ΠΑΡΙΣΙ.--
Δικαιώθηκαν από τη γαλλική Δικαιοσύνη οι περισσότεροι από όσους εργαζομένους της εταιρείας «Continental», στο παράρτημά της στο Ραμπουιγιέ, προσέφυγαν σε αυτήν μετά την απόλυσή τους. Η εταιρεία ανακοίνωσε, πέρυσι το Σεπτέμβριο, σε 382 από τους εργαζομένους του συγκεκριμένου παραρτήματος που κατασκεύαζε ραδιόφωνα για αυτοκίνητα και συστήματα GPS ότι θα μεταφέρει τις δραστηριότητές στην Τυνησία και τους απέλυσε.
Τριάντα οκτώ εξ αυτών προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, η οποία, τελικά, έκρινε ότι οι απολύσεις των 29 ήταν παράνομες και καταχρηστικές και επιδίκασε αποζημίωση ίση με την καταβολή των μισθών έξι ή 12 χρόνων (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας) συν τους τόκους. Για τους υπόλοιπους εννιά έκρινε ότι, ουσιαστικά, συναίνεσαν στη διαδικασία της εθελοντικής αποχώρησης που είχε δρομολογήσει η διοίκηση. Το δικαστήριο έκρινε ανεπαρκή τα στοιχεία που προσκόμισε η εταιρεία, σύμφωνα με τα οποία άλλοι εργαζόμενοι στο ίδιο παράρτημα απορροφήθηκαν σε άλλες δραστηριότητες καθώς και το ότι έγινε πρόταση σε όλους τους απολυμένους να ακολουθήσουν το παράρτημα στην Τυνησία, όπου θα τους καταβαλλόταν μισθός 137 ευρώ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από μήνες αγώνων, οι εργαζόμενοι σε άλλο παράρτημα της «Continental» στο Κλαιρουά είχαν κερδίσει αποζημιώσεις για τις απολύσεις τους, τουλάχιστον επιπλέον 50.000 ευρώ ο καθένας.
Τις διαφωνίες τους με την απόφαση μαζικών απελάσεων Ρομά από τη Γαλλία εξέφρασαν, σε διαφορετικές περιπτώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, και ο υπουργός Αμυνας, Ερβέ Μορέν. Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους υποστηρίζοντας ότι και τα προηγούμενα χρόνια είχαν απελαθεί Ρομά από τη χώρα: 8.000 το 2008 και 11.000 το 2009. Παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχει «αναστάτωση» στους κόλπους της κυβέρνησης, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει φημολογίες περί ανασχηματισμού και απομάκρυνσης των διαφωνούντων.