Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίτευγμα γενεών ο ΟΤΕ

Οι ιδιωτικοποιήσεις εγείρουν ερωτήματα για τη συνταγματικότητά τους, ανάμεσα στον επιστημονικό κόσμο της χώρας. Πρόσφατα η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ ξεκίνησε σειρά ημερίδων ανά την Ελλάδα, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, για να εξετάσουν την αντισυνταγματικότητα των νόμων ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.

Στο πλαίσιο αυτών των ημερίδων, Ο Αλκης Δερβιτσιώτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σημείωσε ότι το ισχύον Σύνταγμα «δεν επιβάλλει την αποκρατικοποίηση στον τομέα παροχής υπηρεσιών με ζωτική σημασία για το κοινωνικό σύνολο, αλλά και δεν αντιτίθεται στη μετάθεση των σχετικών δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα». Παραπέμπει όμως στη διάταξη του άρθρου 1, παρ. 3 του Συντάγματος, η οποία ορίζει ότι «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Υπενθύμισε ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξετάζοντας τον έλεγχο στάθμευσης οχημάτων από ιδιωτικές εταιρίες, με την απόφαση 1934/1998, βάσισε την αντισυνταγματικότητά του και στην προαναφερόμενη διάταξη, επισημαίνοντας ότι «δεν υφίσταται η διαδοχική σειρά πράξεων, η οποία συνδέει τους κρατικούς λειτουργούς με το εκλογικό σώμα, μέσω της εξάρτησης της κυβέρνησης από τη Βουλή».

Ο καθηγητής συμπερασματικά υπογράμμισε ότι η επίδραση του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και η επικράτηση των δυνάμεων που εκφράζουν πολιτικά την αγορά οδηγούν στη διαμόρφωση νομικών απόψεων για το συνταγματικώς επιτρεπτό των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «το Σύνταγμα περιλαμβάνει έννοιες οι οποίες μέχρι σήμερα δε συγκέντρωσαν - με την εξαίρεση του ΣτΕ - την επιβαλλόμενη επιστημονική προσοχή.

»Εννοιες όπως η "ανθρώπινη αξιοπρέπεια" (του άρθρου 2 παρ. 1, αλλά και του 106 παρ. 2) αποτελούν νομικό ανάχωμα στην επέλαση των δυνάμεων της αγοράς και στην υπό διαμόρφωση "κοινωνία των δύο τρίτων"».

Ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Δημοκρίτειο, σημείωσε σχετικά «με τις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων Δημόσιων Οικονομικών Οργανισμών, που αποτελούν εθνική κληρονομιά και παρέχουν συλλογικά αγαθά, που δεν επιδέχονται ιδιοποίηση», ότι «αυτό το οποίο πραγματικά επείγει δεν είναι η επέκταση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε βάρος του δημόσιου τομέα, αλλά αντίθετα η ενίσχυση του ελέγχου της συλλογικότητας πάνω στις ιδιωτικές δραστηριότητες, που συνεπάγονται κοινωνικές επιπτώσεις».

Και εξειδίκευσε για τον ΟΤΕ: «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο ΟΤΕ αποτελεί επίτευγμα γενεών Ελλήνων, που φορολογήθηκαν για τη δημιουργία του, συμμετέχοντας έτσι ουσιαστικά στον πλούτο, στις επιτυχίες και τις αποτυχίες του».

Να αποφασίζει ο λαός

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για να κατευνάσει τις αντιδράσεις απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και να αποφύγει το πολιτικό κόστος, είναι ότι αυτές αποφασίζονται από τις Βρυξέλλες και δεν μπορεί να αρνηθεί την εφαρμογή τους. Αποκρύπτει το γεγονός ότι η ίδια, στα αρμόδια υπερεθνικά όργανα, συναποφασίζει υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

Πέραν τούτου: Ο νομικός Πέτρος Μηλιαράκης - αναπτύσσοντας το πόσο επηρεάζουν το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - σημείωσε: «Η ιδιωτικοποίηση ή όχι του ΟΤΕ και η έκτασή της, η εκτός δημοσίου τομέα και μέχρι ποια επίπεδα ανάθεση της διακυβέρνησης του ΟΤΕ σε εξωκρατικά όργανα, είναι ζητήματα τα οποία αφ' ενός μεν δεν είναι δυνατόν αποφασιστικώς να επιβληθούν στην εσωτερική έννομη τάξη από την εκτελεστική εξουσία των Βρυξελλών. Και αφ' ετέρου είναι ζητήματα επί των οποίων κυριαρχικώς θα κρίνει ο εσωτερικός κοινός νομοθέτης - δηλαδή ο ελληνικός λαός».

Θυμίζουμε ότι ο ελληνικός λαός άκουγε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση να «επαναστατεί» ενάντια στην «παράδοση του ΟΤΕ στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα». Οπως άκουγε επτά μέρες πριν τις εκλογές του φετινού Απρίλη, τον ΥΠΕΘΟ, Γ. Παπαντωνίου, να «διαβεβαιώνει» ότι το 51% και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ για το ΠΑΣΟΚ είναι «αδιαπραγμάτευτα». Το φθινόπωρο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έγραψαν για άλλη μια φορά στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον ελληνικό λαό και ψήφισαν την τροπολογία για μείωση του μετοχικού πακέτου που ελέγχει το δημόσιο στον ΟΤΕ σε ποσοστό κάτω του 50%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ