ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
«Εφικτό στόχο» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε επιτροπή μελών του Κογκρέσου που επισκέπτεται το Ισραήλ, την επίτευξη συμφωνίας με τους Παλαιστινίους εντός ενός έτους, στο πλαίσιο των άμεσων συνομιλιών που δρομολόγησε η αμερικανική πίεση, αν και αναγνώρισε ότι τα εμπόδια «είναι πολλά και σημαντικά». Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δήλωνε ότι έχει, ήδη, ζητήσει αμερικανική παρέμβαση προκειμένου να παραταθεί το «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας, επιμένοντας ότι αν δε γίνει αυτό, «δε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες».
Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με διαρροές από Παλαιστινίους αξιωματούχους που εκτιμούσαν ότι οι συνομιλίες δε θα καταρρεύσουν, αφού τις προώθησαν οι ΗΠΑ και δε θα επιθυμούσαν μια τέτοια κατάληξη, αναδεικνύει ότι η παλαιστινιακή πλευρά επαφίεται σε σημαντικό βαθμό στην Ουάσιγκτον προκειμένου να τηρηθούν έστω και οι ελάχιστες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να υπάρξει αυτή η καρικατούρα διαλόγου κατά την οποία τίθενται σε αναδιαπραγμάτευση οι αποφάσεις του ΟΗΕ κατά της κατοχής. Μόνο που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για πραγματική λύση του Παλαιστινιακού.
Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές άμεσες συνομιλίες υπό την πιεστική αιγίδα της Ουάσιγκτον ήταν στο επίκεντρο και της συνάντησης του Ιορδανού βασιλιά με το Σύρο Πρόεδρο κατά τη σύντομη επίσκεψη του πρώτου στη Δαμασκό, το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με διαρροές, ο Αμπντάλα φέρεται να μετέφερε στον Ασαντ ορισμένες πρώτες προτάσεις της Ουάσιγκτον στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης των συρο-ισραηλινών επαφών.