Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ενας δικός μας άνθρωπος

Μια αυθεντία στις διαφορικές εξισώσεις, ένας νέος άνδρας ερωτευμένος με τα μαθηματικά, ένας Κεφαλονίτης, ο Θανάσης Φωκάς τιμήθηκε με το βραβείο «Naylor», βραβείο που δε δίνεται σε αλλοδαπούς και απονέμεται σε μονά έτη. Εδώ θα αναφέρουμε μερικά από τα ονόματα που έχουν βραβευτεί και πρώτα από όλα διαβάζουμε το όνομα του καθηγητή της αστροφυσικής Στέφεν Χόκινγκ αλλά και των Των Μίσελ Μπέρι, Τζέιμς Λίφτιχιλ, Τζον Πένροζ. Η τελετή για την απονομή του βραβείου ήταν να γίνει στις 24 Νοέμβρη του 2000, δηλαδή θα γινόταν μια εξαίρεση μιας και τούτος ο χρόνος είναι ζυγός, και θα την προλόγιζε ο ίδιος ο Χόκινγκ, ο οποίος θα αναφερόταν στην προσωπικότητα αλλά και στη μεγαλοφυΐα του Θανάση Φωκά.

Ομως ο Φωκάς, την τελευταία στιγμή, ανέβαλε τη βράβευσή του, διότι προτιμά να συμπέσει με την ολοκλήρωση ενός νέου βιβλίου στο οποίο τεκμηριώνει τις θεωρίες του, κάτι που θα γίνει τον επόμενο χρόνο. Ο 48χρονος μαθηματικός, γιος του Σπύρου Φωκά, έφυγε από το Αργοστόλι αμέσως μόλις τέλειωσε το γυμνάσιο για σπουδές στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου. Πήρε με τρομερή άνεση ένα πτυχίο αεροναυπηγικής αλλά δεν του έφτανε. Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια κάνει αμέσως μετά ένα διδακτορικό στα Εφηρμοσμένα Μαθηματικά και ξεκινά μια αλληλογραφία με τον ιδρυτή του Ινστιτούτο της Μόσχας, Κέιλ Γκέλφελντ. Αποτέλεσμα; Το ενδιαφέρον να στραφεί και προς την Ιατρική. Σήμερα η μόρφωσή του θεωρείται μοναδική αφού συνδυάζει τις θετικές επιστήμες, μηχανολογία, μαθηματικά και ιατρική. Από το 1996 κατέχει την έδρα Εφηρμοσμένων Μαθηματικών στο Ιμπίριαλ Κόλετζ ενώ διακρίνεται ως αυθεντία στο πεδίο των διαφορετικών επιδόσεων και συμβάλλει στην επίλυση τους. Μέθοδος που πρότεινε είναι αυτές που του χάρισαν και το σπάνιο αυτό βραβείο. Εμείς χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τον Θανάση Φωκά, όχι μονάχα γιατί είναι Ελληνας, αλλά και επειδή τυχαίνει να είναι γιος του Κεφαλονίτη κομμουνιστή Σπύρου Φωκά, του δικού μας χαρισματικού ανθρώπου και θα επιθυμούσαμε με όλη μας την καρδιά, ο κύριος Ντε Μπερνιέ, που έγραψε το αισχρό βιβλίο «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» να διαβάζει εφημερίδες και να μαθαίνει πώς είναι πραγματικά οι Ελληνες. Να μαθαίνει για τη μόρφωσή τους, για τις επιδόσεις τους, για την ευγένειά τους, για την ιδιοφυία τους, για τη συμβολή τους στην εξέλιξη της επιστήμης. Και να ντραπεί επιτέλους αυτός ο κύριος που περιέγραψε τον «ήρωα» του, τον Μαντρά, ως ένα απίστευτο ανθρώπινο κατασκεύασμα, ως έναν αγριάνθρωπο, ένα αμόρφωτο υποκείμενο, έναν κομμουνιστή που σκότωνε, λήστευε και βίαζε ακόμη και την πρώην αρραβωνιαστικιά του για πλάκα.

Ετσι είναι οι Ελληνες, κύριε Ντε Μπερνιέ και όχι όπως εσείς τους φανταστήκατε, έτσι ακριβώς. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Θανάση Φωκά. Του στέλνουμε όλες μας τις ευχές: να συνεχίσει απρόσκοπτα την εκπληκτική επιστημονική του πορεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ