Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνεται η σύγχυση και επιτείνεται η αναμονή
  • Αρνητικοί στις αμερικανικές προτάσεις οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου
  • Στην Ουάσιγκτον Ισραηλινός διαπραγματευτής
  • Πιέζεται ο Αραφάτ να απαντήσει επισήμως στο αμερικανικό σχέδιο, ενώ συγκαλείται σύσκεψη με Ισραήλ και CIA για την «πάταξη της βίας και της τρομοκρατίας»

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Αρματα του ισραηλινού στρατού προστατεύουν τις μπουλντόζες, που ρίχνουν παλαιστινιακά σπίτια

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Αρματα του ισραηλινού στρατού προστατεύουν τις μπουλντόζες, που ρίχνουν παλαιστινιακά σπίτια
ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Στην άρνηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου προσκρούουν οι αμερικανικές προτάσεις, με αποτέλεσμα ακόμη και η αποδοχή τους, υπό όρους, ως βάση διαπραγματεύσεων από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να χάνει τη βαρύτητά της, καθώς ο Γιάσερ Αραφάτ μοιάζει να μένει χωρίς ξεκάθαρη διπλωματική στήριξη στη συγκεκριμένη επιλογή του. Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση, επιμένοντας στις διαφωνίες της για τα θέματα των παραχωρήσεων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και στις απαισιόδοξες προβλέψεις της, αποστέλλει στην Ουάσιγκτον τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής της ομάδας, Γκιλέαντ Σερ, ενώ προετοιμάζεται, για την Κυριακή, ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση υπό την εποπτεία της CIA με θέμα την «καταπολέμηση της βίας».

«Κλειστά» επιμένει να κρατά τα χαρτιά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης, σχετικά με το αν, επισήμως, θα αποδεχτεί ή όχι την επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων με βάση διαλόγου τις νέες αμερικανικές προτάσεις. Ο Γιάσερ Αραφάτ, αφού συναντήθηκε, στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και παρακολούθησε, για λίγες ώρες, τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, επέστρεψε στη Γάζα, δηλώνοντας, μόνο, ότι δεν παύει να ελπίζει για σύναψη συμφωνίας πριν την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από το Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Αγωνία. Οι δημοσιογράφοι «πολιόρκησαν» τον Αιγύπτιο ΥπΕξ Αμρ Μούσα, μετά τη συνάντησή του με τον Γιάσερ Αραφάτ

Associated Press

Αγωνία. Οι δημοσιογράφοι «πολιόρκησαν» τον Αιγύπτιο ΥπΕξ Αμρ Μούσα, μετά τη συνάντησή του με τον Γιάσερ Αραφάτ
Παρ' όλα αυτά, οι οιωνοί από την έκτακτη σύνοδο των Αράβων ΥπΕξ δεν ήταν ιδιαίτερα θετικοί. Οπως κατέστη σαφές από τις πρώτες δηλώσεις του προεδρεύοντα της συνάντησης, Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Αμρ Μούσα, οι παριστάμενες αραβικές ηγεσίες είτε έχουν επιφυλάξεις είτε διαφωνούν κατηγορηματικά με την πρόταση να εγκαταλειφθεί πλήρως το αίτημα για επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων, αλλά και για πλήρη κυριαρχία επί της ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Δε νομίζουμε ότι οι Παλαιστίνιοι θα έπρεπε, και προφανώς δε θα το πράξουν, να εγκαταλείψουν το ιερό δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή στην πατρίδα τους» δήλωνε, χαρακτηριστικά, ο Μούσα, συμπληρώνοντας ότι οι ισχυρότερες αντιρρήσεις εκφράστηκαν από το Λίβανο για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ομόφωνη ήταν η άποψη για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ. Ας σημειωθεί ότι αυτά τα δύο ζητήματα αρνείται κατηγορηματικά να αποδεχτεί, ακόμη και στην αμερικανική εκδοχή, το Ισραήλ.

Ενδεικτικό, ίσως, της αραβικής «διάθεσης», ήταν το γεγονός ότι ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάραα, φέρεται να δήλωσε ότι «δε θα έπρεπε καν να συζητιούνται οι αμερικανικές προτάσεις». Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της μεγάλης σαουδαραβικής εφημερίδας «Οκάζ», όπου υπογραμμίζεται ότι «οι αμερικανικές προτάσεις κώφευσαν στα παλαιστινιακά αιτήματα, στα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, στη διεθνή νομιμότητα». Για πολλούς, μάλιστα, η αρνητική αυτή στάση ήταν δεδομένη, αφού οι περισσότερες αραβικές χώρες φιλοξενούν Παλαιστινίους πρόσφυγες και δεν έχουν πρόθεση επ' αόριστον να το πράττουν, καθώς οι οικονομίες τους είναι, ήδη, εύθραυστες. Συγκεκριμένα, στην Ιορδανία κατοικούν 1.570.192 πρόσφυγες, στο Λίβανο 376.472, στη Συρία 383.199, ενώ 583.009 είναι οι πρόσφυγες στη Δυτική Οχθη και 824.622 στη Λωρίδα της Γάζας.

Πίεση από παντού για τον Αραφάτ

Δάκρυα της οργής. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το σπίτι της, επειδή «χρησιμοποιούνταν» από ελεύθερο σκοπευτή

Associated Press

Δάκρυα της οργής. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το σπίτι της, επειδή «χρησιμοποιούνταν» από ελεύθερο σκοπευτή
Ο Γιάσερ Αραφάτ, όμως, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την έλλειψη υποστήριξης στις αμερικανικές προτάσεις, όπως έχουν, των υπολοίπων αραβικών χωρών. Πιέζεται εντόνως και στην εσωτερική πολιτική παλαιστινιακή σκηνή. Ο Χουσεΐν αλ Σέικ, ηγέτης του στρατιωτικού σκέλους της «Φατάχ», οργάνωσης που πρόσκειται στον Παλαιστίνιο ηγέτη, δήλωνε, χθες, κατηγορηματικά ότι «ακόμη και αν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις αυτό δε σημαίνει το τέλος της παλαιστινιακής εξέγερσης, η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί». Την κατηγορηματική αντίθεσή του με τις αμερικανικές προτάσεις εξέφρασε, για άλλη μια φορά, και το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», που συμμετέχει στην ΟΑΠ, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και η «Χαμάς».

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων, ο υπουργός Πληροφοριών και διαπραγματευτής Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο τόνιζε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, «αν προχωρήσει σε νέο γύρο συνομιλιών», στοχεύει σε μια πλήρη και δίκαιη ειρηνευτική συμφωνία και όχι σε άλλη μία γενικόλογη «διακήρυξη αρχών». Εντούτοις, η επίσημη απάντηση Αραφάτ, στις αμερικανικές προτάσεις αναμένεται, ενώ είναι δεδομένη η άρνηση του Ισραήλ, τόσο στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων, όσο και στην περιορισμένη κυριαρχία που οι αμερικανικές προτάσεις προβλέπουν να δοθεί στους Παλαιστινίους σε ορισμένες από τις αραβικές συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ και μόνο στο τέμενος αλ Ακσά.

Ισραηλινός εκπρόσωπος στην Ουάσιγκτον

Και ενώ η σύγχυση και οι αντιπαραθέσεις εντείνονται, στην Ουάσιγκτον αναμενόταν να φθάσει, αργά χθες βράδυ, ο επικεφαλής της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας, Γκιλέαντ Σερ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν τον Σερ να ενημερώνεται για τις παλαιστινιακές παρατηρήσεις και να εκθέτει τις ισραηλινές θέσεις σχετικά με τις προτάσεις Κλίντον. Τη φημολογία αυτή προσπάθησε να διαψεύσει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Εχούντ Μπαράκ, σύμφωνα με την οποία αποκλειστικός στόχος της συνάντησης που θα έχει ο Σερ με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, και τον βοηθό του, Ααρόν Μίλερ, είναι η αποσαφήνιση ορισμένων σημείων για τον περιορισμό της βίας, ενόψει της συνάντησης που αναμένεται να έχουν την Κυριακή, στο Κάιρο, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, υπό την εποπτεία της CIA, με θέμα «την καταπολέμηση της βίας και της τρομοκρατίας που επικρατεί στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες».

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Π. Τζ. Κρόουλι δήλωνε, χθες το πρωί, ότι «λογικά ο Σερ θα συζητήσει και για το νέο ειρηνευτικό πλαίσιο», υπογραμμίζοντας ότι «και οι δύο πλευρές το έχουν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης, έστω και με επιφυλάξεις, και αυτό είναι το σημαντικό». Ο Κρόουλι, μάλιστα, αποκάλυψε ότι, εντός λίγων ημερών, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον και παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για παράλληλες διαπραγματεύσεις. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από Ισραηλινούς ούτε από Παλαιστινίους. Επιμένοντας στο θέμα της «παλαιστινιακής τρομοκρατίας», ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σλόμο Μπεν Αμί επαναλάμβανε ότι η ισραηλινή πλευρά «θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν παταχτεί η τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ