Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Στυλοβάτες του αντιλαϊκού μνημονίου

Διεκδικούν από κοινού τη δήθεν «υπέρβαση» της συμφωνίας με την τρόικα, μέσα από την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή της!

Στα σχέδια του κεφαλαίου, των κομμάτων και των εργατοπατέρων που υπηρετούν τη στρατηγική του, οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιτάξουν αιτήματα που βοηθούν στην απόκρουση των συνεπειών της κρίσης και απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους
Στα σχέδια του κεφαλαίου, των κομμάτων και των εργατοπατέρων που υπηρετούν τη στρατηγική του, οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιτάξουν αιτήματα που βοηθούν στην απόκρουση των συνεπειών της κρίσης και απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους
Στην «υπέρβαση» δήθεν του μνημονίου, μέσα από την ταχεία, συνεπή και πλήρη εφαρμογή του (!) συμφωνούν ηγεσία της ΝΔ και οι «κοινωνικοί εταίροι», επιβεβαιώνοντας ότι ο καθένας από το πόστο του παραμένουν σταθεροί στυλοβάτες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η σύμπλευση ΝΔ - «κοινωνικών εταίρων» και κατ' επέκταση με την πολιτική της κυβέρνησης, φάνηκε καθαρά στις δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ μετά τις καθιερωμένες συναντήσεις που είχαν χτες με τον Α. Σαμαρά ενόψει της ΔΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Γ. Παναγόπουλος όσο και Δ. Δασκαλόπουλος χρησιμοποίησαν τον όρο «υπέρβαση του μνημονίου», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση η υπέρβαση προϋποθέτει την εφαρμογή του. Το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο έχει δώσει εδώ και μερικούς μήνες ο πρόεδρος της ΝΔ, όταν παρουσίασε τη δική της φιλομονοπωλιακή στρατηγική για έξοδο από την κρίση.

«Εμείς ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που θα υπερβαίνει δυναμικά το μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παναγόπουλος, στοχεύοντας να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής προς την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της.

Ο ίδιος ζήτησε γενικόλογα «ενίσχυση των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και την υπεράσπιση του κόσμου της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας», νομιμοποιώντας την κυβερνητική προπαγάνδα που εμπαίζει το λαό ότι, όταν ανακάμψει η οικονομία θα δώσει παροχές στα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε ο Δ. Δασκαλόπουλος, δηλώνοντας ότι «η συντομότερη υπέρβαση του μνημονίου αποτελεί, βέβαια, αυτονόητο εθνικό στόχο», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «αυτό θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική εφαρμογή όλων αυτών των εκσυγχρονιστικών αλλαγών που χρειαζόμαστε και που τόσα χρόνια δεν τολμήσαμε να κάνουμε». Με άλλα λόγια, με την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το μνημόνιο.

Παρεμβαίνοντας έμμεσα πλην σαφώς στην προεκλογική αντιπαράθεση, είπε ότι «το μνημόνιο δεν πρέπει να διχάζει τους Ελληνες, αλλά να τους ενώνει σε μία συλλογική προσπάθεια για να ξεπεραστεί η ανάγκη που το επέβαλε». Παραβιάζοντας, τέλος, ανοικτές θύρες, επισήμανε ότι «από τη ΝΔ προσδοκούμε να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια να μεταμορφωθεί η Ελλάδα σε μια χώρα σύγχρονη και φιλική στην επιχειρηματικότητα, να θεμελιωθεί μια νέα μορφή ανάπτυξης, βασισμένη στην πραγματική οικονομία και όχι στο πελατειακό κράτος».

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ που συμμετείχαν στις συναντήσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους», στις δηλώσεις τους παρέπεμψαν στα φιλομονοπωλιακά μέτρα που παρουσίασε τον περασμένο Ιούλη ο πρόεδρος της ΝΔ, για την «υπέρβαση του μνημονίου» μέσα από την πλήρη εφαρμογή του.

Το αίτημα «να μη μετατραπούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, σε εκλογές μνημονίου - αντιμνημονίου» έθεσε στον πρόεδρο της ΝΔ ο Γ. Μίχας, υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Α. Σαμαρά με ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ. «Πρέπει να απαλλαγούμε από το μνημόνιο, αναστέλλοντας ό,τι μας οδήγησε σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πράσινος υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, συμπίπτοντας και φραστικά με τον πρόεδρο του ΣΕΒ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ