Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο καναβάτσο το εισόδημα και θεμελιώδη δικαιώματα

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα πρώτα δύο «πακέτα» της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ

Στις 3 του Μάρτη και στις 3 του Μάη 2010 - οπότε και υπογράφτηκε το μνημόνιο με την τρόικα - η κυβέρνηση προώθησε τα πρώτα και πιο σκληρά πακέτα λιτότητας που γνώρισε ο ελληνικός λαός από τη δεκαετία ακόμα του '50, προωθώντας ταυτόχρονα πλήθος αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις

1. Κατάργησαν τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των συνταξιούχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

2. Πετσόκοψαν κατά 20% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

3. Επέβαλαν «πάγωμα» των μισθών για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον για τα τρία επόμενα χρόνια.

4. Προχώρησαν σε τριετές «πάγωμα» των συντάξεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

5. Μείωσαν κατά 10% τις αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα.

6. Μείωσαν από 3% μέχρι 10% τις συντάξεις που είναι πάνω από 1.400 ευρώ, με νέο χαράτσι αντίστοιχο του ΛΑΦΚΑ.

7. Ανέστειλαν ακόμα και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του πενιχρού «επιδόματος αλληλεγγύης», που προοριζόταν για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού.

Εξαπέλυσαν άγρια φοροεπιδρομή

8. Αύξησαν δύο φορές μέσα στο 2010 τους συντελεστές του ΦΠΑ, πυρπολώντας το λαϊκό εισόδημα.

9. Αύξησαν τρεις φορές μέσα στο 2010 τον ειδικό φόρο για τα καύσιμα, με αποτέλεσμα οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης να έχουν αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου σε ποσοστά που φτάνουν το 63%!

10. Αύξησαν τρεις φορές μέσα στο 2010 τους ειδικούς φόρους για ποτά και τσιγάρα. Τα τσιγάρα μετά την εφαρμογή του μέτρου θα κοστίζουν τουλάχιστον 40% ακριβότερα από τις αρχές του χρόνου. Οι επιβαρύνσεις για τα ποτά είναι της τάξης των 3 ευρώ ανά φιάλη.

11. Επέβαλαν έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα εισοδήματα του 2009.

Διέλυσαν την Κοινωνική Ασφάλιση

12. Εκτίναξαν τα όρια συνταξιοδότησης στα 40 χρόνια δουλειάς. Κατάργησαν την 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και την 35ετία με όριο ηλικίας. Στην πράξη και με δεδομένες την αύξηση της ανεργίας και την ένταση των μορφών μερικής απασχόλησης, οι εργατοϋπάλληλοι θα μένουν στην παραγωγή για πάνω από 50 χρόνια, μέχρι τα βαθιά γεράματα.

13. Προχώρησαν σε δραστική μείωση των συντάξεων, πάνω από 35%, αφού πλέον ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού θα γίνεται στο σύνολο του εργασιακού βίου αντί της τελευταίας πενταετίας.

14. Απαγόρευσαν τη συνταξιοδότηση πριν το 60ό έτος της ηλικίας, καταργώντας τη λεγόμενη πρόωρη συνταξιοδότηση, με πρώτα θύματα τις μητέρες με ανήλικα παιδιά και τις πολύτεκνες.

15. Μείωσαν τις συντάξιμες αποδοχές κατά 6% το χρόνο για όποιον εργαζόμενο έχει σαράντα χρόνια δουλειάς και «τολμήσει» να συνταξιοδοτηθεί μεταξύ των ηλικιών 60 και 65 χρόνων, χωρίς να «περιμένει» τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.

16. Προχώρησαν σε ολική ανατροπή στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παύουν να έχουν δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία μετατρέπεται σε επαγγελματική.

17. Επέβαλαν στις γυναίκες να δουλεύουν από 5 μέχρι 17 χρόνια παραπάνω, στο όνομα της «εξίσωσής» τους με τους άντρες.

18. Εισήγαγαν το θεσμό του «αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής», που στρώνει το έδαφος για εργασία μέχρι τα 70 χρόνια και παραπάνω. Ηδη η Γερμανία ετοιμάζεται να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 χρόνια και η Γαλλία στα 70.

19. Εφεραν το θεσμό της «βασικής σύνταξης», που αντιστοιχεί σε ένα προνοιακό επίδομα, το οποίο δεν απονέμεται μετά το 65ο έτος.

20. Προχώρησαν σε δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων, η οποία θα καλύπτει μόνο την προνοιακή σύνταξη. Το κράτος δε θα δίνει ούτε ένα ευρώ για τις συντάξεις των εργαζομένων. Η τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος καταργείται.

21. Δημιούργησαν 3 Ταμεία Ασφαλισμένων. Μέσα από τη «συνένωση» των Ταμείων θα μειωθούν παραπέρα όλες οι υπηρεσίες Υγείας και άλλες παροχές.

Επέκτειναν τον εργασιακό Μεσαίωνα

22. Κατάργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Ψήφισαν την «εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους». Με πρόσχημα την απασχόληση των νέων και των μακροχρόνια ανέργων δε θα δίνεται ούτε ο κατώτερος μισθός, που σήμερα ανέρχεται στα 740 ευρώ μεικτά, και θα δημιουργηθεί η γενιά των «500 ευρώ».

23. Κατάργησαν το οχτάωρο και μείωσαν την αμοιβή των υπερωριών. Ψήφισαν την «εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας». Πρόκειται για την περίφημη «διευθέτηση», με την οποία καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Ο εργάτης υποχρεώνεται να εργάζεται υπερωριακά για μια περίοδο και μια άλλη να υποαπασχολείται ή να λαμβάνει υποχρεωτική άδεια. Για την περίοδο της υπερωριακής εργασίας δε θα παίρνει την πρόσθετη χρηματική αποζημίωση που ισχύει σήμερα.

24. Απελευθέρωσαν τα όρια των ομαδικών απολύσεων για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 μέχρι 200 εργαζόμενους.

25. Προχώρησαν σε δραστική μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ