Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Καλλικράτης», αντιλαϊκό εργαλείο

Η νέα διοικητική δομή της χώρας, ο λεγόμενος «Καλλικράτης», είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την εφαρμογή της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου, επομένως και της υλοποίησης του μνημονίου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν «κατέβαζε» στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», ήταν σαφής ως προς τους στόχους και το ρόλο της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής. Πολύ συγκεκριμένα, έγραφε το κείμενο του σχεδίου ανάμεσα σε άλλα: «...ήταν απόφασή μας, η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που έχουμε καταθέσει και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Δηλαδή, η μείωση μισθών, η κατάργηση των συντάξεων, η αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, το «σπάσιμο» του ενιαίου και η εμπορευματοποίηση των τομέων Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εμπορευματοποίηση όποιας δημόσιας γης έχει απομείνει, των ακτών κλπ. Το «εργαλείο» που λέγεται «Καλλικράτης», είναι μοχλός εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

O «Καλλικράτης» είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της κυρίαρχης πολιτικής. Μερικές αναφορές στον αστικό Τύπο δίνουν ένα στίγμα. Λένε: «Το μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας περνά από τους δήμους και τις εκλεγμένες περιφερειακές διοικήσεις». Εννοούν καπιταλιστική ανάπτυξη με κριτήριο την αύξηση των κερδών. Εννοούν, νέα πεδία για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αλλωστε, με τον «Καλλικράτη» έγιναν ισχυροί σε μέγεθος και πληθυσμό μηχανισμοί που δημιουργούν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο δράσης για τους επιχειρηματίες. Ακόμα, αυξήθηκε η επιχειρησιακή ικανότητα της τοπικής και κυρίως της περιφερειακής διοίκησης για συνεργασίες με μονοπωλιακούς ομίλους που θα αναλαμβάνουν δημόσια έργα υποδομής και τομείς όπως ενέργεια, μεταφορές κλπ. Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις του κεφαλαίου σε νέους τομείς και με καλύτερους όρους, έρχονται να δέσουν με τις αλλαγές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, αφού οι κεφαλαιοκράτες βγαίνουν διπλά κερδισμένοι και θα μπορούν να επενδύουν με πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι παλιότερα.

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα από μια άλλη σκοπιά. Με τον «Καλλικράτη» σχεδιάζουν να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για τη λειτουργία των νοσοκομείων και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιφέρεια και η συντήρηση και λειτουργία των σχολείων στους δήμους. Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο κοντά στο λαό αν αρρωστήσει ή αν χρειαστεί φροντίδα; Το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχει εμπειρία από όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου αντίστοιχες διοικητικές αλλαγές έχουν προχωρήσει. Τα νοσοκομεία μειώνουν τα κρεβάτια, όπως οι καπιταλιστές διακόπτουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους επειδή έχουν οικονομική ζημιά. Στα σχολεία βάζουν «λουκέτο», ακριβώς όπως κλείνουν τα μικρομάγαζα που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αυτό προβλέπει το μνημόνιο, αυτό θα γίνεται μέσω του «Καλλικράτη». Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες του λαού για Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία είναι τέτοιες που απαιτούν και νοσοκομεία και σχολεία και δομές Πρόνοιας, χωρίς να τις πληρώνουν και με προσωπικό που να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Μόνο που αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να υλοποιηθεί εξαιτίας του καπιταλιστικού κέρδους που θέλουν να βγάλουν οι κεφαλαιοκράτες από αυτούς τους τομείς.

Αυτή την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η κυρίαρχη τάξη έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Και για να υλοποιηθεί, έφτιαξαν το εργαλείο του «Καλλικράτη».


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ