Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λειτουργικά κέρδη 4,7 δισ. στο α' εξάμηνο

Μισές - μισές οι κερδοφόρες και οι ζημιογόνες σύμφωνα με τους ισολογισμούς 265 επιχειρήσεων

Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης μαζί και ο περιορισμός της μάζας στα επιχειρηματικά κέρδη αποτυπώνεται στους ισολογισμούς πρώτου εξαμήνου του 2010 των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρηματικών ομίλων. Επιμέρους κλάδοι όπως και εταιρείες εμφανίζουν και αυξημένες ζημιές ως αποτέλεσμα της απαξίωσης τμημάτων του κεφαλαίου και της αδυναμίας να επανεπενδύσουν στην παραγωγή. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν απλή συνέχεια από την αμέσως προηγούμενη φάση, με την υπερσυσσώρευση κερδών και κεφαλαίων. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω καταγράφονται και εταιρείες που μέσα σε συνθήκες οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης πέτυχαν ακόμη και την αύξηση των κερδών τους. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις υπαγορεύονται από την κάθετη πτώση του λαϊκού εισοδήματος και του επιπέδου κατανάλωσης, τις μαζικές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων, από το σύνολο των βάρβαρων πακέτων της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η επίθεση της πλουτοκρατίας απέναντι στο λαό θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, θα προσλάβει και οξύτερα χαρακτηριστικά που μεταφράζονται σε νέα πακέτα από την πλευρά κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς α' εξαμήνου 2010 των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας (επεξεργασία :Πήγασος ΑΕΠΕΥ):

  • Τα λειτουργικά κέρδη για 265 επιχειρήσεις διαμορφώνονται στα 4,7 δισ. ευρώ με πτώση 15,1%. Να σημειωθεί ότι στο λειτουργικό αποτέλεσμα δεν περιλαμβάνονται τα χρηματοοικονομικά (όπως για παράδειγμα οι αποπληρωμές τραπεζικών δανείων), οι αποσβέσεις κεφαλαίου και οι φόροι.
  • Το τελικό αποτέλεσμα μετά από φόρους στο σύνολο των εισηγμένων εμφανίζει ζημιά ύψους 1,38 δισ. ευρώ.
  • Ο συνολικός τζίρος διαμορφώνεται στα 38,4 δισ. ευρώ με αύξηση 4,6%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους που απέσπασε το τραπεζικό κεφάλαιο διογκώθηκαν σε ποσοστό 12,7% φτάνοντας στα 6,8 δισ. ευρώ.
  • Από το σύνολο των 265 ΑΕ, οι 121 καταγράφουν κέρδη έναντι 144 που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Από τις 121 κερδοφόρες, οι 24 καταγράφουν παραπέρα αύξηση κερδών, 79 μείωση κερδών και 18 επιστροφή σε κερδοφορία.
  • Από το σύνολο 114 που εμφανίζουν ζημιά οι 50 σημείωσαν διεύρυνση της ζημιάς, 37 την περιόρισαν και ακόμη 57 μπήκαν στην ίδια φάση μετά την περυσινή κερδοφορία τους.

Να σημειωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα καθορίζεται και από παράγοντες όπως τα λογιστικά κονδύλια των τραπεζών για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους, τη μείωση της αξίας του ενεργητικού τους λόγω πτώσης στις τιμές των ομολόγων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ