Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
(Δια)δηλώσεις στήριξης και υποταγής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε διαδηλώσεις με αιτήματα και κριτική πολύ μακριά από τους ενόχους, αλλά και τις λύσεις των προβλημάτων των εργαζομένων καλεί στην πραγματικότητα η πλειοψηφία του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. H ανεργία, η ακρίβεια και οι απολύσεις «είναι τα αποτελέσματα της αντι-αναπτυξιακής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που εμπνέονται οι τεχνοκράτες - "φωστήρες" της Τρόικας και που άκριτα υιοθετούνται από την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει το ΕΚΑ σε σχετικό δελτίο Τύπου. Με τι αιτήματα καλεί ακριβώς το ΕΚΑ τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη; Μήπως να αποκτήσει ...κρίση η κυβέρνηση; Μα, όπως έχουν πολλές φορές δηλώσει κυβερνητικά στελέχη, πολλά από αυτά που περιέχονται στο Μνημόνιο ήταν προτάσεις της ίδιας της κυβέρνησης και άλλα τόσα περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η ηγεσία του ΕΚ έχει πρόβλημα γιατί αυτή η πολιτική είναι «αντι-αναπτυξιακή» (όπως τη χαρακτηρίζει). Ομως η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη πολιτική συμβάλλει στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Κρύβουν οι συμβιβασμένες (γι' αυτό και είναι συμβιβασμένες) συνδικαλιστικές δυνάμεις ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο κάνουν πιο φθηνή την εργατική δύναμη, εφαρμόζονται εδώ και καιρό σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ και προωθούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, σε αυτό το δρόμο βαδίζουν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι χάντρες ... των φωτοβολταϊκών

Με τα φωτοβολταϊκά επιχειρεί να θαμπώσει την αγροτιά η κυβέρνηση και να φτιασιδώσει το πρόσωπο της αντιαγροτικής πολιτικής της. Ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζεται ότι από τα φωτοβολταϊκά οι αγρότες θα βγάλουν πρόσθετο εισόδημα χωρίς κόπο. Δεν είναι η πρώτη φορά που τάζουν στους αγρότες «μεταξωτές κορδέλες». Τα ίδια έλεγαν στο παρελθόν, όταν τους προέτρεπαν και τους επιδοτούσαν με προγράμματα της ΕΕ για να καλλιεργούν ρίγανη και βατόμουρα, ότι θα έχουν ικανοποιητικό εισόδημα. Η πραγματικότητα όμως ήταν να φτωχύνουν και γρηγορότερα να φύγουν καταχρεωμένοι από τη γεωργία. Ας μην ξεγελαστούν και τώρα. Η «πράσινη οικονομία» είναι για να πλουτίσουν τα 2-3 μονοπώλια των φωτοβολταϊκών και οι αντιπρόσωποί τους στην Ελλάδα, οι τράπεζες, οι εταιρείες συμβούλων, εγκατάστασης και εξοπλισμού των συστημάτων, ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει αναλάβει το ρόλο του πλασιέ. Η πολιτική που ακολουθούν και σ' αυτό το θέμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τα κέρδη του και είναι σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα. Οσο η ενέργεια είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, όσο κυριαρχεί το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματά του, τόσο θα καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις και μαζί η μικρή και φτωχομεσαία αγροτιά και η δυνατότητα να απολαμβάνουν εγχώρια ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα οι εργαζόμενοι. Μόνη λύση και επιλογή είναι ο συντονισμένος αγώνας εργατικής τάξης - φτωχής αγροτιάς - αυτοαπασχολουμένων για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αλλη φιλολαϊκή διέξοδος και λύση δεν υπάρχει.

Ξεκληρίζουν τους μικρούς ΕΒΕ

Το ξεκλήρισμα αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ είναι απόλυτα συνειδητή επιλογή κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, κομμάτι από τα βάρβαρα μέτρα που κλιμακώνουν απέναντι στο λαό. Οι μικροεπαγγελματίες στέκονται εμπόδιο στη στρατηγική για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» με τους κεφαλαιοκράτες να διεκδικούν την πίτα ολόκληρη, ζωτικούς χώρους, ακόμη περισσότερα κέρδη. Στην ατζέντα των πρόσφατων διαβουλεύσεών τους και ενόψει, τότε, της επικαιροποίησης του μνημονίου έβαλαν ζήτημα για τον «πολύ μεγάλο αριθμό», τη «μεγάλη μάζα» με τις μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Τα περί ενίσχυσης στους μικρούς ΕΒΕ μέσω διαφόρων κρατικών «προγραμμάτων» είναι ένας ακόμη απροκάλυπτος εμπαιγμός, τον οποίο και προβάλλουν για τη διαμόρφωση κλίματος μπροστά στις «εξαγγελίες» τους από το βήμα της ΔΕΘ. Τζάμπα κόπος είναι η κατάθεση ακόμη και απλής αίτησης από τη στιγμή που η «αξιολόγηση» γίνεται με κριτήρια, όπως η «ανταγωνιστικότητα», η «βιωσιμότητα», η «καινοτομία» κ.ο.κ., κριτήρια δηλαδή κομμένα και ραμμένα πάνω στις ανάγκες των ισχυρών επιχειρήσεων.

Οι μικροί ΕΒΕ έχουν απέναντί τους το συνολικό σχεδιασμό κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, την πολιτική που τσεκουρώνει μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, την ίδια πολιτική που τους έχει οδηγήσει σε ανύπαρκτους τζίρους, που τους δείχνει την πόρτα της εξόδου από την «ελεύθερη αγορά».

«Αξιοι» όσοι υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα

Οι εκλογές του Νοέμβρη για τις περιφέρειες και τους δήμους έχουν ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα. Γι' αυτό το λόγο κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά στη ζωή τους. Η μείωση του μισθού, η κατάργηση της σταθερής δουλειάς, το κόψιμο της σύνταξης, η άγρια φορολογία, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα προβλήματα και τα αδιέξοδα για την εργατική λαϊκή οικογένεια, που πρέπει να τα πάρει υπόψη της μπροστά στην κάλπη. Αλλωστε, οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι όργανα του αστικού κράτους, τμήμα του ίδιου μηχανισμού που θα κληθούν να υλοποιήσουν την πολιτική του μνημονίου και του επικαιροποιημένου μνημονίου, μέσα από τη νέα διοικητική δομή, τον λεγόμενο «Καλλικράτη».

Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα εμφανίζονται όλο και περισσότεροι δήθεν «ανεξάρτητοι», «άξιοι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης» υποψήφιοι που θα ζητούν την ψήφο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας εκλογικός συνδυασμός για τα τοπικά όργανα, που να μην έχει άμεση διασύνδεση με κάποιο πολιτικό κόμμα, είτε να στηρίζεται από περισσότερα του ενός κόμματα. Οταν, μάλιστα, οι εργαζόμενοι ακούν μεγάλα λόγια, ότι ο τάδε συνδυασμός είναι υπεράνω κομμάτων, πρέπει να... κουμπώνονται ακόμα περισσότερο.

Το παράδειγμα στο Δήμο Σκύρου, όπου ο υποψήφιος, που δηλώνει «ανεξάρτητος», στηρίζεται με κάθε επισημότητα και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ είναι χαρακτηριστικό. Υπάρχουν και κραυγαλέες περιπτώσεις όπως αυτή του Κ. Γκιουλέκα, πρώην υφυπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ, που δηλώνει «υπερκομματικός» και διεκδικεί τη δημαρχία στη Θεσσαλονίκη. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Ομως, ακόμα κι αν δεν υπάρχει επίσημη στήριξη, οι ίδιοι που δηλώνουν «ανεξάρτητοι», προστρέχουν να στηρίξουν ή ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ στο β' γύρο των εκλογών ή ζητούν τη στήριξη αυτών των κομμάτων για να εκλεγούν τη δεύτερη Κυριακή.

Βασικό κριτήριο, για να κριθεί ο κάθε υποψήφιος είναι το τι στάση κρατά απέναντι στα λαϊκά προβλήματα. Πόσο «εξαρτημένος» είναι από τη συγκεκριμένη πολιτική που χτυπά αλύπητα τη λαϊκή οικογένεια. Ετσι κι αλλιώς, πριν από τις εκλογές όλοι ανεξαιρέτως είναι υποχρεωμένοι να τοποθετηθούν για συγκεκριμένες πολιτικές, άρα και για κόμματα που τις ασκούν, τις υποστηρίζουν ή τις ανέχονται. Πολύ περισσότερο που, μετά τις εκλογές, οι εκλεγμένοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική των κομμάτων που στηρίζουν ή ανέχονται την επιχειρηματική δράση, το Μνημόνιο, τον «Καλλικράτη». Τα λαϊκά στρώματα είναι υποχρεωμένα από τα πράγματα να αποδοκιμάσουν τις «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες.

Ο λαός πρέπει, με τους αγώνες και την ψήφο του και στις εκλογές στην Τοπική Διοίκηση, να αναδείξει τους δικούς του εκπροσώπους, που θα προβάλουν λύσεις για τα δικά του προβλήματα, θα παλεύουν μαζί με το οργανωμένο κίνημα, θα στηρίζονται σ' αυτό, σε γραμμή ανυπακοής - απειθαρχίας, σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης - αστικών κομμάτων - τρόικας, ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών, που εκφράζουν οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τους οποίους στηρίζει το ΚΚΕ.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Διά βίου παραπλάνηση...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ σε ένα νομοσχέδιο! Aυτό που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, για τη «Διά βίου εκπαίδευση», προβλέπει τη δημιουργία ενός οργανισμού για την ...πρόβλεψη των «τσουνάμι» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο!

(Διορισμούς ημετέρων ... μυρίζει το πράγμα, ή εμείς είμαστε καχύποπτοι άραγε;).

Για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ξέρουμε. Πάντως καλύτερα να φτιάξουν έναν οργανισμό που να προβλέπει το ...τσουνάμι των κινητοποιήσεων λόγω των πολιτικών που ασκούν στην Παιδεία. Σίγουρα θα τους φανεί πιο χρήσιμος.

Ιδίως τώρα που εκτός από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποφάσισαν να υποβαθμίσουν και τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οσο για το άγχος που έχουν για το επίπεδο «διά βίου» μάθησης όλων των ηλικιών είναι πραγματικά δημιουργικό και αξιοθαύμαστο. Ισως γι αυτό φροντίζουν να αυξάνονται οι άνεργοι άνω των 50 ετών. Για να έχουν χρόνο ...να σπουδάσουν και να μάθουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ στην υπόθεση του Βατοπεδίου υποστηρίζει τώρα η Νέα Δημοκρατία και αποφάσισε να αποχωρήσει από την σχετική επιτροπή της Βουλής.

Κι αυτό γιατί δεν έχει - λένε - αποτιμηθεί η ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο οπότε δεν υφίσταται θέμα.

Αν αυτή πάντως είναι η μεγάλη απορία τους, μπορούν ωραιότατα να φέρουν τους υπουργούς που είχαν τότε, να καθίσουν με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που υπήρχαν πριν απ' αυτούς και να τα υπολογίσουνε. Γιατί ...σίγουρα γνωρίζουν ποια είναι η χασούρα.

Γιατί αν δεν ξέρουν αυτοί (και φυσικά οι εμπλεκόμενοι μοναχοί) ποιος μπορεί να ξέρει; Οι λίμνες και τα βούνα;

Πάντως, έτσι για την ιστορία τα ίδια προβλήματα «αντιμετωπίζουν» και οι επιτροπές για τα ομόλογα και τη «Ζήμενς», ουδείς μπορεί να υπολογίσει τη ζημιά του δημοσίου. Προφανώς δεν είναι τυχαίο...


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οχι» στα ιδεολογήματα της υποταγής

Γρηγοριάδης Κώστας

Εβγαζε μάτι το «όχι» στο χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της «Καθημερινής». Αφορούσε όμως το «όχι» της αγοράς σε νέους φόρους. «"Οχι" σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις λέει η αγορά», ήταν ολόκληρος ο τίτλος της εφημερίδας με αφορμή τις δηλώσεις των προέδρων του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ μετά τις επαφές που είχαν προχτές με τους αρμόδιους υπουργούς. Οταν λοιπόν η αγορά και οι φορείς της λένε «όχι», αυτό το «όχι» είναι καθαγιασμένο, δίκαιο και αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτό. Αντίθετα, όταν το «όχι» προέρχεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τότε είναι στάση ανυπακοής και απειθαρχίας, που πρέπει να καταδικαστεί και να παταχθεί πάραυτα. Ειδικά η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει διακριθεί για τις «μάχες» που έχει δώσει στην κατεύθυνση αυτή. Είναι φυσιολογικό, σύμφωνα με τη λογική των αστών, να φορτώνονται διαρκώς νέοι φόροι στα συνήθη υποζύγια (τους μισθωτούς και συνταξιούχους), αλλά αδιανόητο να υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στους καπιταλιστές και τα μονοπώλια. Το πρώτο είναι αναγκαία «διαρθρωτική αλλαγή», το δεύτερο «αντιαναπτυξιακό» μέτρο... Οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να λένε «όχι» στα φορολογικά βάρη ή τη σφαγή των δικαιωμάτων τους, αντίθετα οι καπιταλιστές δικαιολογούνται απόλυτα να ζητούν νέα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας... Το ζήτημα όμως είναι οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τα ιδεολογήματα της κυρίαρχης προπαγάνδας και να δείξουν στην πράξη και με τους αγώνες τους ότι είναι αποφασισμένοι να μην πληρώσουν την κρίση για την οποία καθόλου δεν ευθύνονται.

Υποκινούμενη αποχή

«Κίνημα αποχής» στις εκλογές τοπικής διοίκησης του Νοέμβρη επιχειρεί να ενθαρρύνει εκ των άνω η κυβέρνηση, ακριβώς για να αποφύγει τη λαϊκή καταδίκη στις κάλπες. Τις μύχιες επιδιώξεις του κυβερνητικού επιτελείου «αποκάλυψε» χτες (στο «Μέγκα») ο Θ. Πάγκαλος, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί η επιθυμία της κυβέρνησης να εκτρέψει σε αποχή το κλίμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας που επικρατεί στα λαϊκά στρώματα. «Είναι σαφές ότι είναι πολύ μεγάλη η απογοήτευση του δημοσκοπικού σώματος από την υφιστάμενη κατάσταση. Υποθέτω ότι θα υπάρχει μεγάλη αποχή», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Οι πάντες αντιλαμβάνονται γιατί η κυβέρνηση πριμοδοτεί την αποχή και τη βουβή και αδιέξοδη διαμαρτυρία στις κάλπες. Ακριβώς γιατί θέλει να τεθεί στο απυρόβλητο η άγρια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει αλλά και να βγει το ΠΑΣΟΚ με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από τις κάλπες, για να μπορέσει στη συνέχεια να «νομιμοποιήσει» τα νέα μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση και οι φυσικοί σύμμαχοί της (πλουτοκρατία, ΜΜΕ) θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πετύχουν αυτό το στόχο. Γι' αυτό ο Θ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι οι εκλογές του Νοέμβρη «θα εκφράσουν τοπικά προβλήματα και πραγματικότητες» και ευχήθηκε να μην μετατραπούν σε δημοψήφισμα. Γι' αυτό και υποδαυλίζει διαρκώς την προβοκάτσια περί συνεργασίας ΚΚΕ με ΝΔ... Δε θα τους περάσει όμως, ακριβώς γιατί ωριμάζουν διαρκώς οι συνθήκες στις εκλογές αυτές να υπάρξει αποφασιστική εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος.

«Γαλάζια» υποκρισία με το μνημόνιο

Η ΝΔ ήταν πανέτοιμη να υπερψηφίσει το μνημόνιο, αν η κυβέρνηση επέλεγε τη διαδικασία επικύρωσής του με 180 ψήφους, όπως απαιτεί το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος για την επικύρωση συνθήκης που μεταφέρει αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών οργανισμών. Το ομολόγησε ευθέως χτες ο σύμβουλος οικονομικών θεμάτων του προέδρου της ΝΔ και πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θ. Βάρδας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η διαφωνία της ΝΔ με το μνημόνιο είναι κατ' εξοχήν δημαγωγική και αποσκοπεί στη «διάσωση» του αστικού πολιτικού συστήματος. «Εάν ετίθετο θέμα να ψηφιστεί το μνημόνιο με 181 ψήφους, τότε και η Νέα Δημοκρατία θα αναγκαζόταν να το ψηφίσει, διότι η χώρα, σε μια εβδομάδα, θα πτώχευε», παραδέχτηκε ο σύμβουλος του Α. Σαμαρά (στον «Αθήνα 9,84») και προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία συμπλήρωσε: «Είναι βέβαιο ότι εάν έπρεπε να ψηφίσουν 181, η Νέα Δημοκρατία θα "έβαζε πλάτη" και θα ψήφιζε το μνημόνιο, και θα έπαιρνε και το πολιτικό κόστος»... Μπορεί η κυβέρνηση να επέλεξε τότε τη διαδικασία της ψήφισης του μνημονίου από την κυβερνητική πλειοψηφία με το βλέμμα στο μακροπρόθεσμο συμφέρον του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ δεν έχει καμία διαφωνία επί της ουσίας με τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα του μνημονίου. Αλλωστε στήριξε πολλαπλώς την υλοποίησή τους στην πράξη στη συνέχεια... Είναι κουρελιασμένη λοιπόν η σημαία που σηκώνει κατά του μνημονίου μπροστά στις κάλπες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με την ψήφο και τον αγώνα

Οι επικείμενες εκλογές για την τοπική διοίκηση πρέπει να αξιοποιηθούν απ' την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ως ευκαιρία έκφρασης στην κάλπη της οργής και της δυσαρέσκειάς τους, της καταδίκης μιας πολιτικής που τους γονατίζει, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που την εφαρμόζει, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. που την στηρίζουν με σθένος. Μια ευκαιρία πολύ σημαντική, όχι όμως η μόνη που διαθέτει ο λαός για να εκφραστεί. Είναι σημαντικό οι κάλπες να ανοίγουν με φόντο το ξεδίπλωμα ισχυρών μαζικών αγώνων και να κλείνουν αποκρυσταλλώνοντας τις θετικές σε ριζοσπαστική κατεύθυνση διεργασίες που αυτοί πυροδότησαν στην εργατική λαϊκή συνείδηση.

Η δράση μέσα απ' τις γραμμές του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος, η δράση και η συμπόρευση με το ΚΚΕ, είναι όρος αναγκαίος για τη δρομολόγηση φιλολαϊκών εξελίξεων. Η αποτύπωσή τους στο εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα θα δίνει παραπέρα ώθηση και νέα δυναμική στους αγώνες και στην αποτελεσματικότητά τους. Συμπόρευση στους αγώνες, συνάντηση και στην κάλπη. Στις σημερινές συνθήκες που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια πραγματικά βάρβαρη επίθεση σε βάρος του λαού προέχει η οργάνωσή του και η συμμετοχή του στην πάλη. Θα βαρύνει όμως πολύ η επιλογή του την ώρα της κάλπης. Που δε θα πρέπει να ακυρώνει τη δράση του, να είναι αναντίστοιχη της επίθεσης που δέχεται, της οργής και της αγανάκτησης που τον πλημμυρίζει. Παρόλο που το αστικό πολιτικό σύστημα διαθέτει άπειρους τρόπους και μεθόδους για να αποσπά τη λαϊκή ψήφο, ο λαός οφείλει να ορθώσει ανάστημα, να δηλώσει και με την ψήφο του ότι δε συναινεί με αυτή την πολιτική, δεν την εγκρίνει, την αποδοκιμάζει και την καταδικάζει.

Οφείλει να μην τη νομιμοποιήσει. Αντίθετα, αποσύροντας την εμπιστοσύνη του απ' τα κόμματα που την υιοθετούν και την προωθούν προς όφελος της πλουτοκρατίας, καταθέτοντάς την στο ΚΚΕ και στα ψηφοδέλτια που αυτό στηρίζει, να κατακτήσει καλύτερες θέσεις στην πάλη του εναντίον της. Να διαμορφώσει προϋποθέσεις ώστε με καλύτερους όρους την επομένη των εκλογών να την αντιπαλέψει, να αποκρούσει ό,τι μπορεί, να κατακτήσει ό,τι μπορεί, να χαράξει καθαρά ρότα στην κατεύθυνση του άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις ανάγκες του. Να μη διαμηνύσει με την ψήφο του την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δύναμή του, να μην τους δώσει τη δυνατότητα την επομένη των εκλογών να κομπάζουν ότι έχουν τη λαϊκή συγκατάθεση να τσακίσουν ό,τι απέμεινε όρθιο από δικαιώματα, ό,τι έχουν εξουσιοδότηση να εφαρμόσουν μια ανάλγητη πολιτική.

Ενα εκλογικό αποτέλεσμα καταδικαστικό του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα αναπτερώσει το ηθικό των ανθρώπων του μόχθου, θα δώσει άλλη πνοή στο εργατικό λαϊκό κίνημα για να αντιπαλεύει αυτούς που και στην κάλπη έχει καταδικάσει και όχι επιβραβεύσει. Με την αποφασιστική ενίσχυση στις εκλογές των συνδυασμών της «Λαϊκής Συπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή καθημερινά στην οργανωμένη πάλη με το ταξικό κίνημα, ενάντια στις συνέπειες της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής στην εργατική-λαϊκή οικογένεια. Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνει σήμερα κάθε άνθρωπος του μόχθου, της ενεργοποίησής του μέσα από τις γραμμές του κινήματος και της αντιστοίχησης δράσης και ψήφου, για το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ