπες του Νοέμβρη, αλλά επιπλέον αν δεν πάθει το ίδιο και η ΝΔ. Τα χειρότερα θα έρθουν σίγουρα, αν οι εργαζόμενοι δεν τους εγκαταλείψουν μαζικά και αποφασιστικά, διαλέγοντας ταυτόχρονα το δρόμο της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, τόσο με τη στήριξη των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όσο και με τη συστράτευση στους νέους ταξικούς αγώνες.


Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα δύο χέρια υπέρ των μέτρων(2012-10-19 00:00:00.0)
Ζητάει ρόλο πρωταγωνιστή στη συναίνεση(2011-05-29 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία της στρατηγικής που τσακίζει το λαό(2010-10-06 00:00:00.0)
Στυλοβάτες του αντιλαϊκού μνημονίου(2010-09-08 00:00:00.0)
Εμπρακτη στήριξη στο αντιλαϊκό μνημόνιο(2010-09-05 00:00:00.0)
Υπερταξικό προσωπείο στη βαθιά αντιλαϊκή στρατηγική(2010-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ